Категорії: Технології

Сучасні технології в Україні – факт і деякі прогнози

За останні 3 роки в Україні відбулося досить багато змін в плані розвитку сучасних цифрових технологій. Серед найбільш яскравих можна виділити такі: впровадження ProZorro – електронної системи державних закупівель, яка прийшла на зміну паперовим державними тендерами, перехід на технологію мобільного зв’язку 3-го покоління (3G), бум в застосуванні технологій альтернативних джерел енергії, популярність електромобілів та інші.

 

Сьогодні ми хочемо розглянути фактичні дані розвитку цифрових технологій в Україні, а також зробити невеликі прогнози їх розвитку в цьому році.

 

 

Паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм у формі ID-картки

Згідно із законодавством України, кожен громадянин України, що досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт.

Запуск паспортної реформи в 2016 році має на увазі під собою те, що замість паперових паспортів, громадяни України будуть отримувати більш захищені і більш технологічні пластикові паспорти. Пластикові ID-картки будуть містити в собі всю основну електронну інформацію про його власника. Включаючи деякі біометричні дані, як наприклад, відбитки пальців власника документа.

Все йде до того, що буде як у фільмі Люка Бессона «П’ятий елемент», де у Лілу був мільтіпас, в якому зберігалася вся потрібна інформація в електронному вигляді.

 

 

Перехід з аналогового телебачення на цифрове

У «Плані використання радіочастот» Національної ради з питань телебачення і радіомовлення останньою узгодженою датою відключення аналогового телемовлення в Україні і остаточного переходу на «цифру» значиться 30 червня 2017 року. Такий перехід є одним із міжнародних зобов’язань України (наприклад, в рамках угоди “Женева-2006”).

Але, цілком ймовірно, що перехід на цифрове мовлення знову перенесуть, оскільки це зачіпає інтереси багатьох великих гравців на ринку, а також з огляду на неготовність до цього великої частини населення України. З іншого боку, навіть якщо це і станеться, відстрочка буде нетривалою – нам потрібно не тільки виконувати міжнародні зобов’язання, а й 4G хочеться, і плюс до всього цифровий сигнал більш захищений стосовно інформаційної безпеки країни.

 

 

Портал державних послуг iGov

Цей портал реалізований волонтерської командою iGov в рамках боротьби з корупцією в Україні та вдосконалення бізнес-процесів в державних органах. На порталі зібрані послуги, які державні органи України надають громадянам і бізнесу. Якщо у вас є якісь питання по державним послугам – цей портал найбільш корисний для початку пошуку, адже тут зібрана практично вся потрібна інформація по послугах держави. Деякі послуги можна навіть отримати он-лайн. Адреса порталу: https://igov.org.ua/

Є ще корисні ресурси, на яких ви можете ознайомитися з послугами, або ж оформити їх через Інтернет:

 

Можливо, вже в недалекому майбутньому, практично всі довідки, виписки, і інші державні послуги можна буде отримати не виходячи з дому.

 

 

Проект Е-здоров’я (E-health)

Це має на увазі впровадження єдиної інформаційної системи охорони здоров’я. Починаючи з 2016 року в Україні вже запроваджуються електронні медкартки, які містять всю інформацію про діагноз і лікування пацієнта на первинному і вторинному рівні. Також, в електронні карти будуть включені всі витрати пацієнта, що дозволить ефективно їх моніторити. За допомогою електронної системи охорони здоров’я комп’ютер буде «знати» про пацієнта практично все, а всі потрібні виписки та форми будуть формуватися автоматично.

Більше інформації про реформу в нашому огляді: Реформи в Україні: медицина та охорона здоров’я

 

 

Технологія мобільного зв’язку 4-го покоління (4G)

У 2015 році в Україні почав розвиватися зв’язок 3-го покоління (3G): великі мобільні оператори отримали потрібні ліцензії на частоти і почали будувати мережі. Хоча за період з 2015 по 2016 зона покриття 3G досягла лише 40% території України, але вже зараз йде мова про запуск 4G в Україні.

Чекати 4G в цьому році не потрібно (є ще маса перешкод в законодавстві), але, можливо, через рік-два і ця технологія у нас запрацює. Також, для цього, нам потрібно буде закрити повністю аналогове телевізійне мовлення і перейти на цифрове телебачення.

 

 

Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП)

Якщо в попередньому пункті ми розглядали онлайн центри отримання державних послуг, то в цьому пункті мова піде про офлайн-центри. Іноді, все ж, доводиться виходити з дому, щоб отримати якусь довідку та виписку. Уряд вирішив допомогти в цьому, і в 2016 році почав запускати у великих містах України регіональні центри з надання адміністративних послуг. Ідея полягає в тому, щоб зібрати більшість можливих державних сервісів «під одним дахом». Наприклад, щоб отримати якусь довідку, отримати паспорт, оформити право на нерухомість, зареєструватися за місцем проживання і т.д. можна було в одному офісі.

Яскравий приклад: ЦНАП (Центр обслуговування громадян) в м. Одеса http://cog.odessa.gov.ua/

 

 

Електронне декларування доходів і витрат (Е-декларування)

Запуск системи електронного декларування почався в 2015 році із прийняттям Закону «Про запобігання корупції», а перші електронні декларації були опубліковані в 2016 році. У минулому році такі декларації повинні були подавати тільки “особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” (наприклад, Президент України, народні депутати України, судді, посадові і службові особи органів прокуратури, Служби безпеки України тощо). А в цьому році були прийняті зміни до Закону, які розширили коло декларантів (тепер зобов’язані подавати електронні декларації поліцейські, ректори вузів, головні лікарі обласних і районних лікарень, депутати місцевих рад та ін. посадові особи).

Можливо, в недалекому майбутньому, обов’язок подавати електронні декларації торкнеться практично всіх жителів України.

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024