Категорії: Цікаве

Сумка чи рюкзак для фототехніки?

Якщо у вас невелика фотокамера, її ще називають «мильниця», тоді все просто. Вам достатньо футляра, чохла або маленької сумки. Якщо у вас компактний «ультразум» (ультразум – це фотоапарат, який має велику кратність зуму) вам так само буде цілком достатньо невеликої фотосумки. Якщо ж у вас дзеркальна або системна камера зі змінними об’єктивами, то рано чи пізно доведеться задуматися про велику сумку для фототехніки або рюкзак.

Тому даний матеріал більш актуальний для тих, хто має дзеркальну або бездзеркальну камеру і для тих, хто збирається придбати об’єктиви та додаткові аксесуари.

 

 

Які вимоги звичайно пред’являються при виборі сумки або фоторюкзака?

Зручність використання, місткість і ступінь захисту – всі ці вимоги важливі.

  • Зручність – якщо вам буде незручно використовувати сумку або рюкзак, то це не тільки заважатиме в процесі фотографування, відеозйомки, комфортного пересування, але навіть зменшить бажання займатися улюбленою справою.
  • Місткість – якщо ви не зможете взяти з собою те, що вам необхідно, то занадто часто доведеться шкодувати про втрачену можливість, ви будете обмежені і швидше за все не задоволені зйомкою.
  • Ступінь захисту – якби вам не потрібен був захист вашої фототехніки, ви могли б скласти її в пакет. Фотокамера, об’єктиви коштують великих грошей і зовсім не хочеться пошкодити їх яким-небудь чином. Саме тому важливим є захист від ударів, від дощу, від цікавих очей і т.д.

 

 

Сумка чи рюкзак?

Відповідь на це питання буде різним на різних етапах вашого життя і в різних умовах використання, а також в залежності від кількості використовуваної фототехніки і додаткових аксесуарів.

Давайте розглянемо питання детальніше.

Більшість людей спочатку купують фотоапарат, наприклад, з «кітовим» (об’єктив з яким продається камера) об’єктивом, а на решту найчастіше одразу не вистачає грошей.

В результаті у вас є фотоапарат з об’єктивом наприклад 18-55 мм або 18-135 мм, зарядний пристрій, можливо світлофільтр і кілька карт пам’яті. Ось і весь комплект.

І на цьому етапі, для такого комплекту відмінне рішення – це фотосумка.

Гарна, якісна зручна і надійна фотосумка, яка не буде великою, не займатиме багато місця і при цьому забезпечить захист і збереження вашої фотокамери.

При такому комплекті немає необхідності в рюкзаку, оскільки рюкзак все одно буде масивніше, більше і його вільний внутрішній простір буде незадіяний, хіба тільки для сторонніх речей. До того ж його доведеться знімати зі спини кожен раз при бажанні щось дістати.

Етап другий. До свого комплекту ви докуповуєте, наприклад, один або два об’єктиви, фотоспалах, різні світлофільтри, акумулятори.

Вага комплекту стає значніша, місця потрібно більше і сумки придбаної для початкового комплекту вже недостатньо.

Проте при такому комплекті практично при будь-яких умовах зйомки буде більш зручніше сумка ніж рюкзак.

Сумка в даному випадку все ж буде займати менше місця, буде надавати більш швидкий доступ до всіх об’єктивів і аксесуарів, з нею буде достатньо легко пересуватися.

Звичайно, якщо ви займаєтеся туризмом або виїжджаєте на велопрогулянки, тоді така сумка вже буде спричиняти певні незручності і в цьому випадку вже варто задуматися про невеликий фоторюкзак.

 

Мине небагато часу і якщо вас захопила фотографія або відеографія, то у вас напевно з’являться кілька об’єктивів, фотоспалахів, штатив, можливо стедикам, мікрофон, а можливо навіть другий фотоапарат.

Як правило багато беруть з собою, коли попереду різні зйомки, що вимагають різного устаткування і коли не знаєш, що саме знадобиться, і скоріше не хочеш бути до чогось не готовий. Не хочеться втратити можливість.

Звичайно це актуально тільки для дуже захоплених людей, не для тих, хто буде задоволений декількома знімками застілля.

Насправді один дзеркальний фотоапарат, плюс наприклад, три об’єктиви, фотоспалах, мікрофон і штатив вже мають дуже пристойний вагу.

І ось настає момент, коли доводиться серйозно підійти до вибору – сумка чи рюкзак?

А тепер згадаємо про наші вимоги. Зручність, місткість, захищеність.

З цих трьох вимог в принципі лише в одному сумка програє рюкзаку, але тільки в разі, якщо у вас дійсно багато обладнання. Чим більше вага вашого обладнання, тим більше буде переважувати все на бік рюкзака.

Отже, ми дійшли до детального порівняння.

 

 

Місткість сумки і рюкзака

І сумки, і рюкзаки досить місткі. Ви зможете розмістити і кілька фотоапаратів, спалахів, об’єктивів як в сумці, так і в рюкзаку. Єдине, що сто відсотків зручніше розташовувати в рюкзаку – це штатив. Яка б сумка у вас не була, але штатив зручніше переносити в рюкзаку, точніше на рюкзаку. Як правило на ньому завжди є досить зручне кріплення. У більшості сучасних моделей і рюкзаків, і сумок прекрасно розміщуються ноутбук або планшет в спеціальному відділенні.

При однаковій місткості сумка виходить більш габаритною за розміром і з нею складніше, наприклад, в громадському транспорті. Рюкзак має більш витягнуту форму і займає менше простору.

 

 

Захищеність сумки і рюкзака

Захищеність і у сумки, і у фоторюкзака відмінні, немає переваг ні в одного, ні в іншого. Звичайно за умови, якщо ви вибрали гідний варіант сумки і такий же гідний варіант рюкзака. Є й захист від ударів, від пилу, і чохол від дощу.

 

 

Зручність використання

Найголовніша відмінність – це те, що сумка висить на одній лямці, а рюкзак на двох. І нехай на сумці є різні додаткові лямки, але це не рятує ситуацію.

Хто пробував носити цілий день на плечі сумку вагою хоча б 7-10 кг, той прекрасно розуміє різницю в цьому плані між рюкзаком і сумкою. Як не крути, але рюкзак на плечах сидить як влитий і та вага, яку ви будете здатні без проблем носити в ньому, здасться вам мукою при перенесенні в сумці.

Даний параметр важливий саме для тих, хто подорожує пішки, на громадському транспорті, на велосипеді, в загальному багато пересувається на «своїх двох». Якщо ви пересуваєтеся на автомобілі, а пішим ходом тільки відходите від автомобіля на 10 метрів, тоді вам цей параметр не важливий.

 

 

Швидкий доступ

Деякі вважають, що рюкзак не придатний для постійної зйомки, що потрібен він лише для транспортування, але тут вони не праві, просто не знають, що є рюкзаки з швидким доступом до фотоапарата не гіршим, ніж в сумках.

Важливо при необхідності дістати камеру, і ця можливість є в принципі і в сумках, і в рюкзаках.

Якщо сумка буде висіти попереду вас, то як не крути, з швидким доступом до будь-якого обладнання все ж ситуація буде краща у сумки. Рюкзак в більшості випадків доводиться знімати з себе, щоб, наприклад, замінити об’єктив.

Звичайно є і сумки, і рюкзаки без можливості швидкого доступу до фотокамери, вони швидше просто для транспортування від точки «А» до точки «Б», ми ж розглядаємо саме ті рюкзаки і сумки, з якими можна йдучи по місту раптово дістати камеру і зробити кадр або зняти момент.

В основному зараз мова йде про досить великі сумки і рюкзаки, на які не кожен і готовий.

Вільні руки і свобода в русі. При використанні рюкзака у вас абсолютно вільні руки, що дуже зручно. Крім того, ви можете без проблем нахиляться, присідати і т.д., ваші рухи не будуть скуті. Сумка ж обов’язково буде то з’їжджати з плеча, то перекручуватися, то незручно виснути, а присісти чи нахилитися з сумкою буде зовсім незручно.

У цьому параметрі рюкзак виграє у сумки беззастережно.

Отже, давайте підведемо підсумок.

 

 

Фотосумка чи фоторюкзак?

Все залежить від кількості техніки та умов використання.

Якщо у вас в комплекті фотоапарат і об’єктив, тоді сумка зручніше. Вона може знаходитись як спереду, так і позаду чи збоку, до того ж вона дозволяє вам носити, наприклад, похідний рюкзак з речами.

Якщо у вас фотоапарат, пара об’єктивів, спалах, то сумка, як і раніше, буде зручніше, але якщо ви фізично дуже активний, тоді вже можна задуматися про рюкзак. Особливо, якщо врахувати можливість поєднувати використання рюкзака як для фотообладнання, так і для різних речей.

Скажімо в разі, якщо ви маєте вже досить додаткового обладнання, то питання «рюкзак або сумка» стає все більш актуальним.

Якщо ви ходите багато пішки, якщо пересуваєтеся на громадському транспорті, на велосипеді і при цьому маєте необхідність носити з собою значну кількість обладнання, то в цьому випадку все ж виграє рюкзак.

Рюкзак зручно сидить на плечах навіть з великою вагою, на ньому прекрасно розташовується штатив, ви не скуті в рухах, вам простіше пробиратися крізь натовп людей або їздити в переповненому громадському транспорті.

Ось такі плюси і мінуси має фоторюкзак і фотосумка. А вибір звичайно за вами!

До речі, багато хто використовує рюкзак разом з невеликою сумкою, — теж досить зручний варіант, — в сумці фотоапарат з об’єктивом, а все інше знаходиться в рюкзаку. До того ж на рюкзак можна вішати додаткові кишені під об’єктиви і камеру для швидкого доступу.

Якщо ви дійсно захоплені фото або відео зйомкою, або це ваша професія, то швидше за все ви прийдете до того, що бажано мати і невелику сумку, і невеликий фоторюкзак, а також і велику сумку, і великий рюкзак і тоді ви зможете при різних обставинах використовувати саме те, що вам буде зручно без будь-яких обмежень.

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024