Категорії: Цікаве

Як вивчити нову мову в 10 разів швидше

Наш мозок має феноменальні здібності і може робити дивовижні речі. Наприклад, подивіться на текст нижче. Якщо ви можете його прочитати, то ви, ймовірно, досить розумні.

 

 

Однак, коли ми намагаємося вивчити нову мову, це здається занадто складним і вимагає занадто багато часу. Що б ви сказали, якби могли навчитися методиці, яка зробить вивчення нової мови більш легким заняттям? Якщо ви будете слідувати описаним тут методам і проявите наполегливість у вивченні нової мови, тоді для вас це буде так само легко, як, наприклад, дихати. Отже, як ми можемо це зробити?

 

 

Зосереджена увага і продумана практика

Відомий професійний гравець в гольф Бен Хоган був відомий своєю свідомою практикою. Деякі люди вважають її свого роду винаходом. Він приходив на кожне тренування з метою, яка дозволила йому увійти в історію гольфу. Отже, що ж таке свідома практика? Давайте подивимося.

Регулярна практика включає в себе машинальні безглузді повторення. А свідома практика вимагає пильної уваги. Свідома практика може бути використана при вивченні будь-якого нового досвіду. Магнус Карлсен, шаховий гросмейстер, використовував свідому практику, щоб стати одним з найбільших шахістів в історії. Він створив стратегію навчання гри в шахи, граючи на комп’ютері, що дозволило йому грати одночасно в кілька ігор. Він прискорив темп, і скоро міг легко ідентифікувати різні варіанти розташування фігур на дошці).

 

 

Деякі корисні поради, що допомагають свідомій практиці:

  • Кращий спосіб вивчити нову мову – жити за кордоном. Наприклад, якщо ви хочете вивчати китайську мову – переїдьте до Китаю. Звичайно, це звучить не дуже реалістично, тому спробуйте таку тактику: спочатку сплануйте час для вивчення мови; слухайте підкасти на тій мові, яку вивчаєте; пишіть на цій мові при кожній ліпшій нагоді; і навіть думайте якомога частіше цією новою мовою!
  • Знайдіть партнерів для вивчення мови. Приєднуйтесь до онлайн-спільнот (наприклад, Facebook) і шукайте «онлайн» події, що дозволяють спілкуватися з іншими людьми новою мовою. Пориньте в мову якомога більше.
  • Віддавайте перевагу вільному володінню мовою, а не точному. Вільність можна охарактеризувати як здатність використовувати мову в режимі реального часу. Точність – це правильність і спілкування без помилок. Подумайте про це так: ви зможете вільно говорити на мові, не будучи при цьому на 100% правильним. По суті, ми свідомо допускаємо можливість помилок, але це ж найцікавіша частина навчання (і де насправді відбувається навчання). Тому перестаньте турбуватися про те, щоб бути абсолютно точним і почніть вчитися!
  • Помилки хороші! Ви будете робити багато помилок при вивченні нової мови, але вам повинно бути все одно. Насправді, коли ви робите помилку і звертаєте пізніше на це увагу, ви змушуєте себе вчитися.

 

 

Використання мнемонічних асоціацій для запам’ятовування нових слів

 

Використовуючи мнемоніку (сукупність спеціальних прийомів і способів, що полегшують запам’ятовування потрібної інформації і збільшують обсяг пам’яті шляхом утворення асоціацій), яка допомагає покращити пам’ять, ми можемо вивчити нову мову. Давайте розглянемо трьохетапний підхід для цього.

  • Мнемоніка повинна бути такою, що запам’ятовується. Чим більше несподіваного, тим краще.
  • Зробіть навчання візуальним. Абстрактні концепції набагато легше осмислити за допомогою візуальних образів.
  • Мнемонічні асоціації повинні легко прив’язуватися до значення слова.

 

 

Давайте розглянемо кілька прикладів цієї концепції на практиці (вивчення іспанської мови).

  • Comida по-іспанськи означає їжа. Ми можемо візуалізувати це слово як, наприклад, тарілку з кометою!
  • Mesa по-іспанськи означає стіл. Ми можемо уявити собі це слово, наприклад, як стіл повний м’яса.

Підключіть фантазію і ви будете запам’ятовувати найскладніші слова!

 

 

Використовуйте розподілені повторення для навчання на швидкості блискавки

Припиніть зубрити мову, а використовуйте розподілені повторення (техніка утримання в пам’яті, яка полягає в повторенні навчального матеріалу за певними, постійно зростаючими інтервалами), щоб допомогти собі вивчити нову мову. За допомогою розподіленого повторення вивчення нової мови дається швидше (як би це дивно не здавалося) за рахунок збільшення інтервалів часу між подальшим повторенням раніше отриманої інформації.

Графік ефективності розподіленого повторення (на прикладі прогнозованої кривої забування – кривої Еббінгауза).

 

Ви можете використовувати для розподіленого повторення такі онлайн-додатки як, наприклад, FluentU або Duolingo.

 

 

Постійне навчання за допомогою практики і зосередженої уваги, в поєднанні з потужними стратегіями і техніками, дозволить вам легко освоїти нову мову. Використовуйте цю тактику і вчіть нову мову легко!

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024