Ергономічні меблі та гаджети: маркетинг чи реальна допомога

Для профілактики появи тунельного синдрому зап’ястного каналу виробники комп’ютерної техніки та меблів створюють спеціальні ергономічні моделі. Вони покликані забезпечити правильне положення рук і знизити ризик захворювання.

Сьогодні розбираємося чи допомагають вони запобігти хворобі насправді чи це лише маркетинговий хід.

Тунельний синдром – це неврологічне захворювання, яке виникає через передавлювання серединного нерва між кістками, поперечною кистьовою зв’язкою і сухожиллями м’язів зап’ястя.

 

 

Дослідження і результати

Найбільш докладне дослідження, яке нам вдалося знайти з цього питання проводилося в 2000 році в Лінкольні. В ході дослідження були проведені інженерні заходи, приватне і багатокомпонентне втручання.

У спрощеному вигляді дослідження можна представити у вигляді трьох основних категорій:

  • Інженерні заходи включали використання ергономічної миші та клавіатури замість звичайних пристроїв. А також системи підтримки кисті та опори для зап’ясть, наприклад спеціальні килимки для миші.
  • Особисті передбачали роботу з використанням спеціальних бандажів або рукавичок на зап’ясті, самомасаж і спеціальні тренування на робочому місці.
  • Багатокомпонентні заходи втручання включали перепроектування робочої станції, ротацію робочих місць і обмеження обов’язків.

 

 

Результати:

Інженерні втручання позитивно вплинули на фактори ризику, пов’язані з тунельним синдромом. Жодне з особистих втручань саме по собі не спричинило значних змін симптомів. Багатокомпонентні програми показали зниження рівня захворюваності.

Автори дослідження також вказують на можливі неточності результату, оскільки вони не враховували в достатній мірі можливі фактори, що впливають на ситуацію. Також точні дослідження вимагають більш довгострокової оцінки.

Тунельний синдром вважається захворюванням “комп’ютерників”, але ризику піддаються всі, у кого робота пов’язана з частими рухами повторюваного характеру. Від синдрому зап’ястного каналу також страждають музиканти, рукодільниці, працівники конвеєру.

 

 

Краще запобігти

Лікування та відновлення тунельного синдрому займає багато часу. У важких випадках потрібна операція. Тому стільки уваги приділяється саме профілактиці і правильному положенню за робочим місцем.

Якщо ви працюєте вдома, краще подбати і про інженерні рішення (миші та клавіатури) і робоче середовище.

 

 

Меблі як складова профілактики тунельного синдрому

Для дотримання правильного положення рук, все тіло і постава повинні знаходитись в правильному положенні.

 

  1. Кисті рук і зап’ястя розслаблені і знаходяться в природному положенні.
  2. Лікті розслаблені, під кутом приблизно від 90° до 120°.
  3. Шия розслаблена і знаходиться в природному положенні.
  4. Плечі опущені вниз, грудна клітка вільна і розправлена.
  5. Коліна нижче рівня стегон.
  6. Ступні рівно стоять на підлозі.

 

Слідкуйте за ліктями. У цьому допоможуть регульовані підлокітники. Налаштуйте їх на потрібну висоту, щоб лікті отримували стійку опору. Якщо ви працюєте в кафе або лежачи з ноутбуком, на столі або підставці має бути достатньо місця, щоб лікті не висіли в повітрі. Так ви збережете правильну позицію кисті.

Міняти положення. Небезпечні саме постійно повторювані монотонні рухи руки. Якщо ви будете часто міняти положення і налаштовувати робоче місце під себе, ризик захворювання знижується. Одна з новітніх розробок фахівців з ергономіки – регульовані столи. Раніше регулювання частіше було ручне, це означає, що потрібно було відволіктися від роботи і покрутити ручку для підняття столу до потрібної висоти. Але з’явилася абсолютно потрібна новинка – стіл, який піднімається за рахунок мотора натисканням кнопки або за налаштуванням таймеру.

Наприклад, ви хочете чергувати положення сидячи і стоячи. Досить встановити таймер і потрібну висоту в двох положеннях. Через заданий час стіл сам підніметься або опуститься. Вам навіть не потрібно відриватися від робочого процесу. Просто відсуньте стілець і продовжуйте працювати.

 

Як це працює (відео)

 

 

Столи з підйомним механізмом бувають з одним або двома моторами. Витримують навантаження до 50-70 кг. Хід механізму плавний і безшумний. Висота регулюється від 71 до 120 см. Конструкція ніжок дозволяє економно використовувати простір і при цьому стіл залишається стійким навіть в самому верхньому положенні.

 

Забудьте про тунельний синдром і будьте здорові!

 

Share

Останні пости

Авраам Лінкольн

Ми не допоможемо людям, роблячи за них те, що вони могли б зробити самі Авраам… Читати далі

15/03/2024

Як зберігати каву, щоб вона не втрачала смаку і аромату

Смак приготованого напою залежить не тільки від сорту кави, способу та ступеня прожарювання, помелу зерен,… Читати далі

11/03/2024

Габрієль Гарсія Маркес

Вік — це не те, скільки тобі років, а те, — як ти їх відчуваєш… Читати далі

10/03/2024

Короткий опис ліцензій з відкритим вихідним кодом

Якщо ви створюєте програмне забезпечення, яким хочете поділитися, або використовуєте програмний продукт, який хочете модифікувати,… Читати далі

09/03/2024

Ніл Ґейман

Люди думають, що будуть щасливі, якщо переїдуть в інше місце, а потім виявляється: куди б… Читати далі

20/02/2024

Уроки JavaScript — як почати працювати з об’єктами

Об’єкти є однією з найважливіших і найпотужніших функцій JavaScript, і в багатьох вбудованих функціях об’єкти… Читати далі

17/02/2024