Категорії: Технології

Каркасний будинок – детальний розбір технології

Історія каркасних будинків

Будинки з дерев’яним каркасом вперше з’явилися в Північній Європі майже 1 тис. років тому і досі користуються великою популярністю. У ті далекі часи, такі будови значно відрізнялися за своїм зовнішнім виглядом від сучасних: масивні елементи каркаса було видно і зовні, і всередині будівлі, а порожнини були заповнені різними матеріалами – соломою, глиною, піском і каменем. Ця технологія існує і сьогодні, і має назву «фахверк».

Пізніше, коли переселенці з Європи почали підкорювати землі Америки і Канади, технологія каркасного будівництва отримала друге дихання, але була дещо спрощена. Стійки, балки і розкоси значно меншого перетину, ніж в фахверкових конструкціях, почали обшивати дошками з двох сторін, а порожнини засипати м’яким підручним матеріалом. Через поступову міграцію населення зі сходу на захід, такий каркас був дуже зручний: його можна було повністю розібрати, скласти на воза, і легко зібрати вже на новому місці. Так і прижилася каркасна технологія в Америці і Канаді, і існує вже кілька століть.

Третє, нове «дихання» технологія каркасного будівництва отримала після Другої світової війни. Багатьом тоді в Європі було конче потрібне нове житло, і каркасний дерев’яний будинок вирішував цю проблему. Попит спровокував пропозицію, і почали з’являтися нові розробки. Головним місцем, де ця технологія була найпопулярнішою, стала Канада, – там уряд вкладав величезні кошти в її розробку (і, до речі, продовжує робити це і в наші дні). Завдяки такому стимулюванню, більшість новітніх технологій зведення каркасних дерев’яних будинків, придумані і були вперше впроваджені саме в Канаді. І стали такі будинки в усьому світі називати канадськими, хоча зараз термін характеризує більше саму конструкцію, а не конкретну країну виробника. Наприклад, сьогодні в Україні успішно будуються будинки за канадською технологією, але всі матеріали та інструменти використовуються місцеві.

 

 

Варіанти каркасних будинків

На сьогоднішній день технологію каркасного будівництва будинків можна умовно розділити на 2 групи:

  • каркасно-рамкова
  • каркасно-панельна.

Першу групу технологій ще називають технологією відкритих панелей: вона полягає в тому, що комплект зібраних каркасів панелей поставляють із заводу. Елементи даху і перекриттів також привозять зібраними, а вже на будмайданчику всі ці елементи збирають в готовий каркас будинку. Потім каркас утеплюють, і захищають пароізоляцією та обшивкою. Бригада будівельників зводить по такому методу будівлю площею 150-180м2 за 1,5-2 міс. Каркасно-рамкова технологія отримала саме широке поширення в США і Канаді, і вважається класичною.

Другу групу – каркасно-панельний варіант, ще називають технологією закритих панелей. Вона відрізняється від першої тим, що із заводу привозять вже повністю готові панелі стін і перекриттів. Вони також зібрані на дерев’яному каркасі, але їх вже утеплюють та обшивають і з зовнішньої, і з внутрішньої сторони. На місці зведення будинку їх залишається лише скріпити між собою. Зібрати за такою технологією будинок площею 150-180м2 можна значно швидше – за 1,5-2 тижні. Технологія закритих панелей отримала своє особливе поширення в Європі.

 

 

Особливості каркасних будинків

Фундамент. Найбільш часто використовуваний в Канаді (а останнім часом і в Україні) тип фундаменту – полегшений стрічковий, і монолітно-армований. Стрічки в ньому розташовуються по периметру будинку, під зовнішніми стінами. Опорою внутрішніх стін служать потужні колони.

 

Каркас будинку. При зведенні каркаса використовуються висушені до вологості 15% пиломатеріали. Для несучих стін використовують дошки 140×38мм, для перегородок та кроквяних ферм – дошки 89×38мм, для балок перекриття – дошки 235×38мм.

 

Клеєні матеріали. Панелі зовнішніх стін обшивають 15мм вологостійкими OSB-плитами (Oriental Strand Board – орієнтована стружкова плита). Такі плити використовують і для настилу перекриттів, і даху (товщиною 18 і 16мм відповідно). Опорні стовпи для силового каркаса перекриття зроблені з PSL-бруса (Parallel Strand Lumber) – матеріалу із спресованої та склеєної паралельно деревної тріски. А потужні балки перекриттів та прогони виконані з LVL-бруса (Laminated Veneer Lumber) на основі клеєного шпону з паралельним або перпендикулярним розташуванням волокон в шарах. Що можна з цього приводу сказати? Канадці бережуть свій ліс, і замість дерев’яних елементів (у тому числі потужних силових), успішно і широко застосовують клеєні матеріали, виготовлені практично з усього того, що ми іноді приймаємо за відходи.

 

Утеплювач. Товщина утеплювача для зовнішніх стін – 150мм, для міжкімнатних перегородок – 100мм, для міжповерхових перекриттів – 200мм (в перекритті першого поверху – 216мм), для покрівельного “пирога” даху – 400мм.

Ізоляція утеплювача. Щоб збереглися властивості утеплювача, він повинен бути надійно захищений від продування та проникнення вологи. Перед встановленням панелей на місце, зовні на них закріплюють вітрогідрозахистну мембрану. Після закінчення складання стики панелей проклеюють спеціальним скотчем. Зсередини утеплювач захищає шар пароізоляції, і в результаті він виявляється як би запечатаним в стіні. Завдяки цьому виникає так званий «ефект термоса», що забезпечує високі теплозберігаючі характеристики будинку. Також в каркасних будинках обов’язково встановлюють приточно-витяжну вентиляцію, щоб пари води не проникали всередину утеплювача. Якщо не встановити таку вентиляцію, то років через 5-7 волога може накопичитися в утеплювачі, через що він втратить свої якості, а каркас може почати гнисти.

Планування. Внутрішнє планування каркасних будинків за канадською технологією має свої характерні риси. Наприклад, в них є приміщення, іменовані “лофт” – фактично горище, або свого роду внутрішній балкон. Також каркасні будинки мають здатність швидко змінювати внутрішнє планування за бажанням власників.

 

Вікна. У таких будинках можна встановлювати однокамерні склопакети з енергоефективним покриттям. Можлива установка і панорамного скління, але тоді зростає потреба в додатковому його обігріві.

Горищний простір. У канадському будинку мова йде саме про горищний простір, а не горище: пересуватися тут важко через ферми. Вентиляція горищного приміщення здійснюється за класичним методом – через слухові вікна або решітки, врізані під фронтони.

 

Ціна питання. Вартість 1м2 площі канадського будинку становить від 4000грн. У цю суму вже входить проектування будинку, улаштування фундаменту, збірка будівлі та прокладка інженерних комунікацій: електрики, сантехніки, водопостачання та опалення.

Канадська технологія будівництва здатна вирішити проблему доступного житла в Україні. Таке житло на виході виходить не тільки доступне, але й сучасне та комфортне.

 

Share

Останні пости

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024

Вибираємо електроскутер: важливі критерії та характеристики

Років 20 тому спостерігався пік популярності скутерів із двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). Маленькі, юркі, з… Читати далі

21/03/2024