Категорії: Цікаве

Найбільш цікаві та дивні факти про людський мозок

Майже чи не щодня з’являються нові дані про те, як працює людський мозок. Хоча те, що відомо людству на даний момент про мозок, і складає дуже невелику частину від загальної картини. Щоб підсумувати відомі дані про роботу мозку, ми підібрали кілька найбільш цікавих та найбільш дивних фактів про цей загадковий людський орган.

 

 

Факти про людський мозок

  1. У середньому мозок генерує від 25000 до 50000 думок на день. За оцінками, у більшості людей 70% цих думок є негативними. Крім того, у мозку кожну секунду проходить більше 100 000 хімічних реакцій.

 

  1. Можливості мозку чоловіка і жінки схожі. Хоча чоловічі та жіночі гормони впливають на розвиток мозку по-різному, та в дослідженнях було знайдено різницю в тих ділянках мозку чоловіків та жінок, що відповідають за перенесення болю, реакцію на стрес та прийняття рішень. У іншому дослідженні, в якому було проаналізовано близько півмільйона дівчат та хлопчиків з 69 країн, не було виявлено великих розбіжностей мозку у математичних можливостях.

 

  1. Коли ви закохані, ваш мозок світиться. Коли людина зосереджує свою увагу на об’єкті свого кохання, у неї починає світитися цілий набір частин мозку. Виявилося, що хвостате ядро (відповідає за контроль над свідомими рухами) дуже активне у закоханих осіб. Також освітлюються області головного мозку, що відповідають за виробництво дофаміну та норадреналіну (хімічні речовини, які пов’язані з хвилюванням і відчуттям задоволення). Саме тому закохані можуть розмовляти всю ніч, гуляти до світанку, легко змінювати спосіб життя.

 

  1. Коли ви втомлені, ваш мозок здатен робити творчу роботу краще. Це може здатися нісенітницею, але давайте поглянемо на причину, що лежить в основі цього. Коли ви намагаєтесь робити творчу роботу втомленими, в цьому випадку вашому мозкові не буде вистачати сил на те, щоб відволікатися і він буде більше зосереджуватись на конкретному завданні.

 

  1. Для мозку багатозадачність неможлива. Більшість людей думають, що вони можуть одночасно виконувати дві або більше речей, але виявляється, що багатозадачність практично неможлива для людського розуму. Те, що ми робимо, називається перемиканням контексту – швидким перемиканням уваги між різними діями, а не одночасним їх рішенням.

 

  1. Стрес може змінити розмір мозку. Деякі дослідження показали ознаки зменшення розміру мозку в результаті стресу. Наприклад, у щурів, які зазнали хронічного стресу, було сильно зменшено об’єм гіпокампу (відповідає за перехід короткочасної пам’яті в довготривалу). В іншому дослідженні у мавп, які були відлучені від своїх матерів, навіть після повернення до звичайних соціальних умов декілька місяців спостерігали збільшення областей мозку, що пов’язані зі стресом.

 

  1. Мозок має центр задоволення. Він дає нам знати, коли йому щось приємне і тоді він зміцнює бажання знову виконати ті ж приємні дії. Цей центр відповідає за ту схему винагороди, яка привчає людей до повторення всіляких приємних дій, від сексу до сміху, та є чи не основною причиною наркоманії та інших залежностей.

 

  1. Божевільні операції на мозку. Наші предки ще майже 7000 р. до н.е. проводили операції на черепі. Таку операцію називають трепанація – це давно застаріле хірургічне втручання, при якому пробурювався отвір в черепі для лікування сильного головного болю, хвороб головного мозку або звільнення голови від “злого духу”. Для операції використовувався інструмент під назвою трефін (з його допомогою вирізали круглі ділянки черепа), а сам процес був надзвичайно болючий.

 

  1. Ви можете навчити мозок керувати часом. Ви можете обдурити свій мозок, коли будете думати, що час рухається повільніше, роблячи нові речі. Коли ми отримуємо велику кількість нової інформації, нашому мозку потрібен час на її переробку. Чим довше ця обробка займає часу, тим довшим цей період відчувається. Наприклад, загроза життю або великий стрес змушує мозок звертати на це більше уваги, тому людина пам’ятає цей час як більш довгий, оскільки мозок записує більше досвіду. З іншого боку, якщо мозку не потрібно обробляти багато інформації, час, здається, рухається швидше. Пам’ятаєте моменти, коли ви були щасливі і тоді, здавалося, час пролітав дуже швидко?

 

  1. Короткочасний сон покращує продуктивність мозку. Всі ми знаємо, наскільки важливий сон для нашого мозку, а як щодо короткочасного сну? Виявляється, що для мозку буде дуже корисним подрімати. Це допомагає покращити пам’ять і робить навчання краще. Згідно з нещодавнім дослідженням, під час короткочасного сну права частина мозку набагато активніша за ліву. Незважаючи на те, що 95% населення є правшами, а лівий бік мозку є найбільш домінуючим, права частина постійно є більш активною під час сну. Отже, поки ліва частина мозку відпочиває, права частина очищує тимчасові спогади, переміщує певну інформацію в довготривалу пам’ять, що зберігає основні моменти дня.

 

  1. Запах шоколаду стимулює роботу мозку. Запах шоколаду впливає на тета-хвилі мозку, які викликають відчуття розслаблення. Флаваноїди, на які багаті боби какао, покращують пам’ять та підсилюють можливості мислення під час вирішення логічних задач.

 

  1. Мозок доволі важкий. Середній мозок дорослого важить від 1,2 кілограма до 1,4 кілограма або близько 2% від ваги тіла. А об’єм становить 1130см3 у жінок і 1260см3 у чоловіків. Близько 80% вмісту черепа є мозком, а рештою є рідина, яка захищає нервову тканину, та спинномозковою рідиною. Якщо поєднати всю цю мозкову рідину та кров, вона буде складати близько 1,7л.

 

  1. Мозок ніколи не перестає змінюватися. Дослідження показало, що мозок дорослого має здатність створювати нові нервові шляхи, так як і мозок дитини. Крім того, дослідження з медитації показали, що енергійна психологічна підготовка може змінити як структуру, так і функцію мозку. Також цікавим є те, що одна година і півтори хвилини пітливості можуть тимчасово скоротити мозок майже на стільки, як від одного року старіння. Крім того, лише 5 хвилин без кисню можуть спричинити серйозне пошкодження мозку.

 

  1. Люди, які роблять помилки, нам більш приємні. Згідно з ефектом помилки, сприйнята привабливість індивіда збільшується або зменшується (в залежно від його компетентності і поведінки) після того, як він або вона робить помилку. По суті, ті, хто ніколи не роблять помилок, сприймаються мозком як менш привабливі та симпатичні, ніж ті, хто робить випадкові помилки.

 

  1. Мозок у інтровертів та екстравертів різний. Інтроверсія та екстраверсія є результатом різних з’єднань в мозку. Різниця полягає в тому, як вони обробляють подразники. Стимуляція, що надходить у наш мозок, обробляється по-різному на основі особистості. Для інтровертів стимули протікають через довгий, складний шлях у областях мозку, пов’язаних з плануванням, запам’ятовуванням та вирішенням проблем. З іншого боку, для екстравертів шлях набагато коротший. Він проходить через територію, де проходить відчуття смаку, дотику, візуальна та слухова сенсорна обробка. Більш того, різниця в системі дофаміну в мозку екстраверта стимулює їх шукати новизну, ризикувати, насолоджуючись незнайомими або дивовижними ситуаціями більше, ніж інтроверти.

 

  1. Великий об’єм місткості. У мозку міститься близько 1 мільярда нейронів, і кожен нейрон утворює близько 1000 зв’язків з іншими нейронами. Вони поєднуються так, що кожен зв’язкує з багатьма спогадами одночасно, експоненціально збільшуючи обсяг пам’яті мозку до 2,5 петабайт. Це означає, що ваш мозок може зберігати 3 мільйони годин шоу-програм. Щоб використати такий об’єм інформації, вам доведеться дивитися телевізор протягом більше 300 років.

 

  1. Пам’ять – це більше діяльність, ніж місце. Тимчасова пам’ять розділяється та розподіляється по різним частинам нашого мозку. Коли ви вмикаєте процес пам’яті, в мозку відбувається реконструкція цих окремих фрагментів.

 

  1. Клітини мозку їдять самі себе. Коли людина голодує, нейрони відчуття голоду в мозку починають їсти самі себе. Цей акт самоканібалізму являється сигналом голоду для того, що людині потрібно швидко щось з’їсти. Це пояснює те, чому людям так важко дотримуватися дієти.

 

  1. Потужність мозку. Людському мозкові потрібно 20% від швидкості обміну речовин (метаболізм), тобто від загальної кількості енергії, яку тіло витрачає у спокої за один день. Якщо середня швидкість метаболізму у спокої становить 1300 калорій, тоді мозок забирає 260 таких калорій, щоб нормально функціонувати. Якщо ж перевести калорії в джоулі та вати, цього об’єму вистачить, щоб мозок виробив близько 12Вт електроенергії. Якщо мозок працює над певним інтенсивним/складним завданням, ця цифра може становити 25Вт. Такої кількості електроенергії вистачить для живлення світлодіодної лампи низької потужності.

 

  1. Алкоголь впливає на пам’ять. Алкоголь, перш за все, руйнує здатність утворювати нові довготривалі спогади. Якщо збільшити кількість спожитого алкоголю, це призведе до зменшення об’єму пам’яті. Якщо ви споживали алкоголь і не пам’ятаєте, що сталося вчора ввечері, це відбувається не тому, що ви щось забули. Це тому, що алкоголь зробив ваш мозок нездатним утворити нові спогади.

 

  1. Ми використовуємо 100% нашого мозку. Ще донедавна існувала хибна димка, яку поділяв і Альберт Ейнштейн, що ми використовуємо лише 10% нашого мозку. Насправді, ми використовуємо практично кожну частину мозку і більшість частин залишаються активними весь час (навіть і під час сну). Більшість клітин використовується для управління несвідомими діями, такими як частота серцевих скорочень, сни тощо.

 

  1. Мозок розвивається з неймовірною швидкістю. Під час розвитку немовляти кожну хвилину з’являються 250 000 нейронів. До 2-річного віку мозок становить близько 80% від розміру дорослого мозку.

 

  1. Швидкість роботи мозку. Інформація у мозку в різних типах нервових клітин проходить з різною швидкістю. Ці сигнали можуть мати повільну швидкість (близько 1,61 км/год) або дуже стрімку (близько 430 км/год). Крім того, нервові клітини можуть передавати 1000 нервових імпульсів в секунду.

 

  1. Резервний мозок. Мозок у голові – не єдиний мозок. У животі є “вторинний мозок”, який впливає на ваш настрій, на реакцію від того, що ви їсте, на види захворювань, а також рішення, які ви робите. Він містить 100000 нейронів, та кишкові бактерії, які відповідальні за більш ніж 30 нейромедіаторів, в тому числі і серотонін («гормон щастя»).

 

  1. Мозок не відчуває болю. Хоча будь-який біль обробляється у мозку, сам мозок не має больових рецепторів і не відчуває болю. Він являється інструментом, який тіло використовує для виявлення болю. Це пояснює можливість хірургічного втручання в мозок без наркозу, і в цей час пацієнт не буде відчувати болю чи дискомфорту.

 

  1. Мозок – потужний комп’ютер. 4-му найпотужнішому суперкомп’ютеру у світі знадобилося 40 хвилин, щоб імітувати лише одну секунду мозкової діяльності людини. Цей комп’ютер мав 705024 процесорних ядер і 1,4 млн. ГБ оперативної пам’яті. На даний час не існує комп’ютера, який може виконувати моделювання активності мозку в реальному часі.

 

  1. Мозок – радіопередавач. Людський мозок також є радіопередавачем, який посилає вимірювану електричну хвилю. По суті, він продовжує надсилати ці сигнали навіть протягом 37 годин після смерті.

 

 

 

Якщо вам сподобалася наша добірка, або ж ви маєте інші цікаві факти про мозок, — пишіть про це у коментарях нижче.

 

Share

Останні пости

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024

Наполеон Гілл

Що розум людини може осягнути і в що він може повірити, того він здатен досягти… Читати далі

13/04/2024