Категорії: ТехнологіїЦікаве

Реформи в Україні – реформування державної служби

З 1-го травня 2016 року в Україні набрав чинності Закон «Про державну службу».

 

Цей Закон

 

«визначає принципи, правові та організаційні засади забезпечення публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби, що базується на їхніх особистих якостях та досягненнях».

 

 

Закон розмежовує адміністративні та політичні посади. Відтак, чиновники вищого рангу більше не зможуть бути членами політичних партій. Це стосується і депутатів місцевих рад, які теж не можуть бути державними службовцями. Тому перед ними постане вибір: або звільнитись з державної служби, або піти з партії.

Вступ на державну службу здійснюватиметься за результатами конкурсу, який передбачає не лише співбесіду, але й також проходження тестування та ситуативних завдань.

 

Основні нововведення реформи

  • підвищення мінімальної заробітної плати службовця до 2-х мінімальних зарплат до 2018р.
  • чітко прописані розміри зарплат службовців
  • обмеження терміну перебування на посаді – не більше 10 років
  • заборона на спільну роботу родичів
  • заборона службовцю займати посаду, якщо у нього є громадянство іншої країни
  • скорочення загальної кількості держслужбовців на 30% (під скорочення підпадає приблизно 50 тис. службовців)

 

Для зменшення корупції планується підвищити заробітну плату для чиновників. Адже наразі досить поширеною практикою є розділення в структурі оплати праці на фіксовану ставку та так звану надбавку, що є преміальною. Оскільки дана надбавка призначається керівництвом, не рідко були зловживання з боку останнього у вигляді не завжди законних доручень підлеглим. Якщо раніше премія могла сягати 70%, то відтепер її розмір – не більше 30%. Планується підвищення зарплатні для всіх держслужбовців, але не одразу, а протягом двох років.

 

З’явиться така посада, як «державний секретар», який керуватиме роботою міністерств. Посада буде виборною та не залежатиме від зміни складу міністерств. На думку експертів, це забезпечить принцип стабільності в роботі державних інститутів влади. Зарплатня для державного секретаря передбачена у розмірі не менше 12 тисяч гривень.

 

За задумом авторів, розроблений Закон побудує в Україні висококваліфікований апарат із професійних управлінців. Держслужбовців поділять на три категорії:

  • категорія «А» – вищий керівний апарат (держсекретарі, керівники апаратів держорганів, голови обласних та районних адміністрацій); їх призначатимуть на 5 років, максимум на 2 терміни;
  • категорія «Б» – керівники управлінь та підрозділів;
  • категорія «В» – всі інші держслужбовці.

 

Зокрема, право на державну службу матимуть повнолітні громадяни України, які вільно володіють державною мовою. Держслужбовці категорій «А» та «Б» повинні мати ступінь магістра, а працівники категорії «В» таких обмежень не мають – їх на роботу прийматимуть і з дипломами бакалавра чи молодшого бакалавра.

 

Важливою вимогою до категорії «А» є володіння іноземною мовою і загальний стаж роботи не менше семи років, а також досвід роботи на посадах державної служби «А» чи «Б» або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування чи досвід роботи на керівних посадах у відповідній сфері не менш як три роки.

 

Share

Останні пости

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024

Наполеон Гілл

Що розум людини може осягнути і в що він може повірити, того він здатен досягти… Читати далі

13/04/2024