Категорії: Wordpress - як зробити

Як перемістити файли JavaScript в футер сайту на WordPress

Раніше ми писали про те, як правильно підключати JavaScript і стилі CSS в WordPress. А в цій статті ми покажемо вам, як правильно перемістити файли JavaScript в нижній колонтитул (футер) сайту на CMS WordPress. Це дозволить поліпшити час завантаження вашого сайту і швидкість відображення сторінки, адже файли скриптів в секції HEAD блокують завантаження сторінки, поки ті повністю не завантажаться.

 

 

Переваги від перенесення файлів JavaScript у футер

JavaScript – це мова програмування на стороні клієнта. Він запускається і виконується веб-браузером користувача, а не на стороні сервера. Коли файли JavaScript розміщуються в шапці сайту, браузери будуть обробляти JavaScript перед завантаженням іншої частини сторінки сайту, що позначиться на швидкості цього завантаження. А коли скрипти розміщені в підвалі сайту, сервер швидше буде обробляти і показувати сторінку, а після цього вже браузер користувача буде виконувати файли JavaScript. Оскільки весь рендеринг на стороні сервера вже буде виконаний, файли JavaScript будуть завантажуватися у фоновому режимі, що прискорить загальну швидкість завантаження сторінки.

Іншою важливою перевагою від цього буде поліпшення показника швидкості завантаження в метриках основних пошукових систем. Як ви вже знаєте, швидкість завантаження сайту є одним з важливих показників при ранжуванні в результатах пошуку. Більш швидкі сайти з більшою ймовірністю будуть займати більш високі позиції, ніж сайти з повільною швидкістю завантаження.

 

 

Правильний спосіб підключення скриптів в WordPress

WordPress має потужну систему черговості завантаження, яка дозволяє розробникам додавати скрипти в чергу і завантажувати їх у міру необхідності. Правильне виконання скриптів (а також CSS-стилів) може значно підвищити швидкість завантаження сторінки.

Ми вже розглядали правильний спосіб підключення скриптів ВордПрес, наведемо лише частину коду з файлу functions.php активної теми:

 

function pidklyuchennya_scriptiv () {
  // Реєструємо скрипт в системі (для теми):
  wp_register_script ('pevniy-script', get_template_directory_uri () . '/js/pevniy-script.js');
  // Після реєстрації ми можемо ставити в чергу виклик скрипта для будь-якого плагіна або теми:
  wp_enqueue_script ('pevniy-script');
}
// Викликаємо хук-подію
add_action ('wp_enqueue_scripts', 'pidklyuchennya_scriptiv');

 

 

У цьому коді ми використовували функцію wp_register_script(). Ця функція має такі параметри:

<?php wp_register_script( $handle, $src, $deps, $ver, $in_footer ); ?>

 

Щоб перемістити підключення скрипта в футер сторінки сайту на WordPress, все, що вам потрібно зробити, — встановити для 5-го параметра $in_footer значення true.

 

 

Можливі проблеми при переміщенні скриптів в футер:

Практично всі плагіни WordPress додають свої власні файли JavaScript на сторінки всередині <head> або навіть всередині тіла сторінки. Щоб перемістити ці скрипти в нижню частину сайту, вам потрібно буде відредагувати файли плагінів, в яких відбувається підключення скриптів, і правильно перемістити скрипти в футер.

Як знайти файли плагінів, в яких відбувається підключення скриптів? Ви можете використовувати функцію пошуку по тексту в файлових менеджерах типу Total Commander. Достатньо буде шукати словосполучення «wp_register_script» в папці /wp-content/plugins/. Якщо ви знайшли файл плагіна, в якому використовується підключення JavaScript, то все, що вам потрібно зробити, це змінити функцію wp_register_script і додати true (або змінити з false) для 5-го параметра $in_footer.

Якщо плагін або тема додають JavaScript в тіло контенту, вам потрібно скопіювати і перенести вихідний код скрипта в окремий .js файл. Після цього використовуйте функцію wp_register_script(), як показано вище, щоб підключити цей файл у футері.

Важливо розуміти, що коли ви будете оновлювати плагіни, ваші зміни будуть втрачені. Кращий спосіб вирішити цю проблему – скасувати реєстрацію скрипта (з допомогою функції wp_deregister_script) і потім повторно зареєструвати його з файлу functions.php вашої активної теми.

 

 

 

Ми сподіваємося, що ця стаття допомогла вам перемістити файли JavaScript в футер і, тим самим, поліпшити швидкість завантаження сторінок вашого сайту на WordPress.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024