Категорії: Wordpress - як зробити

Як перенести сайт WordPress на новий хостинг без втрати відвідувачів

Перенесення сайту з одного хостингу на інший часто представляється складним процесом, але насправді він може бути досить простим. Все, що потрібно, — це кілька кроків, і ваш сайт знову запрацює – цього разу на іншому хостингу. Єдина хитрість полягає в тому, щоб здійснити цей процес без простоїв та без втрати відвідувачів.

У сьогоднішній статті ми розглянемо п’ять простих кроків, які потрібно виконати для безпечного перенесення сайту на інший хостинг.

 

 

Перед тим, як перейти до практичних кроків перенесення сайту, давайте приділимо трохи часу розгляду небезпек простою і тим крокам, які вам потрібно зробити перед перенесенням сайту.

 

Чому важливо уникати простою при перенесенні сайту

Які негативні наслідки несе простій (недоступність сайту):

  • Це може викликати плутанину. Відвідувачі вашого сайту можуть бути збиті з пантелику (можливо, навіть можуть подумати, що ваш сайт закрився), якщо вони виявлять, що сайт недоступний – в кінці кінців, кожен сайт повинен працювати цілодобово і без вихідних.
  • Цим ви можете відлякати відвідувачів. Однією з кращих речей в Інтернеті є кількість альтернативних сайтів, доступних практично для чого завгодно. Якщо ваш сайт не працює, користувачі можуть перейти до альтернативних ресурсів.
  • Це виглядає не професійно. Існує безліч зрозумілих причин, через які веб-сайт може бути недоступним, але більшість відвідувачів не знають про них. Все, що вони знають, це те, що вашого сайту немає, коли він їм потрібен, і це може виставити вас в непрофесійному вигляді.

 

Гарна новина полягає в тому, що вам не потрібно докладати величезних зусиль, щоб уникнути простоїв при перенесенні сайту WordPress на новий хостинг.

 

Що ви повинні зробити перед процесом перенесення сайту на WordPress

Цілком зрозуміло, що ви не можете перенести сайт, не маючи місця для його перенесення. Це означає, що у вас вже повинен бути інший веб-хостинг.

Після того, як ви знайшли і придбали новий сервер, вам потрібно зробити повний бекап (всіх файлів сайту, а також бази даних) з поточного сервера.

Після цього ви можете зайнятися процесом перенесення сайту.

 

 

Процес перенесення сайту WordPress на новий хостинг

 

Крок №1: Експорт копії вашого сайту

Скопіюйте дамп (бекап, архівну копію) усіх файлів сайту на новий сервер. Ви можете зробити це за допомогою FTP, або за допомогою менеджера файлів, що є в розпорядженні більшість хостингів. Найпростіше зробити це буде так: ви завантажуєте архів сайту (в форматі .zip або .rar) на сервер, а потім вам потрібно буде скористатися функцією розархівування на хостингу.

Залежно від розміру вашого сайту цей процес може зайняти деякий час.

 

 

Крок №2. Завантаження бази даних на новий хостинг

Поки йде завантаження архіву на новий сервер, ви можете зайнятися базою даних. Для цього створіть нову базу даних, а потім експортуйте бекап бази зі старого сервера. Найпростіше зробити це буде за допомогою інструменту phpMyAdmin.

 

 

Крок №3: Зміна налаштувань сайту

Цілком ймовірно, що на новому хостингу у вас будуть нові значення для доступу до бази даних. Якщо це так, вам потрібно буде змінити файл налаштувань доступу до бази даних. Для сайтів на WordPress, ці дані вказуються у файлі wp-config.php в корені сайту.

 

 

Крок №4: Зміна посилань сайту

Цей крок вам потрібно буде виконати, тільки якщо ви міняєте і хостинг, і домен сайту.

Якщо ваш домен залишився таким же, пропустіть цей крок.

Якщо вам потрібно змінити домен сайту, це найпростіше зробити за допомогою інструменту роботи з базами даних phpMyAdmin. Увійдіть в цей додаток і відкрийте використовувану базу даних. Вам потрібно відредагувати значення siteurl і home для стовпця option_name в таблиці wp_options. Тут вам потрібно вказати нові значення в стовпці option_value. Врахуйте, що у вас може бути інший префікс таблиць (не wp_), тоді вам потрібно звіритися зі своїми даними.

Якщо ви замінили все, що потрібно, настав час перейти до останнього кроку.

 

 

Крок №5: Оновлення NS записів вашого домену

Тепер вам потрібно оновити дані для імен сервера (NS записи), які вказані для вашого домену. Увійдіть в панель адміністрування доменом, доступ до якої вам видали на етапі реєстрації домену. В основному, потрібний пункт називається Змінити NS сервера, або Оновити імена серверів, або щось в такому ж дусі. Відкрийте даний пункт і внесіть потрібні зміни. Дізнатися значення для NS-серверів, ви можете в службі підтримки нового хостингу. Також, ці дані в основному надсилає хостинг-компанія при реєстрації.

На кожному хостингу свої дані, але в основному NS записи виглядають наступним чином:

ns1.SERVER
ns2.SERVER

 

Після того, як ви вказали нові дані для NS записів серверів, вам потрібно дочекатися, коли вони запрацюють. На кожному хостингу свої правила для цього, в основному процедура зміни NS записів займає від 1 години до 24 годин.

Тепер вам не потрібно хвилюватися, що сайт буде недоступний для відвідувачів під час перенесення. Поки нові значення імен серверів не вступлять в дію, ваш сайт буде доступний з 2-х серверів. Наприклад, великі компанії використовують для цілодобової доступності свого сайту значно більшу кількість серверів.

Після того, як зміни вступили в силу, ви можете редагувати і наповнювати свій сайт вже на новому хостингу!

 

 

 

Короткий підсумок

Перенесення сайту на WordPress на інший хостинг часто може здаватися дещо важкою процедурою. Насправді цей процес може бути досить простим. Після того, як ви перенесете свій перший сайт на інший хост, в подальшому ви будете робити це практично на автоматі.

У сьогоднішній статті ми розглянули практичні моменти по перенесенню сайту на інший хостинг (інший сервер). Ось, що потрібно для цього зробити:

  • Створити повну копію сайту і бази даних
  • Завантажити дамп (резервну копію) сайту на новий хостинг.
  • Зробити експорт бази даних
  • Вказати нові налаштування для бази даних у файлі wp-config.php
  • Оновити імена серверів (NS записи) для вашого домену.

 

 

Якщо у вас є питання і/або зауваження по даній статті, напишіть їх в розділі коментарів нижче! Дякуємо!

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024