Категорії: Технології

Дорожня карта для фрілансера програміста

Є багато причин, чому програмісти стають фрілансерами. Можливість стати босом для самого себе, обирати години роботи, вибирати клієнтів, тарифи та робоче навантаження. Ви можете обирати проекти виходячи зі своїх інтересів, сильних сторін, навичок або навіть того, що ви хочете поліпшити в собі. Але фріланс – це не просто робота. Це так само і бізнес. І щоб підвищити свої шанси в ньому – у вас повинен бути бізнес-план (дорожня карта). Його мета полягає в тому, щоб знати, як повинен розвиватися бізнес і на чому ви повинні зосередитися.

 

 

Для початку деякі важливі моменти

  • Програмування – це не легка штука. Якщо ви шукаєте легкий бізнес, тоді вам не сюди. Програмування має високий рівень очікування. Клієнти хочуть, щоб їх сайти (додатки) виглядали (працювали) краще, ніж у всіх інших. І іноді вони можуть встановлювати завищені очікування, які вам важко буде реалізувати.
  • На фрілансі ви як і раніше будете працювати на клієнтів, і вам потрібно їх радувати. Це не означає, що ви зможете робити все, що захочете, і коли захочете. Це означає, що вам потрібно буде робити те, чого хочуть клієнти (навіть якщо вони не знають, чого хочуть), і в ті терміни, які встановлюють клієнти (навіть якщо це не узгоджується з вашим графіком). Також кожен клієнт стає вашим босом.
  • Іншою важливою річчю є баланс між роботою і особистим життям. Якщо ви завжди вдома, іноді буває важко працювати, коли ви повинні, але не можете. Вам доведеться мати справу з людьми, які захочуть скористатися тим, що ви вдома. Вам доведеться мати справу з терміновими питаннями клієнтів, а це може означати також і роботу у вихідні.
  • Будуть моменти, коли у вас не буде бажаної роботи, і вам потрібно буде братися за роботу, яка вам не подобається. Ми всі прагнемо передбачуваності, але такі моменти дуже навіть можливі, поки ви не заведете собі надійну клієнтську базу і достатній вибір своїх готових програмних рішень.

 

 

Виберіть свою нішу і спеціалізацію

Вибираючи нішу, покладайтеся на свій набір навичок. Намагайтеся знайти вузькоспеціалізовану нішу. В таких нішах, як правило, низька конкуренція і більший дохід. Але, з іншого боку, вам потрібно буде докласти більше часу і зусиль, щоб стати висококваліфікованим фахівцем в такій області.

 

 

Інструменти та програмне забезпечення

Однією з переваг фрілансу є можливість створити власне робоче середовище під свої потреби. Залежно від ваших цілей ви можете працювати з дому або з офісу. Якщо ви створюєте офіс в своєму домі, переконайтеся, що для цього у вас є кімната, де ніхто не буде турбувати вас під час роботи. Вам також можуть знадобитися такі інструменти, як: потужний комп’ютер, професійне програмне забезпечення, веб-сайт, телефон, візитні картки і т.д.

 

 

Створіть своє портфоліо

Вам потрібно буде мати набір готових робіт, які ви зможете показати потенційним клієнтам. Це може бути до десятка проектів, якими ви можете пишатися. Вони повинні бути вашою абсолютно найкращою роботою. У вашому портфоліо повинні бути представлені різноманітні типи додатків (сайтів, коду), які ви вміє добре робити.

Першим пунктом у вашому портфоліо повинен йти ваш власний сайт. Ваш сайт і портфоліо повинні йти в ногу з часом і поточними тенденціями. Обов’язково розмістіть на сайті сторінку з контактною інформацією, щоб потенційні клієнти могли легко зв’язатися з вами.

 

 

Планування бізнесу

Бізнес план

Бізнес-план допоможе вам розробити свою дорожню карту. Він показує, як буде виглядати ваш бізнес протягом наступних 3-5 років. Навіть якщо ви не створите офіційний бізнес-план, отримана інформації під час досліджень принесе вам велику користь.

 

Типовий бізнес-план включає:

  • Бриф – загальний опис вашої справи.
  • Короткий опис – це короткий опис вашої компанії (себе) і опис ваших цілей.
  • Опис компанії – тут розповідається про те, що ви робите, що відрізняє вас від інших, і на яких ринках ви будете представлені. Тут доречно буде згадати ваше портфоліо.
  • Дослідження ринку – дані досліджень вашої галузі, ринку і конкуренції.
  • Розділ Продукт/Послуга – детальний огляд продуктів і послуг, які ви надаєте.
  • Маркетинг і продажі – ваша стратегія маркетингу і продажів.
  • Фінансові прогнози – скільки ви очікуєте отримати і коли. Це важливо, якщо вам потрібно стороннє фінансування.

 

 

Витрати

У вас повинно бути достатньо грошей, поки ви не почнете заробляти на фрілансі. Щоб отримати свого першого клієнта, вам, можливо, може знадобитися кілька місяців. Тому, чим більше ви відклали, тим краще.

 

 

Тарифна сітка

Перш ніж ви почнете контактувати з клієнтами, вам потрібно буде розробити свою тарифну сітку. Хоча спочатку і важко знайти правильний баланс. Якщо ви поставите низькі тарифи, вам може не вистачати на життя, але якщо поставите занадто багато, у вас, можливо, не буде роботи взагалі. Тарифна сітка залежить від вашого досвіду і портфоліо. А ринок завжди готовий платити виправдану ціну.

Виберіть форму оплати. Рекомендується використовувати погодинну ставку.

Підрахуйте свої витрати, щоб дізнатися, скільки вам потрібно заробляти за місяць. Ваша тарифна сітка повинна спиратися на те, щоб всі витрати покривалися і ви отримували прибуток. Врахуйте, що вам можуть знадобитися гроші на програмне забезпечення, заміну або ремонт обладнання, інвестиції в навчання (курси, семінари) і т.д.

Потім підрахуйте кількість годин на місяць, якеу вам під силу відпрацювати. Якщо ви плануєте працювати 40 годин на тиждень, у вас не буде 40 оплачуваних годин. Майте на увазі, що є й інші відволікаючі моменти, з якими ви можете зіткнутися. Це можуть бути, наприклад, відповіді на питання, робота над своїм сайтом, навчання і т.д. З 40 годин на тиждень залишиться набагато менше оплачуваних годин.

 

 

Податки

Вам доведеться платити податки, тому не забудьте включити їх до своїх витрат і не забувайте відкладати їх, коли отримуєте оплату за роботу.

 

 

Офіційне оформлення фрілансера

У кожній країні свої вимоги до офіційного оформлення фрілансу. На Заході для цього, в основному, потрібна ліцензія. В Україні цей момент поки не врегульований. Згідно із законом, якщо ви отримуєте гроші за виконання послуг на регулярній основі, значить, ви, по суті, ведете підприємницьку діяльність, яка в Україні заборонена без офіційної реєстрації.

В цьому випадку вам потрібно проконсультуватися з адвокатом і/або податковою.

 

 

Пенсія

Не забувайте про своє майбутнє і намагайтеся відкладати достатньо коштів на забезпечену старість.

 

 

Розвивайте свої навички

Для фрілансерів набір навичок і портфоліо важливіший за диплом про освіту. Тому, вам потрібно постійно розвиватися. Шукайте курси, які будуть розвивати ваші навички з урахуванням поточних тенденцій.

Вам потрібно стежити за інноваціями і бажано знати 2-3 різних мови програмування. Це дозволить вам мати додаткову перевагу перед іншими розробниками.

Навчіться бути хорошим слухачем і комунікатором. Знайте і розумійте, що потрібно вашим клієнтам і намагайтеся інформувати їх про хід робіт на протязі всього проекту. Немає нічого гіршого, ніж готовий проект, який не влаштовує клієнта.

Будьте уважні до деталей. Навіть найдрібніші деталі можуть влетіти вам в копієчку, і можуть коштувати додаткового часу на виправлення.

Вам також знадобляться ділові навички. Вам потрібно знати достатньо про бізнес-планування, спілкування з клієнтами, податки і т.д. Адже ви будете власним бізнес-менеджером. Розвивайте навички керування проектами. Встановлюйте цілі на основі вимог клієнтів і розбивайте цілі на більш дрібні проекти.

 

 

Робота з проектами

Розробіть договір для клієнтів, який повинен включати такі пункти (але не обмежуючись ними):

  • Назва проекту
  • Дата початку
  • Дата закінчення
  • Повний опис проекту
  • Мета проекту
  • Проміжні етапи
  • Визначення підтримки і супроводу після реалізації проекту
  • Умови оплати
  • Підписи від обох сторін

 

Переконайтеся, що у вашому договорі зрозуміло прописані умови та терміни оплати. Часто буває непоганим отримати аванс перед початком проекту. Це не тільки створить певну «подушку безпеки», а й визначить серйозність намірів клієнта. Це допоможе вам не витрачати час даремно.

Планування проекту та управління часом – це ключ до успіху будь-якого бізнесу, і фріланс тут нічим не відрізняється. Вам потрібно буде розпланувати терміни реалізації та постійно відслідковувати прогрес.

 

 

Оплата за роботу

Якщо ви не знаєте клієнта в достатній мірі, не починайте працювати без авансу. Типові авансові платежі варіюються від 25% до 50% від загальної вартості проекту. Деякі клієнти воліють оплачувати роботу в проміжках, коли досягаються основні етапи, в той час як інші вважають за краще оплачувати роботу вже в самому кінці проекту. Який би спосіб ви не обрали, головне переконатися, що це чітко вказано в договорі.

 

 

 

Короткий підсумок

Дотримуючись дорожньої карти і змінюючи її по мірі необхідності, ви не тільки навчитеся працювати в правильному напрямку, щоб стати успішним фріланс програмістом, а й допоможете собі триматися на плаву в цьому бізнесі на довгі роки. Як тільки ви почнете, обов’язково переглядайте свій бізнес-план і думайте про свої цілі. Оцініть те, що спрацювало, а що ні, і своєчасно вносьте необхідні корективи.

Врахуйте, що на фрілансі є і свої негативи. Це важка робота, ви повинні продавати себе, і вам іноді потрібно буде працювати понаднормово, щоб вкластися в стислі терміни. У вас будуть клієнти, які постійно будуть вимагати вносити занадто багато коригувань, з ними буде складно працювати і вони будуть забирати надто багато часу. Буде важко взяти відпустку (немає замовлень = немає грошей), і ви самі будете нести відповідальність за всі аспекти своєї справи.

З іншого боку, якщо все зробити правильно, програмування на фрілансі може бути досить прибутковою справою.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024