Категорії: SEO

Основні методи лінкбілдінгу: як отримати якісні зовнішні посилання на сайт

Пошукові системи (наприклад, Google) перевіряють технічні характеристики вашого сайту, такі як швидкість завантаження, зручність навігації, дизайн і т.д. Крім того, вони оцінюють досвід користувача за допомогою рейтингу кліків (CTR), показника відмов або часу, проведеного на сайті. Все це впливає на рейтинг вашого сайту в результатах пошуку при використанні пошукової системи. Але, крім цього, більш важливими сигналами для пошукових систем є якісний контент та зворотні посилання. Фактично, зворотні посилання, поряд з відмінним контентом, є фактором ранжування №1. Отже, сайти з великою кількістю якісних зворотних посилань, як правило, отримують більш високий рейтинг в пошукових результатах. Посилання і в 2021 році залишаються потужним фактором ранжування і, ймовірно, залишатимуться такими ще протягом багатьох років.

Як отримати багато якісних зворотних посилань? Потрібно займатися нарощуванням посилальної маси, – процесом, який називається лінкбілдінгом. Ефективний лінкбілдінг – це непросте завдання, це дуже складно. В сьогоднішній статті ми не будемо перераховувати тисячу і одну стратегію лінкбілдінга, замість цього покажемо вам лише кілька, але робочих, методів. Методів, які ви зможете самі досить легко реалізувати на своєму сайті.

 

 

Що таке лінкбілдінг?

Лінкбілдінг (нарощування посилальної маси) – це практика створення односторонніх гіперпосилань (також відомих як зворотні, вхідні або зовнішні посилання) на сайт з метою поліпшення видимості в пошукових системах. Коли ми говоримо про зворотні посилання, ми маємо на увазі посилання з іншої веб-сторінки на вашу власну веб-сторінку. Зворотне посилання за своєю значимістю відрізняється від вихідного посилання з вашої сторінки, не плутайте їх. Зовнішні посилання дуже важливі для визначення популярності (або важливості) вашого сайту для пошукових систем, таких як Google. Лінкбілдінг пов’язаний, в основному, саме з зовнішніми посиланнями.

 

 

Чому так важливо займатися лінкбілдінгом?

Наведемо лише кілька з найосновніших причин:

  • сайт неможливо знайти в мережі Інтернет без зворотних посилань
  • сайт не може високо ранжуватися без зовнішніх посилань
  • посилання є фактором №1 ранжування в Google
  • посилання вказують на якісний контент (який заслуговує гарного рейтингу)
  • посилання передають «вагу» сторінки (рівень її авторитетності в Інтернеті)
  • посилання передають траст ресурсу (ступінь довіри пошукових систем до сайту)

 

 

Основні робочі методи лінкбілдінгу в 2021 році

Якщо ви працюєте над нарощуванням посилальної маси, ви повинні розуміти, що зовнішні посилання не з’являються самі собою і миттєво. Це поступовий і копіткий процес. Приказка “Чим більше, тим краще” не стосується посилань. Принаймні, до тих пір, поки «більше» означає масу неякісних посилань. Краще прагнути до меншої кількості високоякісних посилань, ніж до тисяч посилань, які не мають ніякої цінності. Слабкі зворотні посилання взагалі не поліпшать ваш рейтинг, вони можуть навіть нашкодити вашому сайту. Вони можуть «нагородити» вас штрафом від Google і серйозною втратою органічного трафіку.

Давайте розглянемо основні і надійні стратегії лінкбілдінга, які ви можете застосувати самі, але які не зашкодять вашому рейтингу в пошукових системах. Якщо ви не хочете «заморочуватися» складними методиками, використовуйте лінкбілдінг під ключ, і за вас зроблять всю важку роботу.

 

 

Метод №1: Ведення блогу

Для отримання зворотних посилань потрібен контент, а блог – це один з кращих способів створення нового контенту. Запустіть блог і регулярно наповнюйте його якісним контентом. Робіть акцент на тематиці своєї ніші (галузі), а також потребах ваших читачів. Пишіть статті на теми, в яких ви розбираєтеся, які вам близькі. Переконайтеся, що ваш контент актуальний, корисний і добре структурований. Згодом люди помітять ваш блог, і він завоює авторитет. Так ви зможете отримати відмінні зворотні посилання – люди охоче діляться корисним і якісним контентом.

 

 

Метод №2: Ефективний контент-маркетинг

Ви вже знаєте, що контент – це ключ, який «відкриває двері» якісним зовнішнім посиланням. Але ось в чому справа: бездумна публікація контенту не призведе до появи таких посилань. Як виявилося, тільки певні типи контенту найкраще підходять для лінкбілдінга. Ось 4 типи контенту, які, як правило, генерують найбільше зворотних посилань:

  • Тип 1. Візуальний контент: картинки, інфографіка, діаграми, графіки та інший візуально-орієнтований вміст
  • Тип 2. Списки (підбірки): список порад, причин, прийомів, методів, міфів… або чого завгодно
  • Тип 3. Докладні посібники: вичерпна стаття, яка охоплює всі аспекти з обраної теми
  • Тип 4. Оригінальні дослідження і дані: контент, який розкриває нові дані тематичних досліджень, опитувань або оригінальних досліджень

 

 

Метод №3: Стратегічний гостьовий блогінг

Гостьові блоги – одна з найстаріших тактик лінкбілдінга. Як це працює? Ви пишете статтю для іншого сайту в своїй тематичній ніші. Вони публікують вашу статтю, а ви посилаєтеся на свій сайт з цієї статті. Ось так просто.

Як знаходити сайти для перспективного гостьового блогінгу? Більшість сайтів відкриті для прийому гостьових постів, навіть якщо вони не заявляють про це прямо. «Вбийте» в Google запит по потрібній вам темі, і ви знайдете багато релевантних сайтів, які теоретично могли б розмістити у себе вашу статтю. Подумайте про це так: навіщо сайту відмовлятися від добре написаного, безкоштовного контенту, який може залучити нових відвідувачів? В основному, мало хто відмовляється.

 

 

Метод №4: Активність у соціальних мережах

Соціальні мережі зробили революцію в маркетингу і можуть стати додатковим джерелом при нарощуванні посилальної маси. Сьогодні, якщо ви не ведете активну діяльність в соціальних мережах, ви надаєте своєму сайту ведмежу послугу. Активно використовуйте потенціал соціальних мереж: діліться новими картинками, статтями та анонсами вашого сайту. Допоможіть своїм шанувальникам знайти те, що вони хочуть побачити та/або прочитати.

Іншим видом активності в соціальних мережах можна назвати крауд-маркетинг – розміщення зовнішніх природних посилань на тематичних форумах і групах.

 

 

Метод №5: Перепрофілювання контенту

Перепрофілювання контенту – це приведення вашого контенту до відповідного формату. Припустимо, у вас є дуже корисна стаття з якоїсь теми. Ви вклали своє серце і душу в її створення і хочете, щоб її побачила ширша аудиторія. Чому б не перетворити цей контент в інший формат, наприклад в інфографіку чи відео? Так ви зможете максимально охопити найпопулярніші типи контенту, які здатні генерувати найбільше зовнішніх посилань

 

 

Метод №6: Атрибуція вашого власного контенту

Якщо ви створюєте якісні візуальні ресурси, такі як інфографіка, графіки, діаграми, цілком ймовірно, що хтось в мережі використовує ваші ресурси. І дуже ймовірно, що такі сайти використовують ваші матеріали без вказівки авторства. Чому б не змінити ситуацію? Напишіть таким сайтам, що було б непогано, якби вони вказали авторство і розмістили посилання на ваш сайт.

 

 

Метод №7: Просто купити посилання

Як і все в житті, зворотні посилання теж можна купувати. Однак, будьте обережні, Google чітко дав зрозуміти, що така практика суперечить його принципам: «Купівля посилань або участь в схемах посилань з метою маніпулювання PageRank є порушенням рекомендацій Google для веб-майстрів». Тому ми не рекомендуємо купувати посилання. Цей метод ризикований, і ви можете отримати штраф, якщо Google зловить вас. Щоправда, якщо правильно підійти до цього, купівля посилань зможе допомогти вам в процесі отримання якісних зовнішніх посилань на сайт.

 

 

Заключна думка

Посилальна маса вашого сайту – один з найбільш важливих факторів, що впливають на його рейтинг в результатах пошуку в пошукових системах. Стратегічно підходьте до нарощування вашої посилальної маси і незабаром ви помітите позитивний ефект на рейтингу.

Лінкбілдінг – це не авіабудування, тут все набагато простіше. Методи, які ми сьогодні розглянули, будуть працювати для всіх сайтів. Вам тільки потрібно правильно їх використовувати.

Знаєте про будь-який інший хороший метод отримання якісних зовнішніх посилань, який ми упустили? Які з розглянутих методів ви використовуєте? Дайте знати про це в коментарях нижче.

Дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Авраам Лінкольн

Ми не допоможемо людям, роблячи за них те, що вони могли б зробити самі Авраам… Читати далі

15/03/2024

Як зберігати каву, щоб вона не втрачала смаку і аромату

Смак приготованого напою залежить не тільки від сорту кави, способу та ступеня прожарювання, помелу зерен,… Читати далі

11/03/2024

Габрієль Гарсія Маркес

Вік — це не те, скільки тобі років, а те, — як ти їх відчуваєш… Читати далі

10/03/2024

Короткий опис ліцензій з відкритим вихідним кодом

Якщо ви створюєте програмне забезпечення, яким хочете поділитися, або використовуєте програмний продукт, який хочете модифікувати,… Читати далі

09/03/2024

Ніл Ґейман

Люди думають, що будуть щасливі, якщо переїдуть в інше місце, а потім виявляється: куди б… Читати далі

20/02/2024

Уроки JavaScript — як почати працювати з об’єктами

Об’єкти є однією з найважливіших і найпотужніших функцій JavaScript, і в багатьох вбудованих функціях об’єкти… Читати далі

17/02/2024