Категорії: Wordpress - як зробити

Коли корисно використовувати дочірні сторінки в WordPress?

Ще перед початком створення сайту на WordPress ви повинні детально продумати загальну (ієрархічну) структуру майбутнього сайту. Ця структура повинна бути інтуїтивно зрозумілою для ваших користувачів і повинна полегшити процес «серфінгу» користувачів на вашу веб-сайті. Коли ми говоримо про ієрархію для сайту на WordPress, в основному мається на увазі структура сторінок, яку можна розділити на батьківські та дочірні сторінки. В сьогоднішній статті ми розглянемо всю необхідну новачкам теорію і практику, яка стосується дочірніх сторінок в сайті на двигуні WordPress.

 

 

Різниця між батьківськими і дочірніми сторінками

В двигуні WordPress є два типи сторінок: батьківські сторінки та дочірні сторінки. Обидва цих типи відіграють свою важливу ієрархічну роль. Батьківські сторінки мають перевагу над дочірніми, що означає, що вони мають вплив на дочірні сторінки. Під впливом розуміється те, що дочірня сторінка міститиме ключове слово (слаг) батьківської сторінки в своїй адресі посилання (URL). І дочірні сторінки не можна створити без батьківських сторінок.

Давайте розглянемо практичний приклад батьківських і дочірніх сторінок. Припустимо, у вас є сайт портфоліо, з різними розділами послуг. Ви можете розмістити приклади всіх послуг на одній сторінці портфоліо. Але ви також можете створити окремі дочірні сторінки для кожної з послуг. Скажімо, наприклад, що основні послуги на вашому сайті – це Дизайн (design), Розробка макетів (rozrobka-maketiv), ​​Верстка (verstka). Ви, швидше за все, захочете, щоб відвідувачі вашого сайту легко знаходили потрібну їм послугу. Створюючи для кожної з послуг дочірню сторінку, ви вкажете, що вона належить батьківській сторінці, яка називається «Портфоліо». І на будь-якій з дочірніх сторінок відвідувачі будуть бачити цю батьківську сторінку в URL-адресі дочірньої сторінки.

 

 

Структура URL в ієрархії сторінок WordPress

Дочірні та батьківські сторінки WordPress мають різну структуру URL. Оскільки дочірні сторінки залежать від батьківських сторінок, назва батьківської сторінки буде присутня в URL дочірньої сторінки. Але це не відноситься до батьківських сторінок, — по URL батьківської сторінки не можна дізнатися про існування дочірніх сторінок.

Розглянутий вище приклад з портфоліо в структурі URL батьківської сторінки буде виглядати наступним чином:

{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio

 

З іншого боку, URL дочірніх сторінок, будуть мати наступну структуру:

{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio/design
{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio/rozrobka-maketiv
{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio/verstka

 

 

Вплив ієрархії сторінок на SEO

Одна сторінка з хорошим СЕО рейтингом вартує більше тисячі сторінок з поганим СЕО рейтингом. Ось чому важливо завжди оцінювати свої дії з точки зору впливу на SEO. В даному випадку, дочірні сторінки в WordPress – це добре, якщо вони позитивно впливають на SEO-просування вашого сайту. Нижче наведені деякі фактори SEO при використанні дочірніх сторінок.

 

 

Релевантний контент, який не дублюється

Релевантний і високоякісний контент з ефективними ключовими словами в значній мірі визначає, як ваш сайт ранжируватиметься в пошукових системах. Якщо ви надаєте багато різних послуг, ви можете їх презентувати на одній сторінці, і тоді у вас буде багато контенту з однієї сторінки. Дочірні сторінки, навпаки, більш вузькоспеціалізовані та конкретні. І тут важливо переконатися, що на дочірніх сторінках представлено в достатній кількості якісного контенту, який не дублюється ні на жодній іншій сторінці (наприклад, на батьківській сторінці Портфоліо).

 

 

Поведінка користувачів

Врахуйте, що структура сторінки, яку ви використовуєте на своєму сайті, повинна більше орієнтуватися на те, як ваші відвідувачі орієнтуються на сайті, ніж на SEO. Важливо, щоб на вашому сайті була зручна навігація: Google враховує внутрішні переходи по сайту, тому, якщо дочірня сторінка привертає велику увагу – це, природно, призведе і до позитивного ефекту для SEO.

 

 

Альтернативний підхід: використання якірних посилань на батьківської сторінці

Хочете збільшити SEO-значущість (вагу) тільки однієї батьківської сторінки? Для цього випадку у вас є альтернатива. Ви можете розмістити весь контент свого портфоліо по різним послугам на одній сторінці, але поліпшити навігацію для відвідувачів сайту, використовуючи якірні посилання на певні розділи на цій же сторінці.

Якірне посилання (якір) – це своєрідна закладка з унікальним ім’ям в тексті сторінки. За допомогою якірного посилання можна швидко переходити в потрібний розділ на сторінці, що дуже зручно на сторінках великого обсягу.

Ви також можете використовувати ці якірні посилання не тільки в тексті сторінки, але й в своєму основному меню. Ви можете розбити послуги свого портфоліо на окремі пункти основного меню. Хоча ці якірні посилання будуть відображатися як окремі пункти меню, вони будуть посилатися на одну і ту ж сторінку Портфоліо. Єдина відмінність – це точне місце з послугою на сторінці, на яку вас виведе посилання.

Для реалізації даного підходу, вам потрібно зробити лише кілька кроків.

 

Крок №1: Додати якірні посилання на сторінку

Спочатку почніть з додавання якірних посилань на сторінку вашого Портфоліо. Наприклад, додайте посилання на послугу Дизайн. Додайте код такого вигляду перед підзаголовком H2 (або H3) послуги, щоб створити посилання:

<a id="design">Дизайн</a>

 

 

Крок №2: Додати якірні посилання в якості елемента підменю в основне меню

Додайте якірні посилання в якості пунктів підменю в основне меню сайту (або підменю вгорі тексту самої сторінки Портфоліо).

У нашому прикладі URL сторінки Портфоліо має наступний вигляд:

{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio

 

Тоді якірне посилання буде мати наступний вигляд:

{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio/#design

 

А повний код посилання буде мати наступний вигляд:

<a href="{ВАШ-ДОМЕН}/portfolio/#design">Дизайн</a>

 

 

Для реалізації якірного посилання потрібен тег a з унікальним id. В нашому прикладі id="design". Тоді в лінку використовується значення цього атрибута id і перед ним ставиться символ #, в нашому випадку виходить #design. Все досить просто!

Подібним чином ви можете оформити якірні посилання на всі потрібні вам послуги на сторінці Портфоліо.

 

 

 

Короткий підсумок

Вибір між використанням батьківських і дочірніх сторінок зводиться до того, який підхід краще всього підходить для вашого сайту і ваших відвідувачів. Залежно від вашої цільової аудиторії, навігація на вашому сайті може мати різний вигляд. Не існує однозначного способу визначити, як ваші відвідувачі будуть реагувати на ту, чи іншу стратегію побудови навігації. З точки зору SEO, мати одну цінну і високоефективну батьківську сторінку краще, ніж мати середню батьківську сторінку і низькорангові  дочірні сторінки.

Якщо у вас є які-небудь питання або пропозиції по темі даної статті, обов’язково поділіться ними в розділі коментарів нижче!

Дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024