Categories: Цікаве

Значення вишиванки для українського народу та світу

Вже не тільки в Україні, але й поза її межами по всьому світу розповсюдилася традиція вишивання на одязі. Вишита сорочка для народу України має дуже глибоке значення, яке шанують також в інших державах. Ознайомтесь з асортиментом вишиванок за посиланням, серед яких ви знайдете ті мотиви, що вам до душі, адже напрямків у стилях та кольорах вишитого одягу дуже багато.

 

Що означає вишиванка

На основі давнішніх археологічних розкопок, що датовані восьмим-дев’ятим століттям нашої ери, можна зробити висновок про їх старовинне походження. Сьогодні відомо, що перші вишиванки виготовлялися українськими майстрами на території держави щонайменше тисячі років тому. Українці – неймовірно хоробрий народ, якому вдалося за весь цей час зберегти традицію та не втратити того великого значення вишитого одягу, що було в нього вкладено. Тепер вишиванка – це цікавий елемент стилю та образу, проте раніше вона була скоріше релігійним або амулетним предметом. В сорочках проводилися актуальні ритуали на той час, про що досі збереглися згадки від наших предків. Проте символи та ту глибину, яку несе в собі вишиванка, ми спостерігаємо досі:

  • Відображення гідності. Національна гідність та патріотизм особливо сьогодні сильно програються у традиції вишитого одягу. Вироби з різних куточків України майстерно поєднують у собі різноманіття стилів та напрямків, яких все одно з’єднує головне – це національна самосвідомість та відображення символами тих реалій, що оточують нас в країні.
  • Зображення українського мистецтва. Саме вишивка є тим мистецьким видом, що передає українську традицію з покоління в покоління через вмілі та старанні руки майстрів. Народне мистецтво завжди цінувалося в Україні та наразі ще більше набуває свого значення.
  • Символ різноманітності та великої території України, адже кожен з існуючих видів вишитих сорочок походить від певного регіону, яких доволі багато на території країни. Це вказує на багатогранність української культури та масштаб її мистецької спадщини.
  • Показник єдності, символ об’єднання народу. Окрім символу національної ідентичності, що об’єднує безпосередньо всіх українців, вишиванка несе у собі значення єдності, що розповсюджується на кожну людину, не в залежності від релігії, етнічного походження чи соціального статусу.
  • У давні часи вишиванка служила як символ захисту від темних сил. Українці вірили, що вишиті вироби відштовхували деструктивні енергії та захищали селища та мешканців країни від негативного впливу будь-якого походження.

 

Особливо для жінок вишиванка відіграє велике значення, підкреслюючи жіночність та грацію справжньої господарки. За посиланням https://svarga.ua/zhinkam/vyshyti-sukni/ ви знайдете стильні вишиті сукні, що підкреслять вашу елегантність.

 

Стаття розміщена на правах реклами

 

This post was last modified on 30/10/2023 17:57

Останні пости

Як додати карту від Google Maps на свій сайт (з маркером і текстом)

В сьогоднішньому практичному уроці ми розглянемо приклад додавання на свій сайт карти (мапи) від сервісу…

02/05/2024

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак…

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти…

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб…

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли…

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік  

17/04/2024