Категорії: Цікаве

5 фільмів про маніпуляції – добірка

Чи часто ви замислюєтеся про те, як спритно умами мільйонів маніпулює телебачення, як формується «думка більшості» і як виявити маніпуляції в звичайних побутових ситуаціях або ділових відносинах?

 

Про це піде мова в добірці, створеній у The Point.

Можливо, в деяких епізодах ви впізнаєте себе і зможете подивитися на ситуацію з боку. Визначте свої слабкі сторони і надалі будете більше керуватися логікою, а не піддаватися емоціям під час прийняття важливих рішень. Безумовно, кіно – не панацея, але все ж непоганий посібник по тому, як вести себе з маніпуляторами в тому числі. А, можливо, ви виявите маніпулятора в собі. І в цьому теж сила кінематографа.

 

 

  1. «Сповідь небезпечної людини» (Confessions of a Dangerous Mind)

«Коли ведеш два різні життя, легко забути, на який ти стороні». В основі стрічки – автобіографія Чака Берріса, відомого в 1960-х американського продюсера телевізійних шоу. Через фінансові труднощі він став працювати на ЦРУ, вбиваючи тих, кого уряд США вважав ворогами.

«Сповідь небезпечної людини» – це розповідь про телевізійні успіхи Берріса, якому свого часу допомогла його друга таємна кар’єра, але вона ж і стала причиною докорів сумління головного героя.

І тільки слова випадкової дівчини на черговій вечірці звучать для Берріса, як голос розуму: «Ви з «Гонг Шоу», вірно? І ви найпідступніший і огидний чоловік на телебаченні. Як ви смієте спотворювати світ своїм ницим поглядом на людство? Знущатися над нещасними самотніми людьми, спраглими уваги, знищувати їх? Це нестерпно. Люди гідні хоч краплі поваги і співчуття. Хто ви такий? Що ви зробили, щоб виділитися з натовпу?».

А ось слова вже самого Чака з його майбутньої автобіографії, яку він пише на друкарській машинці в готельному номері: «…З моєї вини телеефір засмічений беззмістовними дурманними передачами. На довершення до цього я вбив 33 людини».

Програми Берріса стали рейтинговими завдяки тому, що на сцені талант-шоу почали з’являтися не таланти, а фріки з екстравагантною зовнішністю або ті, у кого ні слуху, ні голосу. Глядач легко підсів на безглузді номери з примітивними гегами, адже при вигляді диваків в «ящику» аудиторія вважає себе цілком навіть нормальної в порівнянні з ними. Але чи так це насправді?

 

 

  1. «Афера доктора Нока» (Knock)

В основу фільму лягла вільна адаптація п’єси Жюля Ромена «Нок, або Торжество медицини». Колишній шахрай Нок тікає від «колег» за океан, стаючи судовим лікарем… без ліцензії. Але їм керують добрі наміри – Нок хоче реалізувати свій талант знаходити спільну мову з людьми, що незабаром дозволяє йому легко увійти в довіру пацієнтів, і, звичайно, заробити гроші.

Він все схоплює на льоту, гортаючи медичний довідник, експериментує і щодня відточує мистецтво переконання на пацієнтах, яких, до речі, Нок називає клієнтами. «Потрібно надати життям людей медичний сенс», – говорить він місцевим фармацевту і бачить великі перспективи розвитку медичної галузі в провінції Сен-Моріс, де Нок працює вже як ліцензований лікар.

«Афера доктора Нока» більшою мірою комедія, ніж драма. Але комедійний кут подачі був обраний режисером швидше для того, щоб підкреслити абсурдність ситуацій, в яких опиняються головні герої завдяки доктору Ноку. Шахрай або психолог? Адже, з іншого боку, він змусив повірити в себе не одного пацієнта, чим змінив життя населення цілого міста на краще.

 

 

  1. «Талановитий містер Ріплі» (The Talented Mr. Ripley)

Фільм знятий за мотивами однойменного роману Патриції Гайсміт. А повна назва фільму така: «Загадковий, млосний, втаємничений, сумний, самотній, заклопотаний, знічений, люблячий, музично обдарований, інтеліґентний, прекрасний, ніжний, чуттєвий, переслідуваний, пристрасний, талановитий містер Ріплі». Цих епітетів цілком достатньо, щоб описати акторську майстерність і харизму містера Ріплі.

Герой Метта Деймона називається Томом Ріплі, однокурсником сина власника суднобудівної компанії, з яким нещодавно познайомився. Бізнесмен просить Тома поїхати в маленьке італійське місто, де зараз живе його син, щоб повернути того додому. За успішно виконане доручення Ріплі отримає винагороду в тисячу доларів. Однак спокуса велика – потрапивши у вищий світ, Ріплі все складніше вийти з образу, тому його обман стає все більш витонченим. Але чи зможе вчинений Томом ненавмисний злочин пробудити в ньому совість або змусить погрузнути у брехні ще більше?

 

 

  1. «Спіймай мене, якщо зможеш» (Catch Me If You Can)

Педіатр, адвокат, пілот – і все це одна людина. Френк Ебігнейл, який занадто рано подорослішав через розлучення батьків, а його боротьба за виживання і самостійність переросли у велику авантюру. Впевнений в своїх силах майстер перевтілень легко змінює образи і спритно дурить досвідченого агента ФБР по боротьбі з шахрайством.

Підроблені документи, вкрадені мільйони доларів, фальшиві чеки і біографії. Таке досьє в результаті стає приводом до 12 років позбавлення волі, але вирок знову пом’якшують таланти Френка.

 

 

  1. «12 стільців» (1971)

Екранізація однойменного роману Ільфа і Петрова, написаного в далекому 1928-му. Але історія не втрачає своєї актуальності і до цього дня. Ім’я Остапа Бендера стало відомим завдяки його «великим комбінаціям»: він домагається бажаного шляхом хитрого обману, впливом на почуття і такими прийомами, як підміна понять і посилання на авторитети. Люди купуються на його лестощі і пропозиції нібито взаємовигідного обміну.

 

 

«Спеціальні» і «вигідні» пропозиції від брендів, рекламні ролики, які апелюють до наших почуттів, а насправді хочуть продати те, що, ймовірно, нам і не потрібно, бесіда з банківським працівником, який пропонує взяти іпотеку – не помічали за всім цим подібні маніпулятивні прийоми, як і у «ідейного борця за грошові знаки»? Можете перевірити себе, коли наступного разу будете купувати три товару за ціною одного.

 

Share

Останні пости

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024

Наполеон Гілл

Що розум людини може осягнути і в що він може повірити, того він здатен досягти… Читати далі

13/04/2024

Дейл Карнегі

Поводься так, ніби ти вже щасливий, і ти справді станеш щасливішим Дейл Карнегі   Читати далі

12/04/2024

Боротьба з тютюнопалінням на яскравих прикладах соціальної реклами

Кожного року величезна кількість людей передчасно помирає від серцево-судинних захворювань, раку, діабету, хронічних захворювань органів… Читати далі

11/04/2024

Альберт Ейнштейн

Безглуздо продовжувати робити те ж саме та очікувати на інші результати Альберт Ейнштейн   Читати далі

10/04/2024