Категорії: Здоров'я

Як відбувається огляд у проктолога при різних захворюваннях і як до нього підготуватися?

Проктологія спеціалізується на лікуванні різних захворювань ануса та прямої кишки. Такі делікатні проблеми викликають біль та дискомфорт, а до їх розвитку можуть призвести різні причини.

При появі неприємних симптомів слід записатися до сімейного лікаря, який після огляду та збору анамнезу розкаже, до кого звернутися коли геморой і видасть направлення. Це лікар-проктолог, який займається профілактикою та лікуванням проктологічних захворювань.

 

Як відбувається огляд у проктолога?

Звернутися до лікаря-проктолога слід за такої симптоматики:

  • больові відчуття в задньому проході;
  • слизові або кров’яні виділення;
  • тяжкість та здуття живота;
  • свербіж та печіння в анусі;
  • поява гемороїдальних вузлів;
  • часті запори з болями та нападами нудоти;
  • гнійні виділення з підвищенням температури тіла та ін.

 

Поширені проктологічні проблеми – геморой, нориця (свищ прямої кишки), анальні тріщини, поліпи, злоякісні новоутворення, випадання прямої кишки.

Докладніше про те, як проходить огляд у проктолога при геморої та як підготуватися, розповість лікар-проктолог на попередній консультації.

Прийом включає кілька етапів і починається зі збирання анамнезу. Лікар уважно вислуховує скарги пацієнта, що дозволить допомогти надалі з постановкою діагнозу та вибором програми лікування.

Проктолог уточнює про наявність генетичної схильності, хронічних захворювань, можливі причини появи делікатної проблеми.

Другий етап – візуальний огляд з метою виявлення гемороїдальних вузлів, новоутворень, процесів запалення та ін. Методом пальпації лікар досліджує пряму кишку для оцінки стану судин, слизової оболонки, тонусу м’язів.

Для додаткового та точнішого обстеження пацієнта призначається аноскопія для огляду дистального відділу прямої кишки. Це спеціальний пристрій (аноскоп), на кінці якого є мініатюрна відеокамера. Вона виводить на екран монітора чітке зображення для точної діагностики.

Одним з найпоширеніших проктологічних захворювань є свищі прямої кишки (нориці) або хронічний парапроктит. Потрібна консультація та огляд у проктолога як проходить можна дізнатися на сайті медичного центру.

 

Проктолог: як проходить огляд та особливості підготовки

Як відбувається обстеження у проктолога написано вище, а ось про особливості підготовки варто дізнатися докладніше. Необхідно прибрати з раціону продукти, що викликають здуття живота та газоутворення.

Важлива умова – очищення кишківника перед обстеженням (клізма). Є й протипоказання до проведення ендоскопічного обстеження. Це кровотечі з кишки, гострі запалення, гнійні виділення та ін.

Діагностику проводять лише після усунення небезпечних симптомів, і для цього призначається консервативне лікування. Запорукою здоров’я стануть регулярні профілактичні огляди у проктолога.

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024