Категорії: Технології

Не попадайтеся в пастки інтернет-тролів та ботів

На початку року в редакцію AIN.UA звернувся реальний інтернет-троль і вирішив в інтерв’ю розкрити секрети своєї професії. Він вирішив відкрити завісу таємниці над специфікою роботи ботів і тролів в інтернеті, а також розповісти про те, як їх розпізнати і як з ними боротися.

Ми не будемо повністю приводити в даній статті все інтерв’ю, але спробуємо висвітлити основні і важливі моменти.

 

«Ботоводство» – це теж робота і за неї платять немаленькі суми.

Сумнозвісні «ольгинські боти» не єдині у своєму роді, – схожі «корпорації зла» є і в Україні. За словами героя інтерв’ю їх досить багато і сидять вони не в якихось підвалах, а навіть у бізнес-центрах, і в самому центрі Києва. Набирають співробітників в такі компанії підпільно, найчастіше по знайомству або за рекомендаціями. А платять за таку брудну роботу, як за ринковими мірками, непогано.

 

У чому суть роботи бота

На початку робочого дня кожному боту на пошту приходить розсилка зі списком посилань на статті, які необхідно прокоментувати, а також вказуються тези, які потрібно «вкласти в голову» читачам цих статей і коментарів. Його завдання полягає в тому, щоб «зачепити» читача і викликати його на діалог, пробудити в ньому сильні почуття: гнів, злість, несхвалення, заздрість і т.п. І чим сильніші почуття він зачепить у відвідувача сайту – тим краще для бота і троля.

Поле для діяльності: сайти з можливістю відкритого коментування, онлайн-чати, трансляції YouTube, різні форуми, соцмережі Facebook, ВКонтакте, Twitter, Однокласники, Livejournal і т.д.

Щоденна норма – від 35 коментарів. Звіти здавалися щотижня. Найбільше керівництвом «ботоферми» цінувалися осмислені і довгі коментарі, які «чіпляють» користувача і провокують їх на дискусії.

 

«Рольові ігри» ботів

За словами бота, який дав інтерв’ю, в їх команді працювало 8 чоловік і у кожного була своя роль. Наприклад, троє з них були «популярними блогерами», а інші були простими тролями. Завдання блогерів полягала в тому, щоб граючи роль крутого експерта писати величезні статті на замовні теми. А тролі мали підтвердити важливість думки експерта-блогера і привернути увагу до його статті. Найчастіше статті писалися на замовлення олігархів і політиків, і покликані були сформувати певну думку в суспільство з певного питання.

Найцікавіше, що блогерам не заборонялося писати навіть повну маячню! Потім вступали в гру тролі: влаштовували словесні перепалки на сторінках блогерів, репостили їх статті де тільки можна і накручували відвідуваність.

 

Ефект від діяльності інтернет-тролів і ботів

За словами бота, ефект від їхньої роботи був просто величезний. Доходило навіть до того, що багато журналістів писали матеріали по тезам, які тролі вкидали в мережу.

По суті тролі нав’язували місцевим жителям потрібну думку (йшлося про конфлікт в Маріуполі). Абсурдність ситуації полягає в тому, що за рік роботи вони змогли переконати близько 40% міста в тому, що їхні очі брешуть і повірити точці зору ботів.

 

Як розпізнати ботів

Я не можу пояснити це словами, але в тексті бота завжди присутня «пластмаса». Кожен день ти постиш безліч коментарів і до вечора мізки вже просто не працюють. Боти часто пишуть повну ахінею – якщо вдумуватися в слова, а там щось типу того «кінь, стілець, 28»

Потрібно тягнути бота на діалог і просити підтвердити свою реальність. Вони не зможуть відмовитися, оскільки їм платять за коментарі.

У соцмережах все ще простіше – боти часто забувають вказувати детальну інформацію про себе – сімейний статус, місце проживання, дату народження і так далі. Дуже часто бувають нелогічні збіги – наприклад чувак з Череповця закінчив університет Шевченка.

 

Як боротися з ботами і тролями

Вони отримують зарплату за ваші коментарі, за ваші сильні емоції й за втягнення вас в дискусію. Щоб боротися з ботами – потрібно позбавити їх можливості впливати на вас. Якщо ви відчуваєте, що вас провокують – не ведіться. Достатньо не звертати уваги на такі коментарі і на таких користувачів. Не дайте себе обдурити!

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024