Категорії: Технології

Відповіді на найпоширеніші питання про жорсткі диски для ноутбуків

Не всі жорсткі диски однакові, і коли ви купуєте новий ноутбук, на вибір у вас буде багато доступних варіантів. Розуміння різниці між різними типами жорстких дисків, і знання специфічних нюансів допоможе вам вибрати правильний жорсткий диск.

Жорсткі диски для ноутбуків розрізняються за обсягом зберігання, швидкості доступу до даних і форм-факторах. З розвитком технологій вони стають більшими по ємності, меншими за розміром і швидше читають та записують дані. Дуже важливо при виборі жорсткого диска для ноутбука врахувати всі основні вимоги. Зрештою, на цьому пристрої зберігається вся важлива інформація, ОС і програми. В сьогоднішній статті ми постараємося відповісти на найпоширеніші питання про жорсткі диски для ноутбуків.

 

Основна інформація про жорсткі диски

Термін жорсткий диск (вінчестер, HDD) для ноутбука часто застосовується до 2,5-дюймових жорстких дисків, хоча він застосовний і до багатьох інших типів пристроїв, а не лише до ноутбуків. Наприклад, їх можна знайти в Smart TV, ігрових приставках, настільних комп’ютерах, серверних робочих станціях і т.д. В даному огляді ми зупинимося тільки на вінчестерах для ноутбуків.

Внутрішній жорсткий диск впливає на час завантаження вашого ноутбука і загальну продуктивність. Жорсткі диски відповідають за те, наскільки швидко ви можете відкривати і переглядати файли, завантажувати програми, а також копіювати і переміщати дані. Ця швидкість безпосередньо залежить від швидкості обертання записуючих головок диска (шпінделя): більшість внутрішніх жорстких дисків ноутбуків обертаються зі швидкістю від 4200 до 7200 обертів на хвилину. Чим більше швидкість, тим ефективніша продуктивність програм, і можливість завантажувати складні додатки.

Сучасні диски також оснащуються вбудованими контролерами з кешем даних від 8 до 512 МБ, які забезпечують швидкий доступ до збережених даних. Внутрішній кеш (буфер) і технологія багаторівневого кешування спрощує передачу даних і звільняє процеси для інших обчислювальних задач.

жорсткий диск HDD зсередини

 

Яка ємність для зберігання даних підійде вашому ноутбукові?

Якщо вам не вистачає обсягу внутрішнього жорсткого диска, ви можете оновити конфігурацію свого лептопу і купити новий диск зі збільшеним об’ємом для сховища. Популярні доступні варіанти включають диски з об’ємом 250 Гб, 500 Гб і 1 Тб пам’яті. Деякі сучасні пристрої можуть вмістити значно більше даних: до 5 Тб, 10 Тб або навіть 16 Тб і вище.

Увага! Дуже важливо перед покупкою нового диска перевіряти сумісність материнської плати вашого ноутбука з обраним накопичувачем.

 

Форм-фактор жорсткого диска. Що таке 2,5 дюйма?

Жорсткий диск HDD буває двох стандартних форм-факторів: 3,5-дюймовий і 2,5-дюймовий. Форм-фактор – це габаритні розміри технічного виробу, іншими словами – ширина, висота і товщина жорсткого диска. Наприклад, 2,5-дюймовий жорсткий диск має розміри 69,9 мм в ширину і середню висоту в 10 мм. Розміри 2,5-дюймового диска дозволяють помістити його в ноутбуки і невеликі портативні пристрої. Якщо у вас ноутбук, тоді вам підійде тільки такий форм-фактор, а 3,5-дюймовий диск – в основному, тільки для комп’ютерів.

2,5 дюйма позначають діаметр диска. У міліметрах діаметр 2,5-дюймового жорсткого диска становить 100 мм в довжину, і 69,85-69,9 мм в ширину. Товщина накопичувача може бути різною, хоча 9,5 міліметра – це звичайне явище для більшості ноутбуків. Ультратонкі жорсткі диски можуть бути товщиною (висотою) всього в 5 міліметрів. Жорсткі диски серверного рівня іноді можуть бути товщиною до 15 мм і більше.

 

Чи можна використовувати 2,5-дюймовий жорсткий диск на інших пристроях?

Щоб використовувати 2,5-дюймовий жорсткий диск з пристроєм, призначеним для 3,5-дюймових жорстких дисків, вам знадобиться кронштейн (адаптер, перехідник). Однак навіть з кронштейном вам все одно потрібно перевіряти сумісність роз’ємів (інтерфейс жорсткого диска).

Якщо вам потрібна більш детальна консультація з даного питання, допомогти з оптимальним вибором вам можуть фахівці будь-якого інтернет-магазину, на якому ви плануєте придбати диск.

 

Хоча деякі жорсткі диски ноутбуків мають схожі форм-фактори, зазвичай в них використовуються різні роз’єми

 

Що таке інтерфейс жорсткого диска?

Інтерфейс жорсткого диска – це роз’єми на HDD, які дозволяють підключити диск через кабель з материнською платою ноутбука. Також це поняття часто відноситься до пропускної спроможності HDD диска.

Пропускна здатність різних інтерфейсів HDD:

  • Інтерфейс IDE дозволяє передавати дані зі швидкістю 32-58 Мб/сек.
  • Інтерфейс SATA I (ревізія 1.0) дозволяє передавати дані зі швидкістю до 1,5 Гбіт в секунду.
  • Інтерфейс SATA II (ревізія 2.0) дозволяє передавати дані зі швидкістю до 3 Гбіт в секунду.
  • Інтерфейс SATA III (ревізія 3.0) дозволяє передавати дані зі швидкістю до 6 гігабіт на секунду.
  • Інтерфейс SAS (ревізії 150, 300, 600) дозволяє передавати дані зі швидкістю від 1,5 Гбіт/сек до 6 Гбіт/сек.

 

З 2007 року більшість ноутбуків використовують інтерфейс SATA (абревіатура від Serial ATA, або Serial Advanced Technology Attachment), більш старі версії мають інтерфейс IDE (або ATA – Advanced Technology Attachment, IDE – це абревіатура від Integrated Drive Electronics).

Хоча деякі жорсткі диски ноутбуків мають схожі форм-фактори, зазвичай в них використовуються різні роз’єми. Наприклад, лептопи зазвичай мають роз’єм SATA (або PATA/IDE у випадку старих ноутбуків). З іншого боку, жорсткий диск серверного рівня зазвичай має роз’єм SAS (Serial Attached SCSI) або SCSI. Хоча жорсткий диск SAS може фізично поміститися всередині ноутбука, його не можна використовувати через відмінності в підключенні.

Також є апаратний інтерфейс Thunderbolt – його використовують жорсткі диски ноутбуків Mac для вбудованих з’єднань.

 

Як замінити жорсткий диск в ноутбуці?

Не всі ноутбуки оснащені знімними жорсткими дисками, тому спочатку уважно прочитайте посібник користувача для вашого ноутбука або на сайті виробника. Якщо виробник заявляє, що жорсткий диск вашого ноутбука можна замінити, в інструкції користувача ви знайдете потрібний алгоритм дій.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024