Категорії: Технології

Різниця між авторськими правами, товарним знаком та патентом

Коли ви створюєте якийсь творчий продукт, йому потрібен захист від стороннього використання. Для цього потрібно знати основи захисту продукту за допомогою авторських прав, товарних знаків і патентів.

У сьогоднішній статті ми пояснимо різницю між цими трьома типами захисту інтелектуальної власності. Також ми обговоримо основні кроки, які допоможуть вам захистити свої творіння і уникнути юридичних проблем з іншими компаніями.

 

 

Важливість захисту вашої інтелектуальної власності

Поняття «Інтелектуальна власність» в основному відноситься до всього, що ви створюєте. Це включає в себе контент (наприклад, публікації в блозі), оригінальний дизайн або картинки. Також сюди відносяться такі елементи вашого бренду, як логотип, сама назва бренду і будь-які інші відмітні риси. І, нарешті, сюди відносяться винаходи або нові технології.

Захист вашої інтелектуальної власності має життєво важливе значення. Якщо ви не захищаєте свій контент, інші можуть скопіювати його, видати за свій власний, і використовувати його для заробітку. Те ж саме відноситься і до ваших винаходів – їх захист гарантує, що ви один будете отримувати дохід від продажу своєї інтелектуальної власності.

Нездатність захистити свій бренд може призвести до серйозних втрат для іміджу вашого бізнесу. Без захисту ваш бренд може бути використаний іншими для обману клієнтів або зниження репутації вашого бренду. Наслідки відсутності захисту вашої інтелектуальної власності є серйозними і можуть коштувати вам значного доходу.

 

 

Різниця між авторськими правами, товарними знаками та патентом

Якщо сказати коротко, то авторські права, торгові марки і патенти захищають різні види інтелектуальної власності. Знання того, коли застосовувати правильний захист, гарантує, що всі ваші творіння залишаться під вашим контролем.

 

Авторські права (copyrights)

Авторські права захищають контент, такий як текст або зображення, і визначають, як контент може бути законно використаний і поширений. Ви, ймовірно, вже чули про авторські права, які використовуються для захисту книг і фільмів. Наприклад, закони про авторське право роблять незаконним відеозапис при показах фільму в кінотеатрах.

Ви отримуєте авторські права в той момент, коли ви створюєте контент та ділитесь ним. Якщо ви пишете пост в блозі і публікуєте його в Інтернеті, ви технічно отримуєте на нього авторське право. Однак, якщо ви не зареєструєте авторське право, у вас не буде великих повноважень, якщо хтось вкраде і буде використовувати ваш контент.

Авторське право порушується, коли ви використовуєте і поширюєте чужий контент без дозволу. Іноді це також поширюється на створення похідного контенту або контенту, який помітно схожий на захищений авторським правом контент.

 

Торгова марка (товарний знак, trademark)

Торгові марки захищають ваш бренд, включаючи логотип, назву бренду та інші функції, що пов’язані з ним. Це може включати в себе слоган, упаковку або навіть певну структуру товару. Наприклад, McDonald’s має свою торгову марку, яку використовує на всіх своїх продуктах.

Як і авторське право, ви отримуєте товарний знак, як тільки починаєте його використовувати, але важко зберегти правовий вплив без його реєстрації. Ваш товарний знак порушується, якщо інша компанія використовує ідентифікаційні функції вашого бренду (або помітно схожі його особливості) для продажу своїх товарів або послуг.

 

Патент (patent)

Нарешті, патенти захищають винаходи, нові технології або технологічні процеси. Патент забороняє іншим особам відтворювати і поширювати ваш винахід протягом певного періоду часу (зазвичай двадцяти років). Це дозволяє вам скористатися всіма перевагами вашого винаходу, коли він вперше з’явився на ринку.

Щоб отримати патент, ви повинні подати заявку, яка включає в себе ретельну документацію про те, як ви прийшли до своєї ідеї та втілили її в життя. Важливо зберегти конфіденційність вашого винаходу до моменту отримання патенту, адже інші можуть відтворити ваш винахід, зробивши вашу заявку недійсною.

Порушенням патенту є використання або поширення винаходу без дозволу. Ви можете дозволити певним сторонам законно використовувати або поширювати ваш винахід шляхом продажу ліцензій.

 

 

Як авторські права, торгові марки і патенти впливають на ваш бізнес

Усвідомлення того, як захист інтелектуальної власності впливає на ваш бізнес, допоможе вашій компанії уникнути юридичних проблем. Для цього важливо знати, як авторські права, торгові марки і патенти впливають на бізнес.

 

  1. Захист інтелектуальної власності вашого бізнесу

Як ми вже обговорювали раніше в цій статті, важливо захистити інтелектуальну власність вашого бізнесу, щоб інші компанії не могли скористатися нею. Розуміючи відмінності між засобами захисту, ви можете перешкодити іншим вкрасти вашу роботу – і це допоможе юридично, коли вона вже була вкрадена.

Якщо ваш бізнес виробляє контент з метою отримання прибутку (наприклад електронні книги або програмне забезпечення), важливо захистити його зареєстрованим авторським правом. Таким чином, ви зменшите шкоду, якщо хтось спробує скопіювати його. Однак, якщо ви створюєте контент для клієнтів, тоді ваш клієнт отримує зареєстроване авторське право на контент.

Ваш логотип, назва бренду і слоган є найбільш поширеними і пізнаваними елементами бренду, які ви повинні використовувати в якості товарного знаку. Реєстрація кожного елемента окремо забезпечує кращий захист. Майте на увазі, що даний процес може коштувати досить дорого.

Якщо ви розробили будь-які нові технології або технологічні прийоми, ви можете подати заявку на патент і заборонити іншим заробляти гроші, продаючи ваш винахід. Однак ви не можете запатентувати ідею, тому вам необхідно повністю розробити свій винахід, перш ніж ви зможете запатентувати його, і в той же час тримати свою концепцію в таємниці.

 

  1. Захист від випадкового або навмисного порушення

Останнє, чого хоче будь-який власник бізнесу, — це судовий процес проти його компанії. Переконайтеся, що ваша команда знає, як уникнути порушень, щоб не мати юридичних проблем з іншими компаніями.

Щоб не порушувати авторські права, використовуйте контент, на який поширюється ліцензія Creative Commons. Цей контент є безкоштовним для будь-якого використання і поширення. Також важливо завжди посилатися на джерела ідей, тексти та інший контент, запозичений зі сторонніх джерел.

 

Трохи складніше випадково порушити право використання торгової марки. Виконуйте пошук по базах даних торгових марок, щоб дізнатися, чи є які-небудь зареєстровані торгові марки, подібні вашим, перш ніж ви почнете використовувати їх.

 

Випадково порушити право використання патенту на подив легко. Ніхто не може знати про кожен коли-небудь випущений винахід, і ви можете придумати щось, що ви вважаєте оригінальною ідеєю, після чого дізнаєтеся, що хтось інший вже запатентував її першим. Аналіз ринку перед запуском нового продукту або послуги є розумним запобіжним засобом.

 

 

Як вирішити, чи потрібно вам захищати свій сайт

Рішення про те, реєструвати чи ні авторські права на ваш контент, може бути непростим. Деяким це не потрібно, оскільки контент вже захищений авторським правом з моменту його публікації. Проте, реєстрація авторських прав на ваш сайт дасть вам багато переваг в разі незаконного копіювання контенту.

Реєстрація авторських прав може бути дорогою процедурою. Зареєстроване авторське право захищатиме контент на вашому сайті тільки на момент реєстрації, для нового контенту вам доведеться продовжувати реєстрацію. Реєстрація прав на нові і невеликі сайти, ймовірно, не принесе багато користі. Але, якщо у вас є велика база контенту, який приносить дохід, — авторські права можуть бути корисні.

Вкладення коштів в зареєстроване авторське право дасть вам більше переваг для успішного судового позову проти недобросовісних сайтів.

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024