Категорії: ВажливоЗдоров'я

10 фраз, які діти хочуть чути від батьків

Якщо ми хочемо, щоб наші діти росли щасливо, були успішними та відповідальними, їм потрібно в цьому допомогти. І починати допомагати необхідно якомога раніше, — з їхнього раннього дитинства. Дітей потрібно надихати, щоб у них підвищувалася самооцінка і вони повірили в себе, щоб були готові до дорослого світу.

В цій статті ми підібрали найпотужніші фрази, які ваші діти хотіли б чути від вас щодня. Це 10 з тих фраз, які дітям необхідні, а ви можете (і повинні) їх озвучувати.

 

  1. “Я люблю тебе (Я дуже сильно тебе люблю)”

Ми багато робимо та віддаємо своїм малюкам, оскільки любимо їх. Тим не менше, дитина не може зіставити нашу турботу і жертви, на які ми йдемо, з нашою любов’ю до них. Тому важливо не лише виявляти свою любов своїми вчинками, а й озвучувати це. Крихітки, які розуміють, що їх люблять, почуватимуться спокійніше, захищеніше і впевненіше.

 

  1. “Ти впораєшся. Я вірю в тебе”

Ця фраза дуже важлива, і її потрібно говорити дітям. Тільки не треба брехати дітям і обманювати їх — наша віра в них повинна мати обґрунтування і бути заснованою на реальності. Підтримуючи дітлахів, ви наділяєте їх впевненістю у власних силах. Розуміння батьківської віри здатне зробити маленьких людей сильнішими. Особливо якщо у чада щось не виходить з першого разу, підтримка батьків надасть їм сили пробувати знову і не здаватися. Дитина почне вірити в себе, що їй усе під силу, це буде першим, але дуже великим кроком на шляху до успіху.

 

  1. “Я пишаюся тобою”

Розхвалювати дітлахів потрібно при належній ситуації і коли це заслужено, але також важливо це робити з обережністю. Коли малюк прикладав певні зусилля, і навіть зміг досягти чогось, він заслужив цієї фрази. Тут важливо наголошувати на виконаній роботі, а не на отриманих результатах, звертайте увагу на пройдений шлях і подолані перешкоди, особливо якщо дитина не здалася.

 

  1. “Я тебе уважно слухаю. Розкажи мені”

Ваші справи зачекають, а уважно вислухати дитину важливіше. Постарайтеся не переривати її промову, тим більше сміятися, чим досягнете применшення важливості розмови. Якщо малеча набралася сміливості поділитися з вами, для неї це насправді важливо. Вам захочеться висловити свою думку, але дуже важливо дочекатися кінця монологу. Витративши лише пару хвилин, ви покажете дитині, що ви дбаєте про неї, і вона відчує вашу підтримку. Це буде чудовим способом поліпшити відносини з вашим чадом, а він довірятиме вам свій досвід, думки і почуття пізніше — будучи більш дорослим.

 

  1. “Твоя думка має велике значення для мене”

В будь-якій підходящій ситуації цікавтеся думкою підростаючого покоління. Після того, як ви уважно вислухаєте малечу, ненав’язливо дізнайтеся, чому вона так вважає, попросіть її аргументувати свою думку. Якщо ви будете здатні враховувати думку дітлахів при різних життєвих моментах, тим самим ви підвищите їхню самодостатність, сприятимете більшій впевненості в собі.

 

  1. “Я допоможу тобі, можеш розраховувати на мене”

Нашим нащадкам важливо знати, що вони завжди можуть розраховувати на батьківську підтримку та допомогу, що зможуть покластися на нас, особливо у критичних ситуаціях. Малюкові необхідно відчувати, що його батьки здатні надати захист та підтримку в будь-якій ситуації. І що мама чи тато допоможуть, особливо якщо трапиться кризова ситуація. Ці фрази сприяють розвитку близьких та дружніх відносин, можуть дати сигнал про безпеку та допоможуть подолати страх.

 

  1. “Якщо хочеш, можеш поплакати”

Сльози властиві як дітям, так і дорослим — це цілком нормальна емоція. Однак, щоб втішити дітлахів, не допоможуть заїжджені фрази виду «все добре», «чоловіки не плачуть», «будь хоробрим». Швидше за все, вони зроблять зворотний, негативний ефект. Нехай і будуть сказані з найкращими намірами. Якщо ви скажете, що все нормально, а малеча відчуває протилежне, тим самим ви висловите неповагу їхнім почуттям. Тут найбільш оптимальним варіантом буде дати їм виговоритися, можливість виплеснути накопичене, а вам залишається тільки уважно вислухати, а також запропонувати їм свою допомогу.

 

  1. “Я розумію, що ти відчуваєш. Я розумію тебе”

Всім людям важливо, щоб їх розуміли, чи то діти, чи дорослі. Часто наші квіти життя виплескують нагромаджене зовсім інакше, ніж нам би того хотілося: неналежною чи агресивною поведінкою, негативом, раптовими істериками, стихійним плачем і криком. Постарайтеся вислухати дитину та виявити емпатію (співпереживання). Вказана фраза містить у собі участь, ваше небайдуже ставлення до переживань малечі та співчуття. Дитина розумітиме, що здатна розраховувати на вашу участь і розуміння, і їй буде надано всіляку підтримку.

 

  1. “Вибач мене”

Всі люди, включаючи і тата, і маму, недосконалі і можуть робити помилки. Бувають випадки, коли ми вимагаємо від дітей вибачень, а самі при цьому так не чинимо. Найкращим способом привчити нашу малечу визнавати помилки та брати на себе всю відповідальність — показувати це на власному прикладі. Навчіться самі визнавати свої помилки, свою неправоту, пояснюйте дітям свої почуття, і ваші чада зрозуміють вас і навчаться вибачатися.

 

  1. “Дякую! Спасибі! Велике дякую!”

Наші діти є великою і важливою частинкою наших сердець. Квіти життя привносять радість та яскраві моменти у наше повсякденне життя. Дитина може змусити вас посміхатися навіть при найважчих моментах, вони є причиною не лише наших найбільших переживань, але й нашого щастя та гордості. Скажете, що за все це вони не заслуговують на щиру і велику подяку? Не соромтеся висловлювати свою вдячність. Це буде для них наочним прикладом, і вони навчаться мистецтву говорити «Дякую» та вмінню висловлювати свою подяку.

 

 

Дякуємо за увагу! Сподіваємося, що ви використовуєте наведені фрази у своєму повсякденному житті. Можливо, ви кажете своїм дітям інші фрази? Не соромтеся розповісти про це у розділі коментарів нижче.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024