Категорії: Технології

Топ-10 кращих JavaScript фреймворків для створення веб-додатків

Якщо ви розробляєте веб-додатки на JavaScript, значить ви вже користуєтеся фреймворками для цього. При використанні фреймворків не потрібно запам’ятовувати великі шматки коду, а можна використовувати бібліотеки, підключати потрібні компоненти і використовувати патерни. Багато хто уявляє собі під JavaScript-фреймворком jQuery. Але, jQuery – це не повноцінний фреймворк, це бібліотека, хоч і найстаріша і найпопулярніша. Сьогодні мова піде не про jQuery.

У сьогоднішній статті ми розглянемо список із 10 найбільш популярних JS-фреймворків, які використовуються при розробці веб-додатків.

 

 

AngularJS

AngularJS – це платформа для розробки веб-додатків з відкритим вихідним кодом, яка була представлена ​​компанією Google у 2009 році.

AngularJS призначений для динамічних веб-додатків, з використанням HTML для статичних веб-сторінок. Він в основному розширює HMTL і реалізує такі функції, як глибока прив’язка, налагодження, автоматичне маніпулювання DOM і перевірка форм на стороні клієнта, не використовуючи додатковий JavaScript код.

За допомогою цієї платформи ви можете створювати нові HTML-елементи, використовувати «компоненти» для створення і зберігати фрагменти коду для подальшого використання. А також він має масу всіляких інструментів для тестів.

Хоча для новачка може бути важко освоїти цю платформу через всілякі директиви, компоненти, ін’єкції та т.п.

 

 

ReactJS

ReactJS – відмінний JavaScript фреймворк, випущений в 2013 році Instagram і Facebook. Він дозволяє легко і просто створювати складні і великомасштабні динамічні додатки. Тут мова йде про першокласний рендеринг високопродуктивних (і складних) користувацьких інтерфейсів. Пам’ятайте, як JavaScript швидко став серверною мовою з node.js? А з React можна розробляти додатки як для клієнтської, так і серверної сторони.

Популярність React зростає швидко, хоча він і з’явився відносно недавно.

 

 

Ember.js

Це один з найбільш популярних MVC JavaScript фреймворків. З’явився він у 2011 році під відкритим вихідним кодом. З його допомогою можна досить легко створювати масштабовані односторінкові веб-додатки.

В області двосторонньої прив’язки даних показники Ember подібні до Angular. Він також виконує першокласну роботу на стороні DOM-рендеринга на стороні сервера. Хоча, в цілому, він більш простий у використанні в порівнянні з Angular.

 

 

BackboneJS

BackboneJS використовується Walmart, Pinterest, Twitter, Hulu і т.д.

Це дуже легкий фреймворк. Зніміть зайвий функціонал з популярних JS-фреймворків і ви отримаєте Backbone. Це один з кращих фреймворків для односторінкових веб-додатків. Хоча для розширення функціоналу вам доведеться додавати в залежності інші бібліотеки.

Backbone багато в чому нагадує jQuery з його величезною кількістю плагінів і розширень. Він відмінно підходить початківцям для простих додатків.

 

 

KnockoutJS

KnockoutJS – ще одна відмінна платформа JavaScript з відкритим вихідним кодом, яка працює з моделлю MVVM (Model-View-ViewModel). Він розроблений на простому JavaScript без будь-яких зовнішніх залежностей.

Він особливо добре розбирається в прив’язці даних. Він простий у використанні і з ним легко починати проект навіть новачкам.

Цей фреймворк добре підходить для односторінкових додатків, особливо у вигляді бібліотеки. Хоча у нього і не таке велике співтовариство, як у будь-якої з вищезазначених платформ.

Якщо ви цінуєте простоту і не хочете використовувати серверні скрипти з вашого боку, вибирайте Knockout.

 

 

Meteor.js

MeteorJS має всі функції, необхідними будь-якому розробнику для рендеринга фронт-енду, розробки бекенда і управління базами даних.

Він дає гнучкість і інструменти для створення повнофункціональних додатків.

Пакети на стороні сервера працюють в node.js, тому для відкриття бази даних вам потрібні тільки пакети MeteorJS. Зміни в базі даних імітуються назад в інтерфейсі без плутанини між різними мовами.

 

 

Aurelia.js

AureliaJS – це JS-фреймворк наступного покоління для мобільних і веб-додатків.

Найкраще в Aurelia полягає в тому, що він сильно модульований і містить в собі чимало незалежних невеликих бібліотек. Ви, як розробник, можете вибрати потрібні з цих бібліотек, щоб створити власний фреймворк.

 

 

Polymer.js

PolymerJS був випущений в 2013 році компанією Google.

Він використовує концепцію веб-компонентів з метою розширення можливостей HTML. Якщо це нагадує вам Angular, значить так і є. PolymerJS дає суперсилу і структуру для користувацьких HTML елементів.

 

 

Skel

Skel – це чистий JavaScript фреймворк.

Він ідеально підходить для створення веб-додатків і швидкодіючих веб-сайтів. Він поставляється з сіткою CSS, точками зупинки, має функції API і нормалізації стилів браузера.

 

 

Vue.js

Vue.js є досить новим фреймворком. Хоча і стрімко набирає популярність серед веб-розробників.

Цей фреймворк працює з парадигмою проектування MVVM і призначений для створення користувацьких інтерфейсів в парадигмі реактивного програмування з простим і сумісним API.

 

 

 

Короткий висновок

У даній статті ми не номінуємо будь-який JavaScript фреймворк на першість. Вирішувати це вам, виходячи з поставлених завдань і того, що вам потрібно.

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024