Категорії: Цікаве

Основні компоненти системи розсувних дверей (купе)

Розсувні двері купе – це стильний і сучасний спосіб додати індивідуальності вашому будинку. Вони не тільки відмінно виглядають, але й здатні підвищити функціональність приміщень. Двері купе (ще їх називають відкотними дверима) вигідно відрізняються від традиційних дверей, ефективно вписуються в сучасний інтер’єр і поєднують в собі чотири складових – універсальність, багатофункціональність, ергономічність та естетичність.

В сьогоднішньому огляді ми розглянемо основні переваги розсувних дверей купе, а також найважливіші компоненти, з яких складається система для розсувних дверей.

 

 

Переваги розсувних дверей (дверей купе)

Двері купе мають ряд переваг перед звичайними, розкривними дверима. Сучасні розсувні двері виглядають не тільки красиво, але й мають безліч переваг:

  • Додатковий вільний простір. При використанні звичайних дверей по периметру просвіту повинен бути вільний простір. В обмежених по вільному простору місцях, таких як маленька кухня або ванна кімната, це обмеження особливо відчутне. При використанні розсувних дверей, даний недолік зводиться до мінімуму. Двері купе звільняють цінний простір і дають більше місця для проходу або меблів.
  • Доступ світла. Якщо вам потрібно максимізувати потік природного сонячного світла в певних кімнатах вашого будинку (або квартири), з цим завданням успішно справляються скляні розсувні двері, які за рахунок більшої площі скління пропускають більше світла. Це також відмінний спосіб створення ілюзії більшого простору і зробити кімнату світлішою.
  • Широкий вибір стильового оформлення. Розсувні двері можна підібрати під будь-який тип будинку і сім’ї. При виборі розсувних дверей у вас є можливість проявити творчий підхід, а потім з їх допомогою висловити свій особистий стиль.
  • Універсальність. Розсувні двері дозволяють створювати різні зони в житловій площі, не закриваючи їх повністю. Це буде додатковою перевагою, якщо ви працюєте вдома і вам потрібне усамітнення, не “відгороджуючись” повністю від своєї сім’ї. Розсувні системи використовуються не тільки для дверей, але і для шаф. Наприклад, розсувні системи дуже ефективні для шаф-купе, гардеробних, або інших меблів для зберігання одягу.
  • Зменшення шуму. Використовуючи в своїх оселях розсувні двері купе, ви зможете мінімізувати ймовірність гучного грюкання дверима. А також противного скрипу. З дверима купе ви уникнете ризику розбудити весь будинок, коли випадково голосно грюкнуть двері. Розсувні двері відкриваються і закриваються плавно, і це може бути особливо корисно в сім’ях з маленькими дітьми. Або наприклад в каркасному будинку.

 

 

Система розсувних дверей купе – основні компоненти

 

Компонент №1: Напрямна для дверей купе

Напрямна – це профіль, який дозволяє дверям переміщатися в потрібному (заданому) напрямі. Основні матеріали для виготовлення направляючої – це сталь, алюміній або пластик. В основному, для дверей розсувного типу використовуються алюмінієві напрямні. Бувають нижні і верхні напрямні. Довжина напрямної, як правило, в два рази більше ширини дверного отвору.

Приклади напрямних в системі розсувних дверей купе

 

 

Компонент №2: Кронштейни

З допомогою кронштейнів напрямна кріпиться до стіни, або стелі. В деяких моделях систем розсувних дверей кронштейни не використовуються, а напрямні кріпляться безпосередньо до стіни, підлоги, стелі, або брусу.

 

 

Компонент №3: Ролики (або роликова каретка)

Ролики кріпляться до дверного полотна, а потім разом з дверима навішуються на направляючу (або профіль). За допомогою роликів двері ковзають уздовж стіни, відкриваючи або закриваючи дверний отвір. Безшумність і плавність ковзання дверей забезпечують ролики, зроблені з нейлону, тефлону, гуми або тармоніда. На одне дверне полотно потрібна мінімум 1 пара роликів. Якщо двері важкі (понад 50 кг), тоді бажано використовувати 2 пари роликів.

Приклади роликової каретки в системі розсувних дверей купе

 

 

Компонент №4: Кріпильні пластини

Кріпильні пластини використовуються для фіксації роликової каретки до дверей. Пластини прикручуються до дверей, а роликова каретка надівається болтом підвіски на кріпильну пластину і фіксується гайками. Деякі моделі систем розсувних дверей не потребують кріпильних пластин, оскільки там ролики кріпляться безпосередньо до дверного полотна.

Приклади кріпильних пластин в системі розсувних дверей купе

 

 

Компонент №5: Стопори (позиціонери)

Стопор, або позиціонер, обмежує рух розсувних дверей з боків отвору. Зазвичай стопори кріпляться всередину направляючої, тоді при стикуванні вони зупиняють рух ролика. В деяких системах використовується настінний стопор, який обмежує хід самого дверного полотна. Стопори є як для верхніх, так і для нижніх напрямних.

Приклади стопорів (позиціонерів) в системі розсувних дверей купе

 

 

Допоміжні компоненти

  • Нижній Т-образний направляючий елемент. Він запобігає розгойдуванню дверей. Завдяки тому, що елемент ковзає усередині нижньої напрямної, забезпечується плавний хід дверей.
  • Заглушки для напрямних. Служать для естетичного оформлення, можна обійтися і без них, якщо система розсувних дверей буде закрита декоративною планкою.
  • Доводчик для відкатних дверей. Цей додатковий механізм дозволяє забезпечити плавність при закритті розсувних дверей. Не всі системи комплектуються такими доводчиками.

 

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024