Категорії: Цікаве

Помилки в розмові, яких можна уникнути

Чи багатьох з вас учили в школі, як правильно спілкуватися? І ми не маємо на увазі правильну вимову на уроках англійської. Чи давали ваші вчителі вам поради про те, як правильно розмовляти з людьми? Чи вчили вони вас бути гарним слухачем? Якби вони це й робили, то не в рамках обов’язкової навчальної програми. І це є проблема. Погане спілкування призводить до поганих відносин, і ось чому досі не настав мир у всьому світі.
У небагатьох людей є хороші комунікативні навички, але гарна новина полягає в тому, що ніколи не пізно вчитися!

 

Помилка: Не застосовувати “ми” в розмові

Фактом є те, що взаємини – це не конкуренція. Або, принаймні, вони не повинні такими бути. Але, на жаль, так багато людей дивляться на іншу людину як на «ворога», і використовують у розмові тільки слово “я”. Це потрібно переосмислити і думати про себе, як про частину команди. Працюйте разом, а не один проти одного.

 

Помилка: Не застосовувати зоровий контакт

Скільки разів ви дивилися в свій телефон, коли щось говорили іншим? Або в свій ноутбук? Або дивилися в телевізор у цей час? Уявіть себе на місці іншого – коли люди не дивляться на вас при розмові. Неприємні відчуття це викликає? Так, не дуже хороші. Вірно? Так чому б не жити за «золотим правилом» і не давати іншим людям те ж, що і ви хочете отримувати від них?

 

Помилка: Перебивання

Як можна охарактеризувати те, коли хтось перебиває інших? Це можна представити так: “Те, що я повинен сказати, є більш важливим ніж те, що ви хочете сказати”. Не дуже неприємний сигнал, чи не так? Жінки, як правило, перебивають через хвилювання і/або боячись, що забудуть те, що збиралися сказати. Чоловіки, як правило, роблять так, коли вважають себе сильнішими за співрозмовника. У кожному разі, перебивання співрозмовника каже: “я більш важливий, ніж ви”.

 

Помилка: Негативна або апатична поза тіла

Дев’яносто відсотків повідомлення міститься в мові тіла. Це величезна частина розмови! Якщо ваше тіло при розмові «дивиться» в інший бік, а не на співрозмовника, воно просто кричить: “мене дійсно не хвилює те, що ви там говорите”. А як щодо нахилу голови? Як близько чи далеко ви перебуваєте від співрозмовника? Все це є дуже сильними сигналами. Як кажуть, справи говорять голосніше, ніж слова.

 

Помилка: Не перефразовуєте слова іншої людини

Ви коли-небудь відчували, що співрозмовник насправді не чув те, що ви йому говорили? Звичайно, співрозмовник міг сказати, “Ммм Хм …” або “Так-так …”. Але все одно це говорить про те, що він насправді не слухав вас. Ось де потрібно перефразування. Спробуйте щось на кшталт “Наскільки я зрозумів, ви мали на увазі це і це? Я правильно вас почув?”. Це показує співрозмовнику, що ви не тільки слухали його, а й намагаєтеся його «почути».

 

Помилка: «Вгадувати» результат повідомлення

Бувало, напевно, що ви дивилися при розмові на співрозмовника, думаючи: «О, мені навіть не доведеться дослухувати решту цієї розмови – я вже знаю, що він хоче мені сказати”. Ну, може бути і не було з вами такого, але ніколи не робіть так. Адже нам самим не подобається, коли люди «вгадують» те, що ми хочемо їм сказати?

 

Помилка: Не контролювати емоції при розмові

Не дозволяйте емоціям взяти верх над вами. Спробуйте охолонути, і не наговорити такого, про що пізніше можна пошкодувати. Потім, коли логіка взяла гору на емоціями, підійдіть до конфлікту з позиції “ми”. Згадайте правило №1 – ви команда, а не конкуренти.

 

Помилка: Не ставити навідні запитання

Навідні та уточнюючі питання в розмові дозволяють вашому співрозмовнику відчути, що вам цікава розмова і вам потрібно більше інформації. Це називається питання-зондування. Такі питання змушують співрозмовника відчувати себе комфортно при розмові.

 

Помилка: Посилаєтесь на себе і своє життя більше, ніж питаєте у інших

Якщо ви ніколи не питаєте інших, що відбувається в їхньому житті, то ви виглядаєте круглим егоїстом. У багатьох є знайомі, які в розмові говорять про себе близько 95% часу. Може це і не багато, але як було б чудово, якби вони хоч раз запитали про мої справи!

 

Помилка: Завжди хочете “виграти” в розмові

Повторимо знову правило №1: розмова – це не конкуренція. Визнавати те, що ви помиляєтеся, не є ознакою слабкості. Навпаки, це є ознакою зрілості. Адже ніхто не може ніколи не помилятися. Визнаючи свої помилки ви покажете, що можете бути чесним і вам можна довіряти.

 

Помилка: Очікуєте від інших, що вони телепати

Ніхто не знає повністю того, про що думають інші. Так чому ж ми очікуємо цього від співрозмовника? Жінки, як правило, страждають цим більше, ніж чоловіки. Жінки використовують в розмові «дотичну мову». Але якщо ви дійсно хочете, щоб вас розуміли, говоріть про це прямо, а не загадками. В іншому випадку не можна гарантувати, що вас правильно зрозуміють.

 

Помилка: Дозволити чому-небудь відвернути вашу увагу

Ваш телефон. Телевізор. Ваші думки. Ваше погане самопочуття. Все, що може відвернути вашу увагу від того, що вам говорять, може перешкодити спілкуванню. Цілком віддавайтеся спілкуванню, в іншому випадку ви посилаєте сигнал, що “це більш важливо для мене, ніж розмова з вами”.

 

Помилка: Не намагаєтеся зрозуміти співрозмовника

Кожна людина «бачить» навколишню реальність по-своєму. Хто ж правий? Відповідь проста – всі, по-своєму, праві! Пам’ятайте про це. Пам’ятайте, що життєвий досвід іншої людини може дуже сильно відрізнятися від вашого. Намагайтеся в розмові зрозуміти співрозмовника, а не «навішувати ярлики» і відразу засуджувати.

 

 

Щоб бути хорошим комунікатором, потрібно докласти чимало зусиль. Це як бути хорошим спортсменом – ви постійно повинні тренуватися!
Бажаємо вам щасливих та здорових взаємин!

 

Share

Останні пости

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024

Вибираємо електроскутер: важливі критерії та характеристики

Років 20 тому спостерігався пік популярності скутерів із двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). Маленькі, юркі, з… Читати далі

21/03/2024