Категорії: SEO

Що таке хостинг і як його правильно вибрати для свого сайту, щоб не втратити гроші на простоях

На хостингу живуть сайти, це їх місце в Інтернеті. Якщо простими словами, то хостинг представляє з себе потужний комп’ютер, підключений до Інтернету. Там стоїть спеціальне програмне забезпечення — «Веб (HTTP) сервер». На диску розташовані файли сайту, а веб-сервер здійснює обмін інформацією між сервером і браузером-користувача.

Від хостингу безпосередньо залежить стабільність роботи сайти, по-іншому кажучи «Uptime»: відношення часу роботи ресурсу до часу простою (недоступності). Найбільш високий показник «аптайму» притаманний топовим хостинг-провайдерам. Простої в роботі сайту вкрай небажані, пошуковики не люблять недоступні сайти, викидають важливі сторінки з індексу і, з часом, знижують в ранжируванні ресурс вцілому.

 

 

UPTime хостингу

Чим надійніше компанія-представник послуг, тим вище і стабільніше Аптайм, і, отже, ефективніше просування вашого проекту в пошукових системах Google, Яндекс, Mail.ru і ін.

Неполадки можуть бути пов’язані з помилками роботи двигуна і скриптів, але частіше в цьому винен хостинг. Простої з боку хостингу діляться на планові і позапланові. Планові простої трапляються під час профілактичних робіт або при оновленні обладнання/програмного забезпечення. Як правило, про такі роботи повідомляється заздалегідь електронним листом. Їх тривалість близько 10-30 хвилин, але в реальності може вийти, що перерви в роботі не трапляються взагалі.

Позапланові простої трапляються через збій в Дата-Центрі хостингу, або на обладнанні за межами ДЦ, тоді проблема зі зв’язком спостерігається у багатьох хостингів одразу. Звичайно, Дата-Центри не однакові, ступінь їх надійності поділяється на чотири класи відмовостійкості. Перший клас Tier 1 найпростіший, і практично не зустрічається сьогодні. У багатьох ДЦ ще використовується Tier 2, але найбільш ходовий – Tier 3. ДЦ з третім класом відмовостійкості обіцяють простої, в загальній складності, не більше 1,6 години за рік. Вищу ступінь надійності забезпечить ДЦ, спроектований за стандартом Tier 4 з аптаймом 99,99%.

Стандарти Tier описують технології проектування і будівництва ДЦ, куди входять такі характеристики:

  • Стіни приміщення, охорона
  • Безперебійне живлення
  • Кондиціювання повітря, охолодження серверів
  • Резервні канали зв’язку, бекапи
  • Заміна обладнання без перерви в роботі
  • Стійкість при аварійних збоях

 

Не читайте рекламні обіцянки хостингу, просто дізнайтеся які ДЦ використовуються, якого вони класу. Але врахуйте, що у одного хостингу буває багато ДЦ. Звичайно, це не їх особисті центри, зазвичай частина ДЦ орендується. Якщо провайдер пропонує вибрати країну хостингу для сайту, значить в кожній країні орендується мінімум один ДЦ. Різні ДЦ можуть бути різного класу, уточнити стандарт конкретно вашого ДЦ можна у техпідтримки.

До речі, про техпідтримку, це важливий критерій при виборі надійного хостингу. На сайт можуть проводитися атаки ззовні, іноді виникає несумісність з ПО сервера і тисяча інших проблем. Своєчасна і кваліфікована допомога техпідтримки вбереже ваш сайт від непотрібних хвилин або, навіть, годин простою. Хорошу ТП від поганої відрізнити просто: якщо першою відповіддю є відписка або відповідь робота, то «пиши пропало». В хороших компаніях я завжди отримую кваліфіковану відповідь відразу ж, без «тортур» «фахівця» в надії отримати справжню відповідь. Швидкість відповіді має значення, затримка не повинна перевищувати 30 хвилин, а при термінових питаннях – 10 хвилин.

 

 

Який тип хостингу надійніше

Розрізняють три основних види хостингу: загальний, VPS і виділений сервер. На загальному хостингу одним сервером користуються сотні клієнтів, кожен у своїй «пісочниці». Це найпопулярніший, простий і дешевий хостинг. Наступним йде віртуальний приватний сервер (VPS/VDS), тут одним сервером користуються одиниці або десятки клієнтів. Цей варіант дорожче, гарантує викуплені ресурси, але потрібен досвід роботи. Виділений сервер майже те ж саме, що і VPS, але сервер цілком ваш, і тільки ваш.

З точки зору менших простоїв, складно дати однозначну відповідь. Займемо пасивну позицію – один раз налаштував і забув. У цьому випадку виграє загальний хостинг, тому що підтримкою сервера займаються адміністратори хостингу. Вони постійно моніторять роботу серверів, роблять профілактику, оновлюють ПЗ, стежать за безпекою, оперативно реагують на раптові неполадки в цілодобовому режимі.

Навряд чи багато веб-майстрів, які використовують виділені віртуальні або фізичні сервера, можуть похвалитися наявністю досвідченого системного адміністратора, готового в будь-який час доби миттєво вирішувати проблеми з сервером. Більш ймовірно, що в разі падіння сервера, на відновлення нормальної роботи піде більше часу, ніж на загальному хостингу.

Якщо ж такий фахівець є, або він у вашій особі, то VPS або виділений сервер може виявитися більш стабільним. Профілактичні роботи ви робите тоді, коли зручно вам, робота сервера не залежить від сотні інших сайтів, які можуть вплинути і на вас. Наприклад, в разі DDoS атаки на сайт, розташований з вами на одному IP-адресу, вас це теж зачепить, сайт перестане завантажуватися, або буде робити це дуже повільно.

 

 

Параметри тарифного плану

Навіть якщо хостинг працює відмінно, це ще не означає, що і ваш сайт не буде відчувати проблем, далі все залежить від параметрів тарифного плану. Грубо кажучи, якщо тариф відверто слабкий, то ваш сайт буде періодично «падати» або стає недоступним. Візьмемо загальний хостинг, при виборі тарифу вам потрібно вибрати обсяг дискового простору. Сам обсяг диска не впливає на роботу сайту, але якщо вільне місце, раптом, закінчиться, то CMS сайту не зможе записати тимчасові файли, в базу даних не помістяться нові записи і можуть початися проблеми.

Звичайно, це залежить від самої CMS, використовуваних плагінів і політики хостингу. В деяких випадках допустимо перевищення ліміту з письмовим повідомленням, це хороша практика. Але краще не допускати подібних ситуацій і заздалегідь розраховувати необхідний дисковий простір. На виділених серверах точно немає ніяких поблажок – якщо місце закінчилося, то сервер «впаде».

Більш серйозна проблема стосується ліміту процесорного часу. На загальному хостингу це особливо помітно. Якщо скрипти сайту вимагають більшого процесора, ніж вам доступно, то сайт починає гальмувати або перестає працювати. Замість сторінок в браузері відображається помилка сервера «502 Bad Gateway», «Timeout» або відображається шаблонна сторінка хостингу з повідомленням, що сайт перевищує навантаження. Не завжди нестача CPU пов’язана з перевищенням ліміту. Якщо несумлінний хостинг-провайдер продає більше акаунтів, ніж варто було б, в години пікового навантаження, процесора на всіх просто не вистачає.

Проблема вирішується покупкою тарифу з великим лімітом процесора або переїздом на інший хостинг. VPS сервер потрібно апгрейдити до більшої кількості віртуальних ядер. На жаль, брак процесорного часу трапляється навіть на VPS-хостингу. Ненадійні компанії продають більше серверів, ніж можна розмістити на фізичному сервері, займаються, так званим «оверселінгом». У підсумку, фізичний процесор не справляється з навантаженням, а «гарантовані ресурси» не виправдовують себе.

Схожа проблема спостерігається і з оперативною пам’яттю. Коли її не вистачає, сайт часто «падає». Потрібно оновлення тарифу з великим лімітом оперативної пам’яті, або оптимізація сайту для меншого споживання пам’яті.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024