Категорії: Wordpress - як зробити

Новий випуск WordPress 5.0 Bebo та редактор Gutenberg

6 грудня 2018 року відбувся випуск WordPress 5.0 Bebo. У цьому випуску представлено новий редактор WordPress під кодовою назвою Gutenberg, який є значним стрибком вперед в плані функціональності. Новий редактор використовує блочну систему для редагування, яка дозволяє гнучко вбудовувати різний контент в пости і сторінки.

Поки новий випуск ще не пройшов серйозну «обкатку», в короткостроковій перспективі його використання може викликати проблеми для деяких власників сайтів на WordPress. І в сьогоднішній статті ми обговоримо кілька моментів, які допоможуть вам визначити готовність переходу на WordPress версії 5.0.

 

 

 

Чому WordPress змінює редактор?

Команда розробників WordPress вже досить давно говорить про Gutenberg. За словами Метта Мулленвіга, метою нового редактора є «спростити перший досвід роботи з WordPress для тих, хто пише, редагує, публікує і розробляє веб-сторінки. Досвід редагування покликаний дати користувачам краще візуальне уявлення того, як буде виглядати їх пост або сторінка, коли вони будуть опубліковані».

 

 

Потенційні проблеми з застарілими плагінами і темами

WordPress існує вже більше 15 років, і за цей час мільйони сайтів були створені з використанням старих версій редакторів. Часто сайти створюються і ніколи не оновлюються до більш сучасних тем. На багатьох сайтах WordPress встановлено велику кількість плагінів, які більше не підтримуються їх розробниками. Ніхто не тестує ці плагіни або більш старі теми, щоб дізнатися їх сумісність з Гутенбергом.

Складності додає й те, що чимало з цих сайтів можуть бути налаштовані так, що будуть автоматично оновлюватися до нових версій WordPress.

Можливо, деякі власники сайтів на WordPress не зможуть редагувати раніше опубліковані сторінки. У деяких не буде доступу до екрану редагування, 500 помилка сервера або білий екран смерті. Або ж, все може працювати гладко, навіть із застарілими плагінами та застарілою темою.

Зважаючи на велику кількість доступних плагінів WordPress, тестувати їх всі буде недоцільно. Тому саме вам потрібно перевірити, чи буде WordPress 5.0 працювати з усіма встановленими на сайті плагінами. Те ж саме відноситься і до тем.

Якщо ви очікуєте теоретичних проблем сумісності вашого сайту з WordPress 5.0, варто витратити час на те, щоб це перевірити. Якщо ви зробите ваш сайт сумісним з новою версією двигуна, ви зможете скористатися всіма перевагами нового редактора.

 

 

Як дізнатися, що ваш сайт готовий до нової версії WordPress

Ми рекомендуємо використовувати тестове середовище для вашого сайту, наприклад, локальний веб-сервер на XAMPP. Розгорніть свій сайт на локальному сервері і вручну встановіть оновлення до 5-ї версії WordPress (кодова назва Bebo). Також рекомендуємо використовувати останню версію PHP 7 (оскільки рано чи пізно це буде обов’язковим). Ґрунтовно протестуйте свій сайт в «нових умовах», і тільки після цього запускайте сайт під новою версією на хостингу.

Перевірте всі основні типи сторінок і постів (з різними шаблонами сторінок). Перегляньте свої старі публікації і переконайтеся, що вони готові до нового редактора. Увімкніть режим налагодження і шукайте всі можливі проблеми з сумісністю.

Завжди робіть резервне копіювання вашого сайту, особливо перед оновленнями такого масштабу.

 

 

Якщо ви використовуєте конструктор сторінок або куплений шаблон

Якщо ваш сайт використовує конструктор сторінок, такий як Visual Composer, Divi або будь-який інший, дізнайтеся у розробника про сумісність цих інструментів з Gutenberg. Якщо ви використовуєте сторонню преміум-тему, також бажано дізнатися у розробника наявність оновлень теми під новий випуск WordPress.

 

 

Які наслідки Гутенберга для безпеки?

Після запуску WordPress 5.0 Bebo, швидше за все, буде серія невеликих релізів, які з’являться протягом наступних тижнів. Слідкуйте за офіційним блогом WordPress і, при появі нових релізів, оновлюйте свій сайт.

 

 

 

Короткий підсумок

Новий випуск WordPress 5.0 Bebo і редактор Gutenberg є великим кроком вперед в еволюції WordPress. Такі інновації не приходять без можливих ризиків. Протестуйте свій сайт в локальному середовищі, і так ви зможете знизити ризик цього переходу і використовувати в новому 2019 році потужний новий редактор на своєму сайті на WordPress.

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024