Categories: Випадкове

Портер: темне, міцне, народжене у Лондоні

Англійським словом porter (у перекладі носій) називають різновид пива, що з’явився в Британській столиці на початку XVIII століття. Від «майлдів» і «стейлів» його відрізняє темний відтінок, характерний кавово-винний присмак і підвищена міцність. На Туманному Альбіоні темні сорти також часто називають «стаутами», але, на відміну від інших стилів, у їхньому складі має бути обов’язково випалений солод. У портерах зазвичай міститься два види солоду (один з яких темний), багато хмелю, верхові породи дріжджів і тростинний цукор. Ця стаття ближче познайомить читачів із класичним англійським темним. В спеціалізованих інтернет-магазинах завжди можна дізнатися, скільки коштує пиво Портер в Україні, і замовити з доставкою.

 

Історія благородного пива з «пролетарською» назвою

Авторство терміну та класичної рецептури портера приписують майстру броварні Bell Brewhouse Ральфу Харвуду. Вважається, що саме він у 1921 році першим явив світові витримане пиво коричневого кольору. До початку XVIII століття в Англії масово варили так званий mild — м’яке світле пиво на кшталт європейських лагерів. До речі, така назва цього різновиду пінного напою була обрана недаремно. Справа в тому, що в ті далекі часи темні сорти пива мали велику популярність у носіїв, які працювали в річковому порту і на вулицях міста.

Ще однією характерною особливістю портерів є те, що вони витримуються на складах пивоварні протягом періоду, який визначає сам пивовар або наказує канонічна технологія. Вважають, що перший портер містив 6,6% спирту і мав щільність 1,071. Згодом, майстри пивоваріння з різних англійських графств почали активно експериментувати з цими параметрами. Так, в останні декади XVIII століття з’явилися сорти Single Stout Porter, Double Stout Porter, Triple Stout Porter і Imperial Stout Porter, що мали майже аналогічну міцність, але відрізнялися щільністю. Водночас напій став популярним у США, Швеції та Ірландії. Легендарний пивний бренд Guinness спочатку прославився завдяки своєму неповторному подвійному стауту. Щоб сплачувати менше податків, на початку ХІХ століття пивоварні почали використовувати барвники для здобуття бажаного кавового відтінку. Але незабаром королівська влада видала закон, який зобов’язує варити пиво тільки з натурального солоду та хмелю. Вихід із скрутного становища знайшов виробник на прізвище Уілер, який почав обпалювати солод під час виготовлення портерів. Пиво різних сортів преміальної якості всі бажаючі можуть придбати у відповідних маркетах (і за наявності відповідного легального віку).

 

Епоха відродження

До 1970-х інтерес до пінних напоїв типу портер був невисокий. Це пов’язано з дефіцитом сировини та захопленням «пивоманів» по ​​обидва боки Атлантики світлими лагерами, а також із низкою інших причин. Відродження колишньої слави почалося 1978-го, коли лондонська пивоварня Penrhos представила свій ексклюзивний портер. Сьогодні темне пиво у цьому стилі випускають десятки англійських торгових марок, найвідомішими з яких вважаються Anchor Brewing Company та Fuller’s London Porter.

 

УВАГА: Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я!

 

This post was last modified on 29/05/2024 19:09

Останні пости

Генрі Форд

Людина має два мотиви поведінки — один справжній та інший, що гарно звучить Генрі Форд…

16/07/2024

Фрідріх Ніцше

Не треба додумувати надто багато. Так ви створюєте проблеми, яких не існувало Фрідріх Ніцше  

11/07/2024

Такий різний інвертор! Вибираємо між кондиціонерами Inverter, Inverter DC та Full DC

Літо в розпалі, а значить якраз час задуматися про покупку кондиціонера. Але як не загубитися…

06/07/2024

Омар Хайям

Справжній друг — це людина, яка в очі викаже тобі все, що про тебе думає,…

30/06/2024

Корисні поради щодо вибору розсувних дверей

Варто знати, що функціональність і дизайн працюють рука об руку, коли ви використовуєте розсувні двері.…

29/06/2024

Геракліт

Єдине, що постійне, — це зміни. Немає нічого постійного окрім змін. Усе плине, усе змінюється.…

23/06/2024