Переваги мови Python та де використовується ця мова програмування

Python – це високорівнева, інтерпретована та динамічна мова програмування загального призначення для широкого кола задач, яка наголошує на читабельності та зручності коду. В порівнянні з Java і C, вона, як правило, має невеликі за розміром програми. Була заснована розробником Гвідо Ван Россумом у 1991 році.

Python займає одне з провідних місць серед найпопулярніших та найшвидше зростаючих мов у світі. Python – потужна, гнучка та легка у використанні мова. Крім того, спільнота Python дуже активна і постійно розвивається, постійно вдосконалюючи інструменти мови. Вона використовується в багатьох організаціях, оскільки підтримує кілька програмних парадигм і автоматичне управління пам’яттю. Вивчення мови Python стало загальним трендом для тих, хто робить перші кроки і програмуванні. І це не дивно, бо має дуже багато переваг у використанні.

 

Переваги мови програмування Python

Назвемо ряд основних переваг цієї мови програмування, через які вона стала надзвичайно популярною і використовується більшістю програмістів по всьому світу.

  • Наявність великої кількості модулів від сторонніх розробників.
  • Розгалужені бібліотеки для роботи (наприклад NumPy для числових обчислень, Pandas для аналізу даних і т.д.).
  • Open source та велика активна спільнота користувачів.
  • Універсальна, легко читається, вивчається та пишеться код.
  • Зручні структури даних.
  • Мова високого рівня.
  • Динамічно типізована мова (не потрібно вказувати тип даних на підставі призначеного значення, вона сама його визначає).
  • Об’єктно-орієнтована та процедурна мова програмування.
  • Переносима та інтерактивна.
  • Ідеальна для прототипів – надає більше функціональності з меншою кількістю коду.
  • Високоефективна (чистий об’єктно-орієнтований дизайн Python забезпечує покращений контроль над процесом, а мова оснащена чудовими можливостями обробки тексту та інтеграції, а також власною системою тестування одиниць, що робить її більш ефективною.)
  • Широкі можливості для Інтернету речей (IoT)
  • Інтерпретована мова
  • Легка переносимість між операційними системами

 

Деякі недоліки Python

Всі наші недоліки, це продовження наших переваг (с). Так само і з мовою Python, бо саме створення максимально зручного та простого інструменту для мови, якою є Python, було принесено в жертву ради деяких переваг, що мають інші мови. Ці недоліки не критичні для роботи, але про них потрібно пам’ятати:

  1. Продуктивність: Python є інтерпретованою мовою, що означає, що вона може бути повільнішою, ніж компільовані мови, такі як C або Java. Це іноді може бути проблемою для завдань, пов’язаних з продуктивністю.
  2. Глобальний блокувальник інтерпретатора: Глобальний блокувальник інтерпретатора (GIL) – це механізм в Python, який запобігає виконанню коду одночасно в декількох потоках. Це може обмежувати паралельність та конкурентоспроможність деяких програм.
  3. Динамічна типізація: Python є мовою з динамічною типізацією, що означає, що типи змінних можуть змінюватися під час виконання програми. З однієї сторони – це дуже зручна перевага, а з іншої може ускладнювати виявлення помилок і призводити до появи багів.
  4. Упаковка та версіонування: У Python є надзвичайно велика кількість пакетів і бібліотек, що іноді може призводити до проблем з версіонуванням та конфліктами між пакетами.
  5. Відсутність строгості: Гнучкість Python іноді може бути двостороннім мечем. Це чудово для швидкої розробки і прототипування, але також може приводити до коду, який важко читати і підтримувати для надто великих програм.

 

 

Де використовується мова Python

Назвемо ряд напрямків де ця мова має надзвичайну популярність та широке вживання і продовжує набирати оберти:

  • Програми з графічним інтерфейсом для настільних додатків
  • Додатки для графічного дизайну, обробки зображень, ігор і наукових/обчислювальних програм
  • Веб-фреймворки і веб-додатки
  • Додатки для бізнесу та підприємництва
  • Операційні системи
  • Освіта
  • Робота з базами даних
  • Розвиток нейронних систем та штучного інтелекту
  • Розробка програмного забезпечення
  • Обробка великих масивів даних та машинне навчання

 

Також покажемо топ-компанії, які активно використовують Python у своїй діяльності, додатково популяризуючи цю мову:

  1. Google (Компоненти Google Spider і Search Engine)
  2. YouTube
  3. Mozilla
  4. Dropbox
  5. Microsoft
  6. Cisco
  7. Spotify
  8. Quora
  9. Facebook
  10. Yahoo

 

Як найкраще вивчати мову Python

Як ви могли впевнитися, Python є потужною та універсальною мовою програмування з широким спектром застосувань. Якщо ви цікавитесь вивченням Python, то існує кілька ефективних способів засвоїти цю мову.

Один із найшвидших шляхів вивчення Python – це спеціалізовані курси в навчальних центрах програмування, наприклад в Академії IT STEP. Такі курси надають структурований підхід до навчання, включаючи як теоретичний матеріал, так і практичні завдання. Вони допомагають зрозуміти всі згадані вище концепти мови, навчитися роботі з різними бібліотеками та інструментами, а також розвивати досвід програмування, який потрібен для роботи в компаніях.

Крім того, учбові центри, що давно себе зарекомендували на ринку, як згадана вище IT STEP, надають можливість отримати професійну підтримку та консультації від досвідчених викладачів. Вони працюють з вами, допомагаючи розібратися з будь-якими питаннями та надаючи додаткові пояснення і поради. Це створює стимулюючу навчальну атмосферу, де ви можете спілкуватися зі своїми викладачами, обмінюватися думками та отримувати максимально корисні відомості з першоджерела.

Але потрібно завжди пам’ятати, що також необхідно і самостійно практикуватися, писати власний код і розв’язувати завдання. Чим більше ви будете використовувати Python у практичних ситуаціях, тим краще ви зрозумієте його особливості та навички програмування.

Не забувайте про ресурси онлайн, такі як документація Python, форуми та статті, які можуть стати в пригоді, коли ви зіткнетесь з питаннями або потребою у додатковій інформації.

Вивчення мови Python це швидкий спосіб увійти у світ програмування та можливість побудувати кар’єру у цьому напрямку діяльності.

 

Стаття розміщена на правах реклами

 

This post was last modified on 22/10/2023 12:33

Останні пости

Ден Браун

Можливо все, — неможливе просто потребує більше часу Ден Браун  

09/05/2024

Що включає в себе чистка ноутбука?

Ноутбук — це не тільки зручний і функціональний ґаджет, а й доволі делікатний пристрій, що…

08/05/2024

Аль Пачино

Ніколи нічого нікому не пояснюйте. Все одно кожен зрозуміє так, як йому вигідно Аль Пачино…

07/05/2024

SEO просування сайту: прості та ефективні інструкції

У сучасному світі все більше людей звертаються до інтернету, щоб знайти інформацію, товари та послуги.…

03/05/2024

Як додати карту від Google Maps на свій сайт (з маркером і текстом)

В сьогоднішньому практичному уроці ми розглянемо приклад додавання на свій сайт карти (мапи) від сервісу…

02/05/2024

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак…

22/04/2024