Категорії: CSS

Прискорюємо свій CSS

Ви коли-небудь думали про розмір файлів CSS-стилів на своєму сайті? Адже якщо ці файли мають велику вагу, це негативно позначиться на завантаженні (відображенні) сторінки.

Хоча CSS-файли сайту в основному важать небагато, вони дуже важливі в момент завантаження сайту в браузері. Оскільки браузер блокує відображення сторінки до повного завантаження CSS, ці файли повинні бути максимально легкими.

У сьогоднішній статті ми розглянемо декілька порад, які допоможуть вам зменшити розмір CSS-файлів, а також прискорити рендеринг сторінок сайту.

 

 

  1. Використовуйте інструменти для очищення CSS

В одній з попередніх статей ми розглядали інструменти, які допомагають оптимізувати CSS-стилі. Використовуйте подібні інструменти, щоб пройти валідацію коду, знайти помилки в коді, видалити дублікати набору правил і видалити невикористовувані CSS-стилі.

 

 

  1. Використовуйте урізані селектори

Коли справа доходить до CSS, спрацьовує правило «чим менше, тим краще» (Стислість – сестра таланту). Використання коротких селекторів допоможе зменшити десятки кілобайтів при досить великих файлах стилів. Візьмемо, наприклад, такий селектор:

aside ul li.item-list

 

Його можна використовувати в більш урізаному вигляді:

.item-list

 

Крім того, що цим ви зменшите розмір CSS-файлу, браузер також буде швидше відображати елементи з короткими селекторами. Браузери читають селектор справа наліво. І чим більше глибина селектору, тим більше часу потрібно браузеру для його аналізу.

В ідеалі селектор повинен бути якомога коротшим, але це не означає, що ви повинні повністю обрізати всі селектори. Іноді доводиться використовувати більш глибокий селектор, особливо для сторінки зі складним DOM. Тому, використовуйте здоровий підхід і знаходьте правильний баланс.

 

 

  1. Використовуйте скорочені властивості

Ця порада схожа на тривіальну, але ви будете здивовані тим, як часто непотрібні властивості використовуються практично марно. Нижче наведено приклад декількох таких властивостей:

font-size: 25px;
line-height: 1.5;
font-family: "Roboto",arial,sans-serif;

 

Тут використовується досить багато CSS-стилів! Давайте зменшимо це:

font: 25px/1.5 "Roboto",arial,sans-serif;

 

Скорочена властивість font містить кілька декларацій в зручному однорядковому вигляді, який займає набагато менше місця.

У прикладі, показаному вище, короткий запис менше приблизно на 40% за розширений запис. Це може здатися нечитабельним, але коли подібний синтаксис увійде в вашу практику, він стане для вас набагато практичнішим.

Властивість font – це не єдина скорочена версія, яку можна використовувати подібним способом. Наприклад, відступи (padding і margin) можна використовуватися замість більш довгих записів властивостей, наприклад margin-bottom, padding-right і т.д.

А що робити, якщо вам пізніше потрібно буде перевизначити одну з властивостей? Наприклад, припустимо, що у вас є елемент списку (li), розмір шрифту якого повинен збільшитися на великих екранах. В цьому випадку вам потрібно тільки використовувати розширений запис властивості розміру шрифту:

 

.item-list {
  font: 25px/1.5 "Roboto",arial,sans-serif;
}
@media (min-width: 1920px){
 .item-list {
   font-size: 35px;
 }
}

 

Цей похід дуже зручний і гнучкий. Вам не потрібно переписувати все правило, якщо вам потрібно змінити будь-яку частину властивості основного шрифту.

 

 

  1. Використовуйте підказку ресурсу попереднього завантаження (preload)

Значення preload атрибута rel елемента <link> дозволяє робити декларативні запити на ресурси, які можуть знадобитися відразу після завантаження сторінки. Попереднє завантаження гарантує, що ресурси будуть доступні заздалегідь, і з меншою ймовірністю заблокують перший рендеринг сторінки, що призведе до підвищення відтворення.

Наприклад, для попереднього завантаження файлу CSS стилів, ви можете вказати його в тезі <link>:

<link rel="preload" href="/css/styles.css" as="style">

 

Або як HTTP-заголовок:

Link: </css/styles.css>; rel=preload; as=style

 

Використання попереднього завантаження в HTTP-заголовку краще, так як в цьому випадку браузер виявить підказку раніше в заголовках відповідей, а не пізніше у тілі відповіді.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024