Категорії: Wordpress - як зробити

Керівництво по управлінню сайтом WordPress за допомогою FTP

Вам коли-небудь доводилося завантажувати декілька великих файлів на свій сайт WordPress або змінювати права доступу до файлів? За замовчуванням бек-енд WordPress не дозволяє завантажувати файли в потрібну папку або змінювати права доступу до файлів. Для цього служить протокол передачі файлів (FTP – File Transfer Protocol), який дозволяє вебмайстрам безпосередньо зв’язуватися з сервером для вирішення цих та інших завдань.

У цій статті ми розповімо про основи FTP та обговоримо ймовірні причини його використання при роботі зі своїм сайтом на WordPress. Зробимо короткий огляд одних з кращих FTP-клієнтів, а також основні моменти по роботі з сайтом WordPress через FTP.

 

 

Що таке FTP?

FTP – це протокол мережевого зв’язку, який дає прямий доступ до віддаленого веб-сервера. Ви можете використовувати FTP для передачі файлів між вашим комп’ютером і сервером, змінювати дозволи на файли та папки на сервері, завантажувати файли з сервера на комп’ютер і багато іншого. У двох словах FTP дозволяє веб-майстрам керувати файлами на веб-сервері без фізичного доступу до сервера.

FTP був розроблений в 1970-х роках студентом Массачусетського Технологічного Інституту (США) з метою забезпечення безпечної передачі файлів між хост-серверами та клієнтськими комп’ютерами. З тих пір він зазнав кілька змін, оскільки розвивався і сам Інтернет. На даний момент альтернативами вихідної специфікації FTP є безпечні протоколи FTPS і SFTP, які враховують сучасні проблеми безпеки Інтернету.

 

 

Навіщо потрібен FTP для WordPress

За останні 14 років WordPress перетворився на самодостатнє рішення для управління контентом. Фактично, цілком можливо створити і підтримувати сайт на WordPress без необхідності використання FTP-клієнта.

Ви можете створювати контент, завантажувати файли і навіть додавати власні CSS-стилі і PHP-коди в деяких файлах свого сайту прямо з Консолі WordPress. Але не можна сказати, що веб-майстрам взагалі не потрібен FTP. При всій своїй ефективності, бекенд WordPress не може впоратися з усіма завданнями.

Кращий приклад того, з чим бекенд WordPress не може впоратися, — це горезвісна помилка Білий екран смерті, яка не залишає вам вибору, окрім як використовувати FTP-клієнт. Усунення цієї проблеми та інших подібних, це одна з основних причин, по якій вам може знадобитися FTP. Нижче наведено короткий опис чотирьох загальних моментів, при яких може знадобитися використання FTP-клієнта:

 

  • Перенесення сайту WordPress на новий веб-сервер (або на новий домен).
  • Видалення або деактивація файлів плагінів і тем, які викликають проблеми сумісності.
  • Зміна файлу wp-config.php після перенесення WordPress, зміна префікса бази даних або включення/відключення режиму налагодження.
  • Налаштування прав доступу до файлів і папок.

 

Тепер, коли ви знаєте, навіщо вам потрібен FTP, давайте заглибимося більше в це питання.

 

 

3 безкоштовних FTP-клієнта

Ми підібрали для вас три безкоштовних з кращих FTP-клієнтів:

  • FileZilla – безкоштовний FTP-клієнт з відкритим вихідним кодом для Windows, Mac і Linux. Він має інтерфейс перетягування (drag-and-drop), що робить його досить простим у використанні. Якщо ви вперше працюєте з FTP, ми рекомендуємо почати з FileZilla.
  • Cyberduck – продукт позиціонує себе як «файловий браузер» для платформ Mac OS і Windows. Підтримує протоколи FTP, SFTP, WebDAV, Cloud Files, Google Drive, Google Storage і Amazon S3. Містить мінімальні (базові) сервіси.
  • WinSCP – безкоштовний FTP-клієнт з відкритим вихідним кодом для Windows. Працює з протоколами FTP, SFTP, SCP і FTPS. Може керуватися через консоль. Має вбудований текстовий редактор. Використовує ключі і версії при роботі по протоколу SSH.

 

Виберіть собі підходящий FTP-клієнт і встановіть його (в даному уроці використовується FileZilla).

 

 

Початок роботи з FTP

Щоб налаштувати FTP-клієнт для доступу до вашого профілю на хостингу, вам знадобляться такі дані:

  • Адреса для доступу до вашого сервера. Як правило, для цього використовується виділена IP-адреса або домен вашого сайту.
  • Облікові дані для входу в систему FTP (логін і пароль).

 

В основному для доступу до FTP-хосту на кожному хостингу використовується виділена IP-адреса. Щоб отримати дані для FTP, вам може знадобитися спочатку створити обліковий запис FTP (якщо він не був створений раніше) в панелі управління своїм хостинг-акаунтом. При створенні облікового запису, переконайтеся, що ви надаєте доступ до папки, яка містить ваш сайт. У більшості конфігурацій хостингу вам потрібен доступ до каталогу public_html. Після створення облікового запису ви зможете дізнатися адресу FTP-хоста, логін і пароль в розділі FTP акаунти (це вірно практично для всіх хостинг-провайдерів).

Якщо на даному етапі у вас виникають труднощі, спробуйте звернутися в службу підтримки клієнтів вашого хостингу.

 

 

Налаштування FTP клієнта

Тепер, коли ви знаєте свою адресу хоста FTP і облікові дані, настав час запустити FileZilla. Запустіть клієнт FileZilla, введіть дані свого облікового запису FTP і натисніть кнопку Швидке з’єднання, щоб встановити з’єднання з сервером.

Якщо FTP-з’єднання пройшло успішно, ви побачите в правій половині екрану клієнта список каталогів на віддаленому сервері.

От і все. Так ви створили з’єднання між обліковим записом на сервері і FTP-клієнтом.

 

 

Переміщення файлів за допомогою FTP

Інтерфейс клієнта FileZilla розділений на дві області екрану: локальний сайт (ваш комп’ютер) зліва і сайт на сервері (віддалений сервер) праворуч.

FileZilla дозволяє передавати всі види файлів з будь-якої папки на вашому локальному комп’ютері в будь-яку папку вашого веб-сервера.

Щоб почати передачу файлу на ваш віддалений сайт з вашого комп’ютера, все, що вам потрібно зробити, це перетягнути його з вікна локального сайту в вікно віддаленого сайту.

 

 

Керування дозволами файлів в FileZilla

Іншим завданням, яка зазвичай робиться через FTP, є зміна прав доступу до файлів і каталогів. Щоб змінити права доступу на файл або каталог, знайдіть в клієнті цей файл/каталог і клацніть правою кнопкою миші, щоб відкрити контекстне меню, після цього виберіть пункт «Дозволи файлу» (File permissions) в нижній частині меню.

Відредагуйте дозволи за допомогою прапорців або введіть числове значення у відповідне поле. Натисніть «ОК», і нові дозволи вступлять в силу.

 

 

Редагування файлів сайту через FTP за допомогою FileZilla

Однією з найбільш поширених завдань WordPress для FTP є відкриття і редагування wp-config.php. Для цього спочатку відкрийте розташування файлу. У стандартній установці WordPress ви знайдете файл в кореневій папці вашого сайту.

Використовуйте FileZilla, щоб скопіювати цей файл з віддаленого сервера на ваш комп’ютер.

ВАЖЛИВО! Перед редагуванням файлів на сервері завжди створюйте резервну копію на своєму комп’ютері.

Після копіювання файлу відкрийте його в улюбленому текстовому редакторі і зробіть потрібні правки.

Останній крок у цьому процесі – скопіювати в FileZilla відредагований файл з вашого комп’ютера назад на віддалений веб-сервер. Перед цим FileZilla попросить вас підтвердити, що ви хочете перезаписати файл на сервері. Виберіть опцію «Замінити» (Overwrite) і натисніть «ОК».

Тепер відкрийте свій сайт в браузері, щоб переконатися, що внесені зміни вступили в силу. Якщо щось піде не так, скористайтесь резервною копією wp-config.php на своєму комп’ютері, щоб відновити вихідний файл wp-config.php на віддаленому сервері вашого сайту.

 

 

 

Короткий висновок

Робота з WordPress по FTP може знадобитися в таких випадках:

  • Копіювання файлів/папок між віддаленим сервером і вашим локальним комп’ютером.
  • Керування дозволами файлів і каталогів (права доступу).
  • Редагування файлів WordPress, таких як wp-config.php, при усуненні можливих неполадок на вашому сайті на WordPress.

 

Якщо у вас є питання і/або зауваження з приводу сьогоднішньої статті про FTP, напишіть їх в розділі коментарів нижче!

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024