Категорії: Технології

Огляд потужного та безкоштовного редактора коду – Notepad++

У сьогоднішній статті ми поговоримо про безкоштовний, але потужний редактор коду – Notepad++. Коротко розглянемо цей інструмент і те, що він вміє робити.

 

 

Встановлення Notepad++

Notepad++ — це безкоштовний редактор з відкритим вихідним кодом. Ви можете завантажити його на офіційному сайті. Інсталятор доступний як в 32-бітній, так і 64-бітній версії. А важить він небагато (всього до 5Мб). У Notepad++ є дуже активна спільнота, і він доступний на багатьох мовах (включаючи українську). Крім того, хоча програма призначена для Windows (де вона замінює стандартний Блокнот), вона також працює в Linux, Unix і може бути перенесена на MacOS X. Notepad++ написаний на C++ і використовує чистий API Win32 і STL, який забезпечує більш високу швидкість виконання і менший розмір програми.

 

 

Переваги Notepad++

Перш за все, давайте більш детально розглянемо переваги цього редактора коду.

 

Безкоштовний, і з відкритим вихідним кодом

Notepad++ — це проект з відкритим вихідним кодом. Це дозволяє користувачам робити свій внесок в його розвиток:

  • Відправляти звіти про помилки та робити запити потрібних функцій
  • Брати участь у виправленні та розробляти патчі
  • Робити он-лайн підтримку
  • Перекладати редактор
  • Ділитися плагінами, темами і т.д.

 

 

 

Стандартні функції

Notepad++ містить масу стандартних функцій. Перш за все, він підтримує більше 50 мов програмування, сценаріїв, і включає автоматичне підсвічування синтаксису і згортання коду. Користувачі також можуть визначати свої власні функції.

Автодоповнення слів, функцій і параметрів функції, а також автоматичні відступи і підсвічування парних дужок (зв’язків) в Notepad++ роблять процес кодування швидшим і простішим.

Тут є функція пошуку і заміни з безліччю різних опцій і можливістю пошуку по декількох документах. Також включені лінійні операції, такі як розбивка, приєднання, сортування і переміщення.

У програмі за замовчуванням є підтримка безлічі стандартних операцій, таких як створення нового документа, закриття всіх вікон, швидке переключення між відкритими документами, копіювання, вставка і дублювання рядків, скасування/повтор операції, збільшення/зменшення розміру коду та багато іншого.

Нарешті, Notepad++ портативний і може працювати з USB-накопичувача.

 

 

Повністю налаштовуваний користувацький інтерфейс

Інтерфейс Notepad++ налаштовується різними способами. По-перше, ви можете контролювати вирівнювання вкладок по вертикалі, по горизонталі та/або одна над іншою. Також доступний робочий розділовий екран з більш ніж одним файлом і переглядом.

Крім того, редактор містить 20 тем, які можна активувати в розділі Опції > Визначення стилів. Також, тут ви зможете змінити налаштування фонового і основного кольору, шрифтів, стилів шрифтів і т.д.

Зверніть увагу, що теми змінюють тільки частину, в якій ви редагуєте код, а інша частина користувацького інтерфейсу залишається незмінною.

Вказати окремі налаштування ви можете не тільки для глобального рівня, але і для окремої програмної мови. Також ви можете налаштувати під себе всі клавіатурні скорочення (гарячі клавіші).

 

 

Мапа документів і кілька курсорів (мультиредагування)

Одна з просунутих функції в редакторі – можливість використовувати декілька курсорів для зміни коду в декількох місцях одночасно. Щоб активувати це, перейдіть в меню налаштувань (Опції > Налаштування > Редагування), а потім поставте галочку в полі Мультиредагування.

Мапа документа активується в меню Вигляд > Мапа документа. Вона дозволяє бачити весь документ в цілому і переходити до будь-якої його частини.

 

 

Завантаження плагінів

Функціонал редактора Notepad++ можна розширити за допомогою плагінів. Повний список плагінів доступний за цим посиланням. Встановлення плагінів здійснюється через вбудований менеджер плагінів.

Запускається менеджер плагінів через меню Плагіни > Plugin Manager > Show Plugin Manager. Після відкриття він автоматично завантажує повний список плагінів, включаючи їх назву, версію і стабільність. За замовчуванням показуються лише стабільні плагіни, але це можна змінити.

На жаль, в списку немає функції пошуку, проте кожен плагін містить опис, а встановлення виконується досить швидко (для нових плагінів потрібне перезавантаження програми). Після встановлення кожен плагін доступний з пункту меню Плагіни.

 

 

Макрос

Останньою чудовою особливістю Notepad++ є можливість роботи з макросами. Для тих, хто не знайомий з макросами – це запис складних операцій, які можуть бути запущені автоматично, тому вам не потрібно робити їх вручну. Ця функція особливо корисна при роботі з великими наборами даних.

Все, що стосується макросів, знаходиться в пункті меню Макроси.

 

 

Мінуси Notepad++

Звичайно, завжди є щось, що може бути покращено, і Notepad++ тут ​​не є винятком. Основне, що спадає на думку – це досить застарілий дизайн і складне керування плагінами (менеджер поки не працює з 64-розрядною версією). За винятком цього, Notepad++ є дуже потужним і простим у використанні редактором програмного коду.

 

 

 

Короткий підсумок

Серед всіх редакторів коду Notepad++ безумовно є одним з кращих. Під його досить простим зовнішнім виглядом ховається потужний, налаштовуваний редактор коду з безліччю корисних функцій, та який підтримує безліч мов програмування.

Напишіть, будь ласка, в розділі коментарів нижче свої враження від цього редактора коду.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024