Категорії: Портфоліо

5 найважливіших питань клієнтам перед розробкою сайту

Якщо ви є розробником сайтів, тоді вашим основним завданням є створення ідеально функціонуючого сайту для клієнта. Щоб досягти цього дуже часто не достатньо лише ваших знань та досвіду, – також важливо врахувати та втілити всі очікування клієнтів. Для цього потрібно завчасно (до підписання будь-яких договорів, ТЗ чи фактичного початку роботи) чітко зрозуміти, чого саме вони очікують.

З цією метою ми склали п’ять важливих питань, які потрібно поставити потенційним клієнтам на стадії обговорення потенційного проекту. Знаючи відповіді на ці п’ять питань, ви допоможете в першу чергу собі більш ефективно розпочати роботу, а для клієнта – розробити найкращий сайт.

 

 

Питання №1: Яка ціль вашого сайту?

Це питання є найголовнішим. Тож, запитайте у клієнта прямо – яка основна мета цього сайту?

Не потрібно розписувати відповідь на це питання у вигляді розширеної доповіді, вистачить декілька абзаців своїми словами від клієнта. Але будьте готові та наберіться терпіння. Ви будете вражені тим, як часто люди не замислюються про це і серйозно не підходять до пошуку відповіді на це питання. Здавалося б, таке легке питання, але дуже часто клієнти навіть не можуть чітко сформулювати основну мету свого бажання.

Якщо ви маєте справу з досить великою організацією, переконайтеся, що відповідь на це питання задовольняє всіх зацікавлених сторін. Адже не кожен відділ чи підрозділ буде мати однакові загальні цілі.

Варто виділити деякий час, щоб все ж таки віднайти відповідь на це питання. Маючи в своєму розпорядженні чітке бачення основної цілі створення сайту, ви не лише збільшите шанси майбутнього задоволення клієнта сайтом, але також можете суттєво зменшити своє власне навантаження по розробці.

 

 

Питання №2: Що повинні робити відвідувачі на сайті?

Коли ви зрозумієте, що є загальною метою сайту, настане черга з’ясувати у клієнта, що за його планами користувачі повинні робити на сайті. Це питання цілей та конверсії веб-сайтів.

Потенційний сайт може бути свого роду лише рекламним буклетом, щось продавати, або ж виступати в ролі блогу. Можливо для клієнта важливо, щоб відвідувачі підписувались на якусь розсилку, або ж основною ціллю є реєстрація відвідувачів на сайті.

Відповідь на це питання дозволить вам більш ефективно спроектувати сайт та акцентувати увагу користувачів на дійсно важливих блоках сайту.

 

 

Питання №3: Який бюджет цього проекту?

Кожен веб-розробник чудово розуміє, що те, що клієнт хоче і те, що клієнт може дозволити собі, – це дві різні речі. Щоб віднайти золоту середину потрібно проводити перемовини і не потрібно боятися ставити таке питання.

Деякі клієнти насправді не знають обсяги своїх бажань та свого бюджету. Переконайтеся, що ваша дефолтна тарифна сітка по проектуванню та розробці сайту зрозуміла для клієнта заздалегідь і не вводить його в оману. Клієнт повинен вже на початковому етапі уявити собі орієнтовну вартість проекту.

Поставивши це питання на ранній стадії, ви зможете уникнути однієї потенційної проблеми: усвідомити, чи ви маєте справу з потенційно проблемним клієнтом, чи ні. Ніщо так не виявляє потенційно проблемного клієнта, ніж розмова про ціноутворення.

 

 

Питання №4: Які три існуючі сайти найкраще підходять вашому баченню?

Усі попередні питання дуже важливі, але це питання є одним з найбільш корисних. Якщо ви вже тривалий час займаєтеся розробкою сайту, то знаєте, що бачення розробника та бачення клієнта однієї і тієї ж речі можуть кардинально різнитися.

Найкращий спосіб отримати чітке розуміння конкретних вимог та дизайнерських уподобань клієнта полягає в тому, щоб попросити їх вказати на три існуючі в мережі Інтернет сайти, які найкращим чином відповідають тому, що вони хочуть досягти.

Після того, як вони вкажуть ці сайти, попросіть їх пояснити, чому вони вибрали кожен із них. Через загальну структуру сайту? Через підбір кольорів та шрифтів? Через щось інше? Чим більше інформації ви зможете отримати за допомогою цього питання, тим краще.

Спираючись на цю ідею, варто також попросити клієнта скласти список з трьох найменш улюблених сайтів. У кожної людини свої смаки, і за допомогою цього питання ви зможете уникнути необґрунтованого вибору варіантів розробки.

 

 

Питання №5: Як буде проводитися експлуатація сайту?

Це питання важливе з декількох причин. По-перше, ви зрозумієте, чи потрібно розроблювати сайт на базі якоїсь CMS (Системи Управління Контентом), чи робити його статичним. Якщо планується постійне наповнення сайту новим контентом, значить без CMS не обійтись. І навпаки, якщо сайт після розробки не буде оновлюватись, статичного сайту буде цілком достатньо.

По-друге, ви зможете спрогнозувати подальшу співпрацю. Якщо подальшим наповненням сайту будете займатись ви, вам потрібно буде підготувати план робіт та орієнтовний бюджет. Якщо ж клієнт сам буде займатись наповненням сайту, можливо варто буде підготувати для клієнта досить детальну та зрозумілу інструкцію по такій роботі.

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024