Категорії: Wordpress - як зробити

Як очистити кеш сайту на WordPress

Ви коли-небудь публікували пост або вносили зміни в CSS стилі, а коли переходили на домашню сторінку, не бачили цих змін? У таких випадках, швидше за все, винуватцем є кеш.

Кеш робить сайт швидшим. Використання кешу знижує навантаження на сервер і дозволяє сайтам завантажуватися швидше. На жаль, іноді він може викликати помилки, такі як не застосування ваших правок на сайті. Щоб побачити свої зміни стилів CSS, вам потрібно очистити кеш. У сьогоднішній статті ми розглянемо основні моменти, які стосуються очищення кешу в WordPress.

 

 

Що таке кеш?

Кеш – це місце, де зберігаються веб-сторінки або інші елементи, щоб можна було швидко отримати до них доступ.

Сервери і браузери використовують інструкції HTML для створення сторінок, збираючи разом всі компоненти, які зберігаються в різних місцях. Без кеша ці сторінки будуть створюватися кожен раз, коли сервер запитує сторінку (тобто, при кожному відвідуванні сайту). При використанні кеша ця сторінка буде зберігатися в пам’яті, що дозволить швидко отримувати до неї доступ знову і знову.

 

 

Три типу кеша для сайтів:

  • Кеш браузера – місце на вашому комп’ютері або пристрої, в якому браузер зберігає інформацію про сайт, яка не часто змінюється. Замість того, щоб завантажувати одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви відвідуєте сайт, браузер витягує інформацію зі своєї пам’яті. Сторінка сайту завантажується швидше, і мережа використовує менше даних.
  • Плагіни кешу – плагіни, які розроблені спеціально для компонування і зберігання готових веб-сторінок, що дозволяє скоротити час завантаження сайту.
  • Кеш-пам’ять сервера – використовуючи власні модулі або скрипти для кеша, на вашому хостингу можуть зберігатися готові веб-сторінки у внутрішній пам’яті, що дозволяє знизити навантаження на сервер.

 

 

Ви можете не бачити змін на сайті, коли один або кілька типів кеш-пам’яті не розпізнають оновлення веб-сайту або не вважають його досить значним, щоб очистити свою пам’ять і перезавантажити сторінку. Кеш для сайтів на WordPress також зберігається в декількох місцях. Ви можете очищати їх всі або тільки деякі. Давайте це розглянемо.

 

 

Очищення кеша в браузері

Браузер зберігає кеш для кожного персонального користувача. Залежно від налаштувань, браузер може зберігати кеш, а може і не зберігати. Процес очищення кешу різниться в різних браузерах, але практично всі браузери мають опцію очищення кешу в своїх опціях або налаштуваннях. Нижче наведено список кроків з очищення кешу для популярних браузерів:

  • Google Chrome: зайдіть в Налаштування (три вертикальні крапки) -> Додаткові інструменти -> Очистити дані перегляду (або натисніть клавіші Ctrl+Shift+Delete).
  • Firefox: зайдіть в Меню (гамбургер) -> Параметри -> Додатково -> Мережа -> Кешований веб-контент -> Очистити зараз.
  • Safari: зайдіть в Параметри -> Скинути Safari -> Видалити всі дані веб-сайту.
  • Edge: зайдіть в Параметри (три горизонтальні крапки) -> Налаштування -> Очистити дані перегляду.

 

Якщо ви хочете тільки завантажити сторінку без використання кешу, просто натисніть клавішу F5 (або Ctrl+F5). Сторінка перезавантажиться без використання кешованих файлів. Але це не очищає кеш в браузері.

 

 

Очищення даних плагінів кеша

Якщо проблема оновлення присутня на інших браузерах або комп’ютерах, вам слід очистити дані плагінів для кеша. Плагіни кешу віддають кешовані дані браузерам, тому браузерам не потрібно кожного разу завантажувати файли з сервера. Для WordPress найбільш популярними плагінами кеша є W3 Total Cache, WP Super Cache і Autoptimize.

Практично у всіх плагінів для кеша є функція ручного очищення кеша. Для цього треба зайти в Майстерню WordPress і в налаштуваннях відповідного плагіна обрати пункт очищення кеша. Рекомендується робити це після значних змін на своєму сайті.

 

 

Очищення кеша на сервері

Цілком ймовірно, що ваш хостинг використовує плагіни кеша на сервері, оскільки багато провайдерів використовують кешування на стороні сервера. Кешування на стороні сервера включає в себе (крім іншого):

  • Кеш HTML – WordPress зберігає компоненти сайту в різних місцях. Коли браузер запитує сторінку, сервер створює цю сторінку на основі HTML-коду. Кешування HTML компонує і зберігає ці сторінки, що дозволяє використовувати їх повторно, замість того щоб кожен раз створювати сторінку з нуля.
  • Кеш PHP – PHP сторінки повинні бути скомпільовані, щоб створити цілу сторінку. Коли PHP код кешується, це дозволяє не проводити процедуру компіляції кожен раз.
  • Кеш бази даних MySQL – база даних запитує однакові результати кожного разу, коли хтось відвідує ваш сайт. Сервер може кешувати ці результати, щоб знизити навантаження.

 

Контроль над кешуванням на стороні сервера залежить від вашого хостинг-провайдера. Одні дозволяють керувати таким кешем, а інші ні. Кеш на стороні сервера не керується через WordPress. Іноді цими настройками можна керувати за допомогою файлу .htaccess. Деякі сервери надають просте обхідне рішення для цілей тестування, для цього потрібно додати /?nocache=1 в кінець URL потрібної сторінки сайту. На кожному хостингу свої правила, тому ознайомтеся з їх документацією.

 

 

Зворотний проксі (Reverse Proxy)

Багато сайтів використовують тип кеша, який називається зворотним проксі. Зворотний проксі-сервер – це сервер, який витягує ресурси від імені клієнта і потім повертає їх клієнту, ніби вони прийшли з проксі-сервера, створюючи захист для інфраструктури.

Якщо ви використовуєте зворотний HTTP проксі-сервер, такий як Varnish, кешована версія вашого сайту буде зберігатися на невеликий період часу. Цей період закінчення терміну дії кешу налаштовується в опціях вашого провайдера.

 

 

Мережа доставки контенту (CDN)

Якщо ви використовуєте CDN, процес очищення кеша в основному однаковий як і для серверів. Правда для кожної мережі доставки контенту, а також в залежності від налаштувань сервера, процес очищення кеша може варіюватися. Знову ж таки, ознайомтеся з документацією свого провайдера.

 

 

 

Короткий підсумок

За допомогою очищення кеша ви зможете вирішити поширену помилку, коли ви не бачите на сайті свої правки і зміни. Використовуючи методи, які ми розглянули сьогодні, ви зможете очистити кеш в браузері, кеш плагінів або сервера і утримувати свій сайт в актуальному стані.

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024