Категорії: ВажливоЗдоров'я

Що буде з вашим організмом, якщо кинете курити

Ви хочете покинути курити? Якщо ваша відповідь ствердна, значить вам варто набратися сил і терпіння, а також ознайомитися з тими змінами, що будуть відбуватися з вашим організмом в короткостроковій перспективі.

Для початку добра новина: неважливо як довго ви були курцем – 2 тижні або ж 20 років, — ваш організм зможе оговтатися від шкідливих і токсичних хімічних речовин, якими його забезпечували цигарки.

А погана новина така: через сильні якості звикання до нікотину, деяким людям потрібно докласти дуже багато зусиль, щоб кинути звичку палити.

Також ви повинні знати, що куріння сигарет є однією з найбільш нездорових звичок, які згубно впливають на людський організм.

Легені курця і некурця

 

Початковий період кидання

Це, мабуть, найскладніший період відвикання від сигарет. Крім тяги до паління, в організмі починають відбуватися зміни, які необов’язково, але можуть вплинути на:

  • Дихальну систему – на початку це може викликати невеличку закладеність носа, кашель, мокроту і незначну хрипоту.
  • Кровоносну систему – ви можете відчувати невелике запаморочення, оніміння, або навіть поколювання в пальцях рук та ніг.
  • Травлення – може виникати печія, розлад шлунка, нудота і пронос. З іншого боку, можливе значне збільшення апетиту. Спочатку симптоми зазвичай сильніше, перш ніж вони почнуть поліпшуватися.
  • Сон – може виникнути безсоння.

 

Слід розуміти, що всі ці ефекти є прямою відповіддю організму на усунення шкоди від куріння. На щастя, початковий період відмови від цигарок триває не довго (близько 3-4 тижнів).

 

Вплив відмови від куріння на організм в короткостроковій перспективі

Тепер прийшла пора ознайомитися з позитивними змінами, які будуть відбуватися з вашим організмом в короткостроковій перспективі (від півгодини до 15 років без куріння).

Отже, після того як ви кинули палити:

  • минуло 30 хвилин: Кров’яний тиск і пульс починають знижуватися до свого нормального стану.
  • минуло 8-10 годин: Рівні окису вуглецю і нікотину в крові знижуються в два рази, а рівень кисню повертається до нормального стану. Ваше дихання не відлякує людей.
  • минуло 45-50 годин: Нікотин повністю виведений з організму. Відчуття смаку і запаху приходить до норми. Вірогідність серцевого нападу значно скорочується.
  • минуло 3 доби: Дихати стає значно легше. Від вас вже не тхне сигаретним димом.
  • минуло 2 тижні: Кровообіг поліпшується і ще через 10 тижнів повністю повернеться до норми.
  • минуло 3-9 місяців: Зникають кашель і задишка, об’єм легенів збільшується на 10%. Вам вже не страшна невелика пробіжка в парку.
  • минув 1 рік: Шанс уникнути серцевого нападу зростає вдвічі. Ваш імунітет поліпшується. Ваші легені витримують повний цикл співу в душі.
  • минуло 5 років: Ваші шанси уникнути інсульту такі ж, як і у некурця.
  • минуло 10 років: Ваші шанси уникнути розвитку раку легенів такі ж, як і у некурця.
  • минуло 15 років: Ваші шанси уникнути розвитку ішемічної хвороби серця або серцевого нападу зрівнялися з некурцем, бінго!

 

Що буде з вашим організмом, якщо кинете курити – Інфографіка

 

Деякі поради щодо того, як кинути палити цигарки:

  • визначте свої цілі. Складіть список всіх цілей, яких ви хочете досягти за допомогою відмови від куріння.
  • оберіть день відмови від цигарок. Дуже важливо, щоб цей день асоціювався вами з чимось значущим, так ви будете надавати своїм рішенням більшу вагу і значно більший вплив. Це як у дитинстві «відчуття чарів при наближенні Нового Року». Таким днем ​​може бути ваш день народження, якийсь ювілей, або ж просто перший день місяця.
  • ведіть щоденник (або журнал), в якому відзначайте всі свої відчуття, труднощі та досягнення. Аналізуйте минулий день і відзначайте моменти, які пробуджують в вас бажання закурити. Якщо ви зрозумієте причини виникнення таких бажань, з ними буде набагато простіше боротися.
  • не кидайте курити самі. Поділіться зі своїми близькими і друзями вашим рішенням кинути палити. Так ви забезпечите себе не тільки величезною моральною підтримкою, а й, можливо, не менш сильним критичним контролем зі сторони.
  • знайдіть тимчасову заміну звичці. На перших порах відвикання від куріння ефективним методом може стати заміна однієї шкідливої ​​звички на іншу. Наприклад, при бажанні покурити – лузайте насіння або смокчіть льодяники.
  • інший варіант заміни. Спробуйте шкідливу звичку, на відміну від попереднього пункту, «приглушити» здорової звичкою, — наприклад, більш активними заняттями спорту (пробіжка, піша прогулянка, плавання і т.п.).
  • намагайтеся уникати (або змініть) все, що пов’язано зі старою звичкою палити: місця, час, асоціації. Наприклад мені, як курцеві з великим стажем, важко спочатку було відмовитися від викурювання цигарки після чашечки кави. Довелося на час відмовитися і від кави та перейти на зелений чай.

 

 

Кинути палити – це як зробити невеликий, але все ж подвиг. І моя вам порада – якщо ви курите, прийшла пора подумати над відмовою від цієї згубної звички. Я дійсно вважаю, що відмова від цигарок приносить один лише профіт!

Інформація по темі: 10 яскравих прикладів соціальної реклами боротьби з курінням

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024