Категорії: Цікаве

Як освоїти нову навичку – спосіб Брюса Лі

Постійна і зосереджена практика – один з кращих способів вивчити і освоїти нову навичку. Легендарний актор і майстер бойових мистецтв Брюс Лі (1940-1973) використовував цей підхід для досягнення великих результатів у відточуванні своїх навичок. Техніка Лі – це поглиблена практика. Як одного разу висловився Брюс Лі з цього приводу:

«Я не боюся людини, яка відпрацьовувала 10 тис. ударів. Я боюся людини, яка тренувала один удар 10 тис. разів»

Представляємо вашій увазі основні способи освоєння нових умінь за методикою Брюса Лі.

 

 

  1. Шукайте нові умови для швидкого зростання

Хоча Лі народився в Сполучених Штатах, він провів більшу частину свого раннього дитинства в Гонконзі. Через велику кількість відмінностей між цими двома країнами, після повернення в США в юнацькому віці, Брюс Лі спочатку зіштовхуються з деякими труднощами. Щоб розвинути свої навички в мистецтві, Лі вступив до Вашингтонського університету (хоча йому і довелося працювати офіціантом, щоб платити за навчання). Таке рішення дозволило Брюсу закласти міцну основу для його майбутньої акторської кар’єри.

Застосуйте це вміння до своєї кар’єри, шукайте нові умови, в яких ви можете кинути собі виклик для подальшого зростання. Можливо, є новий проект, до якого ви можете приєднатися? Можливо, вам потрібно осягнути нові побічні навички для подальшого кар’єрного зростання? Розширюйте свій практичний досвід і вирішуйте нові завдання.

 

 

  1. Прагніть до навчання новим навичкам з усією віддачею

Відданість Брюса Лі навчанню бойовим мистецтвам добре відома. Його навчання почалося в підлітковому віці і тривало протягом всієї його кар’єри. Перш ніж він почав реалізовувати нововведення і створювати щось своє, Лі багато років направляв всі свої зусилля на вивчення основних технік та методик.

Ви можете застосувати такий підхід в своїй кар’єрі двома способами:

  • Вивчайте нове і працюйте над своїм «чорним поясом»: продовжуйте вчитися і працюйте над більш поглибленими знаннями в своїй сфері. Наприклад, якщо ваш рівень PHP-програміста Middle, шукайте нові знання, щоб стати Senior. Будьте амбітні.
  • Регулярно вирішуйте практичні завдання, щоб зберегти і вдосконалювати свої навички програмування: вивчаючи бойові мистецтва, Брюс Лі здійснював одні і ті ж дії знову й знову. Пошукайте способи, щоб поліпшити свої показники подібним чином. Регулярна практика робить професіонала досконалим в будь-якій сфері.

 

 

  1. Поглиблене розуміння через навчання

Починаючи з 1959 року, Брюс Лі викладав студентам бойові мистецтва. Навчаючи своїм методикам, він сам навчився новому. Він навчився розглядати свої навички і методи як систему і передавати її іншим. Ви можете поділитися своїми технічними знаннями з іншими, або ж досліджувати нові шляхи.

Знайдіть спосіб ділитися своїми знаннями з іншими фахівцями (або нефахівцями), використовуйте метод мозкового штурму, пишіть про свої ідеї, — і вас чекатимуть більш глибокі рівні знань у вашій сфері.

 

 

  1. Шукайте зворотний зв’язок (поради) для поліпшення

Прагнення Брюса Лі поліпшити свої навички означало пошук відповідної реакції. У бойових мистецтвах відповідна реакція миттєва і її неможливо уникнути. Брюс наносив удар кулаком або удар ногою, і він міг відразу побачити результати. Секунди по тому, він міг спробувати інший удар трохи іншим способом. Гра на музичних інструментах або написання програмного коду також забезпечують практично моментальний зворотний зв’язок на ваші зусилля.

Якщо сфера вашої діяльності не належить до тих, де потрібен негайний зворотний зв’язок, спробуйте ці методи.

  • По-перше, дійте по минулим зворотним зв’язкам (назвемо це практичними порадами). У якийсь момент в минулому вам давали поради про те, як поліпшити ситуацію. Можливо, ви забули використати їх. Спробуйте почати з цього, — як тільки ви це зробите, у вас буде більше шансів отримати новий зворотний зв’язок і практичні поради.
  • По-друге, задавайте уточнюючі питання про критику або негативний зворотний зв’язок. Зворотній зв’язок марний, якщо ви не розумієте його практичного значення. Якщо зворотний зв’язок збиває вас з пантелику, попросіть роз’яснень. Спробуйте поставити запитання про те, як ви можете покращитися наступного разу.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024