Категорії: Важливо

Як зберігати каву, щоб вона не втрачала смаку і аромату

Смак приготованого напою залежить не тільки від сорту кави, способу та ступеня прожарювання, помелу зерен, а й від особливостей його зберігання. Пропонуємо дізнатися, якою має бути тара і де правильно зберігати кавові зерна, щоб вони довго не втрачали свій смак та аромат.

 

Що впливає на якість кави

Зернова кава – натуральний продукт рослинного походження, який не може бути постійно свіжим. Згодом він може змінювати якість, старіти. Щоб зупинити цей процес, потрібно запобігти розпаду органічних речовин, фіторозкладання, окислення. Аромат та смак зерен кави можуть погіршитися через:

  1. підвищену вологість;
  2. проникнення прямих сонячних променів;
  3. занадто високу температуру повітря при зберіганні;
  4. прямий контакт з повітрям.

 

Як довго можна зберігати зерна

Найтриваліший період зберігання мають необсмажені кавові зерна. У закритій упаковці вони не втрачають своїх властивостей до 5 років. Обсмажений продукт зберігає смак та аромат від року до двох. Якщо ви волієте робити закупівлі на тривалий період, найкраще купити натуральну каву в вакуумній тарі. При цьому не варто запасатись кавою на роки вперед. У відкритій упаковці вміст починає втрачати насиченість смаку та аромату вже через два тижні. При цьому використовувати її для приготування напою можна протягом одного, а іноді — двох місяців. Головне — щільно запакувати зерна одразу ж після відкриття, щоб до них не було доступу сонячних променів, вологи, повітря.

 

Як довго зберігається мелена кава

Смакові якості мелені зерна втрачають швидше, ніж цілі. Причина – активне виділення аромамасел та максимальне розкриття смаку одразу ж після помелу. Оскільки жири, що містяться в каві, згодом псуються, зберігати мелені зерна надто довго недоцільно. Переглянути інформацію про термін придатності продукту можна на упаковці або в характеристиках продукту, коли ви робите замовлення в спеціалізованому інтернет-магазині. Але це поширюється лише на закриті пачки. Після відкриття каву слід вживати протягом найближчих двох тижнів.

 

Як правильно зберігати каву

Кава – відмінний сорбент, який вбирає в себе вологу та запахи. Щоб запобігти цьому, виробники пакують його в герметичні вакуумні пакети, фольговані з зіп-замком, з клапаном для дегазації. В домашніх умовах для зберігання можна використовувати:

  • контейнери із темного скла, кришка яких має силіконовий ущільнювач;
  • бляшані або керамічні банки з кришками на затискачах;
  • спеціальні сталеві контейнери з клапаном, через який виходить вуглекислий газ.

Зберігати зерна треба щільно закритими у темному сухому місці. Інакше вони стануть крихкими, тьмяними, а в приготованому напої буде відчутно прогорклу олію, трав’янистий аромат. Бульбашок на поверхні напою буде мало або вони будуть відсутні зовсім. Не варто залишати контейнери поруч із вікнами, раковиною, духовою шафою, кухонною плитою. У цих місцях найважче підтримувати потрібну температуру та вологість повітря.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024