Категорії: SEO

Критерії добірного SEO-тексту на сайті

Що мається на увазі під поняттям «добірний SEO-текст»? Це текст (текстовий контент на сайті), який написаний з урахуванням комплексу правил і вимог для подальшого його просування в Інтернеті по одному певному запиту (або ж за кількома запитами). Основні критерії гарного SEO-тексту такі: унікальність, стильове оформлення, обсяг тексту, терміни та синоніми в тексті, заспамленість і щільність ключових слів.

 

Якщо ви власник сайту і плануєте наповнювати його текстовим контентом, дана стаття трохи скоординує вас. Ви, звичайно ж, можете замовляти тексти на біржах статей, у копірайтерів або фрілансерів, але краще все ж знати, що до чого. Ви можете і самостійно писати тексти, але такі речі краще довіряти професіоналам. А дана стаття допоможе вам, наприклад, написати ТЗ (технічне завдання) для виконавця (копірайтера), і хоча б поверхово перевірити якість виконання завдання.

 

 

Критерій №1: Унікальність тексту

Головне завдання: написати текстовий контент з високим відсотком його унікальності.

Унікальний текст, з точки зору пошукових систем – це текст, який має мінімальний відсоток збігів з вже наявними в мережі Інтернет текстами. Тобто такий, який не схожий на інші. Теоретично процес оцінки пошуковою системою унікальності тексту виглядає так: текст розбивається на окремі складові (шингли – певна кількість слів, що йдуть підряд), потім ці шингли порівнюються із вже наявними в Інтернеті. Якщо зі 100 текстових шинглів один буде унікальний, – унікальність такого тексту становитиме всього 1% (тобто, зовсім не унікальний, оскільки він має дуже багато збігів). Завдання написати такий текст, щоб його унікальність була в межах 95-100%.

Для перевірки свого тексту на унікальність можете використовувати програми або онлайн-сервіси, які служать для цієї мети. Наприклад, за допомогою безкоштовної програми Advego Plagiatus. Якщо ж ви замовляєте тексти на біржах статей, то перевірка на унікальність вже вбудована в функціонал цих бірж.

 

Критерій №2: Стильове оформлення тексту

Навіть самий унікальний текст повинен мати хороше стильове оформлення, бути структурованим, не містити граматичних помилок. Спробуйте «впихнути» на сторінку свого сайту 100% унікальний, але ніяк не оформлений текст, з граматичними помилками і представлений одним суцільним шматком. Цілком ймовірно, що на перших порах пошуковики вам повірять і будуть показувати вашу сторінку в Топ-10. Потім, зазначивши, що відвідувачі сайту «плюються» на цю сторінку і буквально через кілька секунд закривають ваш сайт, пошукові системи швидко переглянуть своє рішення і в кращому випадку «покарають» тільки цю сторінку, а в гіршому – і весь ваш сайт.

Тому, пишіть текст в першу чергу для своїх відвідувачів, а потім вже для пошукових систем. Не порушуйте правила граматики, стилістики й логіки, пишіть з розумом. Готовий текст оформлюйте в зручному для користувачів сайту стилі: структура тексту (абзаци, заголовки, нумеровані і марковані списки і т.д.), зручність читання (відступи, розмір шрифту, природні кольори), візуальна складова (супроводжуйте свій текстовий матеріал достатньою кількістю картинок, таблиць, відео). Все це впливає на фактори поведінки і здатне вивести ваш сайт в ТОП-10, тому поставтеся до цього серйозно.

 

Критерій №3: Обсяг тексту

Жорстких вимог до обсягу тексту немає, і вони періодично змінюються. Якщо ще 5 років тому можна було написати текст обсягом в 2500 знаків, включити в нього 3-4 повторення ключового слова, і вже можна було розраховувати на перші місця у видачі, то сьогодні ця ситуація трохи змінилася. Сьогодні головне, щоб обсяг тексту відповідав своїй темі і в достатній мірі її розкривав. Наприклад, якщо ви пишете про комп’ютерні гаджети, то ваш огляд може містити і 10000 знаків і навіть більше, головне – розкрити тему. Якщо ви пишете текст для товару в інтернет-магазині, то тут трохи інші вимоги, і головне тут – продати товар. Обсяг тексту для опису товару може бути і менше 2500 знаків, але обов’язковою умовою виступають інші моменти: включити мінімум 3-4 картинки товару, відео-огляд товару, відгуки користувачів і т.д.

 

Критерій №4: Терміни та синоніми в тексті

Завдання: активно використовувати синоніми і спеціальні терміни відповідно до інформації, що розкривається тематикою.

Якщо ви будете грамотно використовувати терміни та синоніми, які мають пряме відношення до питання теми, це дозволить підвищити її цінність і авторитетність для пошукових систем. Тому, намагайтеся збагатити текст потрібними термінами і лексично близькими за змістом до ключового слова фразами (синонімами).

Наприклад, ви пишете текст для просування сторінки про шприц Жане (медичний інструмент, який використовується в ЛОР-кабінеті отоларингологом для промивання вух від сірчаних пробок). Тоді пишіть тільки про це, а не, наприклад, про супутні моменти, – намагайтеся розширювати повноту відповіді. Спробуйте поставити себе на місце користувача, задавайте собі питання і самі ж відповідайте. Оформіть це у вигляді текстової відповіді на поставлене запитання, яка буде зрозуміла не тільки вам, але і користувачам.

Якщо ви спробуєте більш уважно вивчити близькі по темі терміни, це допоможе вам краще зрозуміти питання, які цікавлять користувачів, а також те, яких відповідей вони шукають. Спробуйте, наприклад, в пошуку Google написати запит «сірчані пробки», потім прокрутіть вниз сторінку пошуку до блоку «Пошуки, пов’язані із запитом сірчані пробки». Відповівши на всі питання, зазначені в цьому блоці, ви значно підвищите шанси своєї сторінки потрапити в ТОП-10 пошуку і для будь-якого іншого ключового слова.

 

Критерій №5: Переспам і щільність ключових слів

Завдання: не перестаратися із вживанням ключових слів і фраз.

Намагайтеся використовувати в тексті оптимальну кількість ключових слів, спираючись на загальний обсяг тексту, кількість термінів і синонімів, своє особисте відчуття від прочитаного. Не повинно бути відчуття простого «напихання» ключовими словами, вони повинні органічно вписуватися в текст.

Оптимальною кількістю ключових слів можна вважати до 5% їх від загальної кількості слів на сторінці. Більше – переспам, а менше – тема не розкрита. Але, знову ж таки, враховуйте всі складові, що описані вище.

 

І, головне, – пишіть по-людськи і для людей, а не для пошукових роботів.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024