Категорії: SEO

Авторитетність домену та його вплив на SEO просування сайту

Для якісного SEO (пошукової оптимізації, розкрутки сайту) одним з важливих показників є Авторитет домену (Domain Authority – DA). Авторитет домену – це СЕО рейтинг, який був розроблений SEO-платформою Moz. Даний рейтинг оцінює авторитетність домену (довіру до нього – траст), яка впливає на ранжування сайту в результатах пошукової системи (SERP), а також на порівняння з сайтами конкурентів.

В сьогоднішньому огляді ми обговоримо, що таке авторитет домену і чому це важлива метрика. Також розглянемо 5 кроків щодо поліпшення оцінки DA для свого сайту.

 

 

Що таке Авторитетність домену (DA)

Дана метрика робить прогнозну оцінку того, наскільки добре сайт ранжуватиметься в пошуковій видачі, з урахуванням таких основних показників, як кількість зворотних посилань на ваш сайт і якість сайтів, на яких ці зворотні посилання розміщені.

Значення оцінки лежить в межах від 1 до 100, причому більш висока оцінка говорить про потенційно краще ранжування. Наприклад, великі і трастові сайти мають дуже високу оцінку: Google (94), Facebook (96), Wikipedia (92).

Але тут головне – не отримати найвищий бал для свого сайту, — а набрати більше балів, ніж у сайтів, що схожі на ваш. Адже дана метрика в першу чергу є інструментом саме для порівняння схожих доменів. Наприклад, якщо у вас є інтернет-магазин з продажу бейсболок, порівняння вашого DA з Wikipedia не буде ефективним. Замість цього вам потрібно аналізувати авторитетність доменів ваших прямих конкурентів (інших магазинів бейсболок), і зробити так, щоб ваш результат був вище за них.

Вплив параметра DA на SEO просування значне: чим більше у вас буде DA, ніж у конкурентів, тим вище шанс, що ви їх випередите в пошуковій видачі. А це означає більшу видимість в SERP і більше органічного трафіку для вашого сайту. Чим більше розрив між вашим DA і конкурентів, тим більш успішним може стати ваш сайт.

Як поліпшити Авторитетність (DA) свого сайту?

 

 

Як поліпшити Авторитетність (DA) свого сайту?

Існує кілька факторів, які мають вплив на авторитет домену, але самі основні пов’язані з якістю посилальної маси вашого сайту. Наведені нижче поради розраховані на поліпшення якості посилальної маси і, відповідно, DA.

 

Крок 1. Створюйте якісний контент

Кращий спосіб створити сильну посилальну масу – це природний лінкбілдінг. Він відбувається, коли інші сайти посилаються на ваш, без ваших особистих зусиль. Комусь просто подобається ваш контент, і він вирішує додати на нього посилання. Щоб цьому статися, ви повинні створювати високоякісний контент, який сподобається вашим відвідувачам. Якісний контент – це широке поняття, оскільки смаки у всіх різні, але для його визначення є кілька загальних факторів. Рекомендуємо почитати наш огляд 15 цікавих видів контенту, які можуть дати вам загальне бачення.

 

 

Крок 2. Не забувайте про силу соціальних мереж

Наявність вашого сайту в соціальних мережах не є фактором ранжування, і безпосередньо може не впливати на ваш SEO рейтинг. Якщо у вас є сторінка в Twitter або Facebook, вона не збільшить вашу оцінку DA. Однак соціальні мережі можуть допомогти вам в розкручуванні вашого сайту іншими способами. Соціальні мережі надають додаткові можливості для лінкбілдінгу і розширення вашої аудиторії. Маючи більш широку присутність в Інтернеті, у вас буде більше шансів просунути свій сайт. Так не тільки ви будете розкручувати сайт, а й постійні читачі вашого сайту потенційно можуть робити це за вас. Взаємодія з вашими користувачами в соціальних мережах збільшує ваші шанси на залучення нових читачів.

Збільшення трафіку на ваш сайт – це більш природні посилання, оскільки нові користувачі можуть активно ділитися вашим контентом з іншими. Природні зворотні посилання майже завжди якісні і покращують ваші показники СЕО просування, а також DA (авторитет домену).

Крок 2. Не забувайте про силу соціальних мереж

 

 

Крок 3. Знайдіть і видаліть небажані посилання

Зворотні (зовнішні) посилання – це посилання на ваш сайт з інших сайтів. Посилальна маса являє собою сукупність всіх зворотних посилань вашого сайту, тому вам потрібно провести аудит зворотних посилань. Метою аудиту є перевірка якості сайтів, які посилаються на ваш сайт.

Зовнішні посилання, які розміщені в спам-коментарях, а також на сайтах з сумнівною репутацією вважаються неякісними. Пошукові системи карають сайти за такі посилання, знижуючи їх рейтинг. Низькоякісні посилання також зменшать ваш DA, тому після проведення аудиту зворотних посилань найкраще видалити їх.

Для проведення аудиту ви можете використовувати, наприклад, Google Search Console або іншу платформу для аналізу зворотних посилань. Вам потрібно скласти список всіх зворотних посилань, включаючи зовнішні домени, а також анкори цих зворотних посилань. Потім вам потрібно перевірити кожне посилання, щоб переконатися, що воно працює і не є спамом. Так, це дуже важка і трудомістка робота, але зусилля того варті. Якщо вам дозволяє бюджет, замість ручної обробки посилань, ви можете використовувати платні автоматичні інструменти аналізу зворотних посилань.

Коли у вас на руках буде список небажаних зворотних посилань, зв’яжіться з сайтами, на яких вони розташовані, і попросіть їх видалити посилання. Швидше за все, вам ніхто не відповість або просто відмовляться видаляти посилання, тоді ви можете самі відмовитися від посилань на сайт. Для відмови від посилань на сайт, скористайтеся відповідним інструментом (Disavow links) від Google. Це дасть сигнал пошуковим системам ігнорувати такі посилання при визначенні вашого рейтингу.

 

 

Крок 4. Знайдіть і усуньте непрацюючі посилання

Іноді зовнішні (зворотні) посилання стають непрацюючими, і видають помилку 404. Це може статися з різних причин, в тому числі при зміні назви або URL-адреси сторінки, а також при переміщенні або видаленні сторінки.

Непрацюючі (биті) посилання – погані новини для вашого сайту. Кожне непрацююче посилання – це ваш втрачений трафік, тому важливо якомога раніше виявити непрацюючі посилання і замінити їх робочими. Це сприятиме поліпшенню посилальної маси, авторитетності домену (DA), і дану процедуру значно легше провести, ніж з нуля створювати високоякісні зворотні посилання.

Консоль пошуку Google (Search Console) і більшість інструментів аналізу посилань допоможуть вам при пошуку всіх непрацюючих посилань на ваш сайт. Зібравши список всіх битих посилань, зв’яжіться з сайтами, на яких вони розташовані, і попросіть їх замінити непрацюючі посилання робочими. Якщо так не виходить, ви можете просто створити 302-й редирект для битих посилань.

Крок 4. Знайдіть і усуньте непрацюючі посилання

 

 

Крок 5. Створіть якісний портфель зворотних посилань

Після видалення поганих, а також битих зворотних посилань, вам потрібно зайнятися поліпшенням своєї посилальної маси. Якісні зворотні посилання з сайтів, з кращим рейтингом DA ніж ваш, можуть поліпшити вашу лінкову масу.

Існує кілька різних стратегій лінкбілдінга (побудови портфеля зворотних посилань), найефективніші ми вже розглядали раніше, рекомендуємо ознайомитися з ними.

 

 

Короткий підсумок

Використовуйте метрику Авторитета домену (DA) для порівняння рейтингу вашого сайту і ваших конкурентів, щоб тримати руку на пульсі. Аналіз DA може показати вам області, в яких вашому сайту є маневр для поліпшення.

В сьогоднішній статті ми обговорили, що таке Авторитетність домену (Domain Authority), його важливість, а також кілька кроків по його поліпшенню:

  • Крок 1. Створюйте якісний контент
  • Крок 2. Не забувайте про силу соціальних мереж
  • Крок 3. Знайдіть і видаліть небажані посилання
  • Крок 4. Знайдіть і усуньте непрацюючі посилання
  • Крок 5. Створіть якісний портфель зворотних посилань

 

Залишилися питання по темі авторитетності домену та його поліпшення? Можливо, у вас є свої рекомендації? Не соромтеся писати про це в розділі коментарів нижче. І дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Авраам Лінкольн

Ми не допоможемо людям, роблячи за них те, що вони могли б зробити самі Авраам… Читати далі

15/03/2024

Як зберігати каву, щоб вона не втрачала смаку і аромату

Смак приготованого напою залежить не тільки від сорту кави, способу та ступеня прожарювання, помелу зерен,… Читати далі

11/03/2024

Габрієль Гарсія Маркес

Вік — це не те, скільки тобі років, а те, — як ти їх відчуваєш… Читати далі

10/03/2024

Короткий опис ліцензій з відкритим вихідним кодом

Якщо ви створюєте програмне забезпечення, яким хочете поділитися, або використовуєте програмний продукт, який хочете модифікувати,… Читати далі

09/03/2024

Ніл Ґейман

Люди думають, що будуть щасливі, якщо переїдуть в інше місце, а потім виявляється: куди б… Читати далі

20/02/2024

Уроки JavaScript — як почати працювати з об’єктами

Об’єкти є однією з найважливіших і найпотужніших функцій JavaScript, і в багатьох вбудованих функціях об’єкти… Читати далі

17/02/2024