Категорії: Wordpress - як зробити

Як виправити помилку 502 Bad Gateway сайту на WordPress

Найнеприємніше при роботі з сайтом – це помилки, часто незрозумілі. Наприклад, така помилка як 502 Bad Gateway (помилка шлюзу), має багато потенційних причин. Відповідно, для вирішення цієї помилки потрібно буде спробувати кілька рішень, перш ніж зможете знайти правильне.

У сьогоднішній статті ми поговоримо про те, що таке помилка сервера 502 Bad Gateway та ймовірні причини її виникнення, а також розглянемо рішення щодо усунення цієї проблеми.

 

 

Що таке помилка 502 Bad Gateway (і чому вона виникає)

Помилка шлюзу (відповідь сервера 502 Bad Gateway) говорить нам про те, що існує проблема з використовуваним сервером. До речі, за посиланням ви можете ознайомитися з переліком помилок сервера.

Коли ви відвідуєте будь-який сайт, ваш браузер відправляє один або кілька запитів на сервер, на якому розміщений цей сайт. Якщо все працює правильно, цей сервер відправить назад інформацію, запитану вашим браузером, і тоді сайт нормально завантажиться. З іншого боку, якщо виникає помилка, тоді сервер відправляє назад «погану» відповідь. Це може означати, що час з’єднання минув або виникли інші проблеми на сервері.

Зв’язок між вашим браузером та більшістю сайтів може бути не таким простим. Наприклад, запит вашого браузера може бути перенаправлений через проксі-сервер, перш ніж він потрапить на реальний хост, що ускладнює процес визначення проблеми. Багато сайтів також використовують кілька серверів, що ще більше ускладнює ситуацію, оскільки будь-який з них може бути причиною помилки 502 Поганий Шлюз.

 

Є кілька потенційних причин для цієї конкретної помилки:

  • Помилки в базі даних
  • Тайм-аут сервера, який в даний момент недоступний або просто не працює
  • Проблема зі зворотним проксі-сервером
  • Помилки в PHP скриптах плагіна або теми

 

Якщо проблема пов’язана з сервером, вам, можливо, не потрібно робити ніяких дій. У цих випадках ваш хостинг-провайдер зазвичай швидко сам усуне цю проблему.

Також вам не завадить провести діагностику сайту і, при наявності помилки, власноруч усунути її на своєму сайті.

 

 

Рішення щодо виправлення 502 Bad Gateway помилки для WordPress

На самому початку рекомендується виконати один швидкий тест, який визначить те, чи відповідає нормально ваш сервер. Спробуйте запустити traceroute, щоб побачити доступність вашого сервера. Traceroute – це інструмент діагностики мережі, який відображає маршрут, пройдений пакетами через всю мережу, і вимірює будь-які затримки при передачі.

Для запуску traceroute виконайте наступні кроки (Windows OS):

  • Відкрийте File Explorer, потім в рядку шляху наберіть слово cmd і натисніть Enter.
  • Відкриється командний рядок (консоль; CLI).
  • Тепер наберіть наступну команду в консолі: tracert {ДОМЕН}.com
  • Замініть {ДОМЕН}.com на домен потрібного сайту і натисніть Enter.

 

Для операційних систем Linux і Mac OS потрібно набрати команду traceroute.

Більше інформації про роботу з Консоллю ви знайдете тут.

Вам також слід спробувати скинути налаштування маршрутизатора і перевірити налаштування системи доменних імен (DNS). Це основні виправлення, які іноді можуть усунути 502 помилку. Якщо це не допомагає, ви можете використовувати наступні кроки.

 

 

  1. Очищення кешу браузера

502 помилка може проявлятися при спробі доступу до сайту, навіть якщо проблема була вирішена. Це часто відбувається через кеш в браузері.

Спробуйте просте перезавантаження сайту: кілька разів натисніть в браузері поєднання клавіш Ctrl+F5. Ця команда змушує ваш браузер перезавантажити сайт без використання кешу. Якщо у вас Mac OS, тоді використовуйте команду Cmd+Ctrl+R.

Якщо дана процедура вам не допомогла, вам слід вручну очистити кеш браузера. Натисніть клавіші Ctrl+Shift+Delete, а потім Ок. Врахуйте, що ця дія видалить історію відвіданих сторінок і, можливо, збережені паролі в браузері.

Після цього спробуйте перезавантажити ваш сайт ще раз. Якщо помилка не зникне, переходьте до наступного пункту.

 

 

  1. Тимчасово відключити мережу доставки контенту (CDN)

Раніше ми згадували, що запити вашого браузера іноді можуть перенаправлятися через зворотний проксі-сервер. Іншими словами, використання проксі-сервера створює посередника між браузером користувача та сервером сайту.

Деякі служби, такі як мережі доставки контенту (CDN), використовують технологію зворотного проксі-сервера для максимально ефективної маршрутизації вхідного трафіку. Однак іноді цей додатковий посередник може створювати проблеми при спробі підключення до основного сервера сайту. Коли це відбувається, ваші відвідувачі (і ви) можуть зіткнутися з 502 помилкою сервера.

Досить легко перевірити, чи є CDN причиною цієї проблеми. Все, що вам потрібно зробити, це тимчасово відключити службу, а потім перевірити, чи правильно завантажується ваш сайт без неї.

Тепер, коли ви спробуєте отримати доступ до вашого сайту, його основний сервер відповість на запит без посередників. Якщо помилка 502 зникла, ймовірно, джерелом проблеми була CDN. У більшості випадків вам просто потрібно почекати деякий час, перш ніж знову включити службу. Звичайно, обов’язково перевірте після цього, що помилка не повторюється.

Якщо CDN не є проблемою, є ще одне рішення, яке ви можете спробувати.

 

 

  1. Перевірка використовуваних на сайті WordPress теми і плагінів

До цього ми розглянули три можливих причини 502 помилки: ваш сервер, ваш браузер і проміжні служби, такі як CDN. Є ще один варіант – це проблема на вашому сайті. Зокрема, один з ваших плагінів або тем може намагатися виконати скрипт, який ваш сервер не може правильно обробити. Це може призвести до помилки 502.

Спробуйте деактивувати свою поточну тему і тимчасово переключитися на стандартну тему WordPress, щоб подивитися, чи усуне це помилку.

Якщо це не вирішило проблеми, спробуйте деактивувати всі плагіни, а потім по черзі їх активувати, щоб виявити винуватця. Якщо плагін, який ви тільки що деактивували, викликав помилку 502, ваш сайт повинен завантажуватися правильно. Також не забувайте про завантаження сайту без кеша (поєднання клавіш Ctrl+F5).

Якщо один з ваших плагінів викликає помилку 502, для початку деактивуйте його. Якщо плагін застарів, ви можете спробувати оновити його, щоб подивитися, чи вирішить це проблему. Якщо ж ні, тоді вам потрібно знайти заміну проблемному плагіну.

 

 

Короткий підсумок

Якщо ви зіткнулися з помилкою сервера 502 Bad Gateway (помилка шлюзу) на своєму сайті, і вона не зникає після нетривалого часу то, швидше за все, проблема на вашому боці. В цьому випадку вам слід спробувати такі кроки:

  • Очистіть кеш вашого браузера.
  • Тимчасово вимкніть ваш CDN.
  • Протестуйте свої теми і плагіни WordPress.

 

Ви коли-небудь стикалися з цією помилкою на своєму сайті? Поділіться своїм досвідом з нами в розділі коментарів нижче.

Спасибі, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024