Категорії: Цікаве

Як підібрати собі хороший велосипед – головні поради

Напевно, у кожного в дитинстві був велосипед. Його могли подарувати вам на день народження, або ж ви самостійно накопичили грошей на його покупку. Як би там не було, але такий велосипед запам’ятовується на все життя, і з ним дуже важко розлучатися. Але, на жаль, рано чи пізно, такий момент може наступити, адже ви дорослішаєте і виростаєте з велосипеда з приставними коліщатками. І тоді вам потрібно задуматися про те, як вибрати собі новий, класний велик. А якщо ви новачок в цих питаннях, тоді вам в допомогу наш сьогоднішній практичний мануал.

 

 

Практичні поради щодо вибору чудового велика

 

Крок №1: вибір правильного типу велосипеда

Якщо ви зайдете на будь-який сайт інтернет-магазин велосипедів, ви побачите, що вибір просто величезний. І, якщо ви новачок, вам буде досить просто розгубитися, і тоді вибір дійсно крутого велосипеда може постати перед вами складним завданням.

Для початку вам потрібно визначитися з типом велика. Тут є кілька основних варіантів:

  • Гірський велосипед (mountain bike, скорочено MTB) – це міцний велосипед для бездоріжжя, який оснащений товстими шипованими шинами та зниженими передачами для полегшення підйому на височину. Також може бути оснащений підвіскою для збільшення амортизації.
  • Дорожній велосипед – призначений для катання по звичайній дорозі (тротуару) і розрахований на швидкісну їзду. Має більш вузьку шину і опорні планки для більш аеродинамічного положення.
  • Гібридний велосипед – це щось середнє між гірським велосипедом і дорожнім велосипедом. Гібрид, як правило, має більш вузький і плоский протектор шин, а також більш високі передачі, ніж у гірського велосипеда. На асфальті він не такий швидкий, як дорожній, і не такий міцний, як гірський велосипед.
  • Крейсер (Cruiser) – це велик з однією або декількома швидкостями, який призначений для постійно швидкої, крейсерської їзди.
  • Дитячий велосипед. Ну, тут і так все зрозуміло.
  • Комфортний велосипед – це спеціалізований гірський велосипед або гібрид з більш вертикальною посадкою, більш м’яким сідлом і зниженою передачею. Судячи по назві, він створений для комфортної їзди.
  • Лежачий (також відомий як лігерад, або рікамбент) – цей «нішевий» велик дозволяє людям їздити в положенні напівлежачи, лежачи на спині, і навіть на животі.
  • Велик-тандем – розрахований на кількох людей, які можуть сидіти один за другим. Стандартний тандем має одну раму і два колеса, але у кожного велосипедиста є своє власне сідло і власні педалі.
  • Електровелосипед – це інший «нішевий» велосипед, який оснащений електромотором. Обертальна функція може виконуватися як за допомогою ніг, так і за допомогою мотора. Заряджати електровелосипед можна від простої домашньої розетки.

 

 

Звичайно, крім цих видів є й інші, більш специфічні типи велосипедів, такі наприклад, як BMX (Bicycle MotoXtreme), але для новачків вже є з чого вибирати.

Порада: якщо у вас виникають труднощі на даному етапі вибору, радимо вам звернутися до фахівців будь-якого інтернет-магазину і вони з радістю допоможуть вам.

 

 

Крок №2: визначення бюджету, який ви можете витратити на велик

Будьте готові до того, що велосипед вашої мрії може бути досить дорогим. Хороший велосипед не може коштує дешево. Ціни на хороші велосипеди варіюються від декількох тисяч до декількох десятків тисяч гривень. Орієнтовно градація цін виглядає наступним чином:

  1. Низькобюджетні варіанти: ціни варіюються від 3000 до 8000 гривень. Зазвичай це велосипеди з металевий каркасом, простою і стильною функціональністю.
  2. Варіанти середнього класу: ціни варіюються від 8000 до 25000 гривень. Це алюмінієві або більш легкі металеві велосипеди. Для середнього велосипедиста – це кращий вибір, тому що вони оснащені більш високоякісними колесами, ланцюгом і педалями; з більш тривалим терміном «життя» велика.
  3. Ціни на високоякісні, велосипеди преміум-класу, варіюються від 25000 гривень і вище. Ці моделі зазвичай виготовляються з найлегших металів, в тому числі карбону і титану, і призначені для більш жорсткої, повсякденної експлуатації.

 

У деяких випадках, якщо у вас величезні побажання, але сильно обмежений бюджет, є сенс пошукати якісний, але старий велосипед. Іноді в мережі Інтернет можна знайти дійсно відмінні пропозиції по б/у велосипедам.

 

 

Крок №3: підбираємо велосипед по потрібним характеристикам

Після того, як ви визначитеся з типом велосипеда і його ціновою категорією (рівнем якості), вам потрібно перейти до розбору технічних характеристик (особливостей) велосипеда.

Для комфортної їзди на велосипеді, ще перед покупкою вам потрібно врахувати багато різних даних. Серед основних характеристик наступні: розмір рами, правильно підібраний руль, розмір коліс, система передач, підвіска і тип гальм.

 

 

Розмір рами

Ідеальний розмір рами, який підходить саме вам, залежить від вашого зросту і довжини внутрішнього шва (відстань від промежини до землі). Найпростіше і швидке правило для підбору: розмір рами повинен бути в 0,65 рази більше, ніж ваш внутрішній шов. Якщо у вас внутрішній шов розміром в 65 см, вам знадобиться велосипед з 16-дюймовою рамою (16 дюймів – це близько 43см).

Для підбору дитячих велосипедів кращий спосіб переконатися в тому, що рама має правильний розмір, — це щоб дитина, сидячи на сидінні, могла вільно поставити підошви своїх ніг на землю і зручно діставати до керма.

 

 

Кермо (руль)

Кермо теж має важливе значення при виборі. Ви повинні вільно діставати до руля сидячи на «сидушці». Чим нижче сидіння рівня керма, тим комфортніше їхати. Але з більш високим кермом вам доведеться прикладати більше зусиль на педалі. Загалом, підбирайте велик зі зручним кермом, щоб не давати зайве навантаження на руки, зап’ястя і плечі.

 

 

Система передач і підвіска

Сьогодні велосипеди комплектуються всілякими механізмами і різними типами системи передач. Найважливіше, що потрібно враховувати при виборі системи передач, це ваш рівень фізичної підготовки, а також місцевість, по якій ви хочете кататися. Якщо ви будете кататися по гористій місцевості, вам потрібно вибрати систему з великою кількістю передач. Якщо ви сильний велосипедист або їздите тільки по рівній місцевості, вам можуть не знадобитися низькі передачі.

Підвіска велосипеда в основному оснащена амортизатором (1 або 2), що дозволяє пом’якшити їзду по нерівній місцевості. Повна підвіска допомагає підтримувати контроль і збільшує тягу. Передня підвіска поглинає удари і забезпечує плавність ходу, а також ідеально підходить для гібридів. Деякі дорожні велосипеди можуть взагалі не мати підвіски.

 

 

Гальмівна система

Існує багато різних типів гальм, а найпоширеніші наступні:

  • Барабанні гальма (ножні гальма): вбудовані в маточину колеса. Спрацьовують, коли ви крутите педалі проти руху (назад). Такі гальма, в основному, встановлюють на дитячі велики, але вони мало придатні для гірських велосипедів. Досить стійкі до погодних умов. Якщо зношується барабан, буде потрібна заміна маточини і колеса.
  • Дискові гальма – це гальма, які кріпляться до маточини колеса. При натисканні на гальмівну ручку натягується трос, він передає зусилля гальмівним колодкам, які, притискаючись до гальмівного диску, призводять до гальмування. Такі гальма може бути складніше перевіряти і замінювати, ніж ободові гальма, але вони краще працюють при різних погодних умовах.
  • Ободові гальма – це колодки, які кріпляться до ободів колеса, і приводяться в дію натисненням на важіль(і) на кермі. Такі гальма прості і легкі в обслуговуванні, але можуть зношувати обід колеса і будуть слабо гальмувати, коли обід мокрий або покритий брудом. Це найпопулярніший тип гальм.

 

 

 

Коротке резюме огляду

Як ви бачите з сьогоднішнього огляду, тут є з чого вибирати. Якщо ви новачок, перш ніж купити велик, вам потрібно спробувати покататися на різних видах велосипедів, щоб визначити свій тип. Якщо ви більш просунутий велосипедист, вам потрібно орієнтуватися на технічні характеристики велосипеда.

У сьогоднішньому практичному огляді ми розглянули тільки основи, але й вони повинні допомогти вам на початку шляху по вибору ідеального, і дійсно крутого велосипеда під свої потреби і бажаний рівень комфорту.

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024