Як безпечно перенести сайт WordPress на новий сервер (домен)

Коли потрібно змінити домен свого сайту на ВордПресі, в силу різних причин, двигун, на жаль, не може запропонувати нам ніяких вбудованих засобів для цього. У підсумку, для початківців, процедура переходу на новий домен (або ж хостинг) викликає масу питань. У цій статті ми спробуємо відповісти на більшість (якщо не на всі) з них.

Розглянуті рішення можна буде застосувати для декількох варіацій: простого переміщення сайту на новий хостинг (наприклад, з локального сервера Денвер на зовнішній хостинг), при зміні доменного імені сайту, а також при зміні не тільки домену, але й хостингу.

Коротко процедура перенесення складається з наступних кроків:

  • Експорт бази даних
  • Внесення змін до бази даних (при необхідності)
  • Імпорт бази даних на новий сервер
  • Внесення змін до файлів шаблону (при необхідності)
  • Внесення змін до файлу налаштувань підключення до бази даних (wp-config.php)
  • Завантаження всіх файлів двигуна на новий сервер
  • Перевірка записів DNS (при зміні домену)
  • Перевірка працездатності сайту

 

 

Переїзд на новий сервер (хостинг)

Якщо вам просто потрібно перемістити свій сайт на новий сервер при збереженні доменного імені, то процес переїзду досить простий. Спочатку вам потрібно скопіювати базу даних, а потім перемістити всі файли двигуна за допомогою FTP.

 

 

Експорт бази даних WordPress

Спочатку нам потрібно експортувати базу даних. Найпростіший спосіб зробити це – за допомогою інтерфейсу управління базами даних phpMyAdmin. Цей інструмент є практично у всіх панелях управління хостингом (наприклад, cPanel, DirectAdmin і ін.), а також в найпопулярніших пакетах для роботи з локальним веб-сервером (наприклад, Денвер, MAMP, XAMPP і ін.).

Відкрийте phpMyAdmin, виберіть потрібну базу даних зі списку баз даних на лівій бічній панелі і потім перейдіть на вкладку «Експорт» у верхній частині сторінки.

Потім натисніть кнопку ОК у нижній частині сторінки, і експорт (завантаження на локальний комп’ютер) вашої бази даних почнеться через секунду.

 

 

Імпорт бази даних

Після експорту на локальну машину, нам потрібно цю базу даних імпортувати на новий веб-сервер. Щоб зробити це, увійдіть в панель управління хостингом (наприклад, cPanel, DirectAdmin або ін.) та створіть нову базу даних MySQL. Після створення бази даних через панель управління хостингом, її можна буде відкрити в phpMyAdmin. Відкрийте додаток phpMyAdmin (тепер уже на новому сервері), виберіть потрібну базу даних зі списку баз даних на лівій бічній панелі і клацніть на вкладку «Імпорт» у верхній частині сторінки.

Натисніть на кнопку «Вибрати файл» і виберіть раніше завантажену (експортовану) базу даних на своєму комп’ютері, а потім натисніть кнопку ОК внизу.

Залежно від розміру бази даних, час виконання імпорту може відрізнятися, але, при успішному імпорті, ви побачите про це повідомлення.

Ось і все – база даних імпортована!

 

 

Перенесення файлів двигуна WordPress по FTP

Тепер, коли база даних була успішно перенесена, настала черга перенесення файлів двигуна. Для цієї процедури є різні рішення (наприклад, через файловий менеджер, FTP, SSH і т.д.), ми ж будемо використовувати досить простий метод – перенесення файлів на сервер по FTP. Можете використовувати будь-який FTP-клієнт, такий, наприклад, як Filezilla для Windows, Transmit для Mac, або ж вбудований в файловий менеджер (наприклад, в Total Commander`і).

Відкрийте з’єднання з сервером і завантажте всі файли двигуна WordPress в потрібну папку свого домену (в основному, це public_html). Всі файли двигуна – це основні папки (wp-admin, wp-content, wp-includes), а також всі файли в корені сайту (index.php, wp-config.php, .htaccess і інші).

 

 

Облікові дані для підключення до бази даних WordPress

Після того, як всі файли були завантажені на новий хостинг, залишилося перевірити ще раз дані для підключення до бази даних WordPress. Якщо ви використовували одні й ті ж назви і паролі для бази даних (як на локальному сервері, так і на новому сервері), тоді нічого міняти не потрібно. Але, в основному, ці дані різняться і, тому, їх потрібно оновити в файлі налаштувань WordPress – в файлі wp-config.php в корені сайту. Відкрийте цей файл і перевірте значення для наступних констант: DB_NAME, DB_USER і DB_PASSWORD. Якщо ці дані на новому сервері відрізняються від зазначених – тоді внесіть їх в цей файл.

Після цього збережіть файл, відкрийте свій сайт, щоб переконатися, що все працює нормально.

 

 

Переїзд сайту на ВордПрес на нове доменне ім’я

Примітка: якщо у вас новий домен і/або новий хостинг – не забудьте перевірити записи DNS для вашого домену. Записи DNS повинні вказувати на поточний сервер; змінити їх можна в панелі управління доменним ім’ям (доступ був наданий вам при купівлі домену).

Процес переходу на нове доменне ім’я трохи складніший, тому що в базі даних WordPress ім’я домену зберігається в декількох різних таблицях. Якщо не змінити всі записи вашого старого домену на новий використовуваний домен, то багато що може не працювати на сайті так, як повинно.

Якщо ім’я домену було змінено, тоді ще до процесу імпорту бази даних на новий сервер, його потрібно актуалізувати. Розглянемо процес ручної (без використання плагінів) зміни записів вашого домену в базі даних.

Відкрийте файл бази даних (з розширенням .sql) будь-яким текстовим редактором (в нашому прикладі використовується Notepad++) і за допомогою функції пошуку-заміни (CTRL+F) знайдіть і замініть всі записи доменного імені.

Наприклад, ви переносите сайт з локального сервера на хостинг, у вас був домен wordpress-test.com, а потрібен переїзд на нове доменне ім’я new-wordpress-test.com, тоді вам потрібно в файлі бази замінити всі записи wordpress-test.com на new-wordpress-test.com (пишіть без http:// і слешу в кінці). Натисніть Ctrl+F в Notepad++, впишіть потрібні дані в закладці «Замінити», потім натискайте кнопку «Замінити все» і збережіть зміни (Ctrl+S).

Після цієї процедури пройдіть етап імпорту бази даних (описано вище).

Також, за допомогою будь-якого файлового менеджера, перевірте чи не вписаний старий домен прямо в файли шаблону. В основному, шукати потрібно в поточній темі за адресою /wp-content/themes/{ТЕМА}/. Якщо це так, тоді зробіть зміни в файлах теми ще до моменту перенесення файлів двигуна на новий сервер.

 

 

Після виконання всіх вищеописаних кроків, відкрийте свій сайт в браузері і «походіть» по сторінках, щоб перевірити, що все працює відмінно.

Сподіваємося, що дана інструкція була вам корисна!

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024