Категорії: Технології

Що є в бюджетному ноутбуці – на які характеристики розраховувати?

Пройшли ті часи, коли пристойний ноутбук коштував від 1000 доларів. Сьогодні можна купити досить непоганий ноутбук, з уже встановленою ОС (операційною системою), і процесором, досить потужним для використання вдома, в школі або на роботі, приблизно за 400-500 доларів (до 15000 гривень).

З іншого боку, на сьогоднішній день пропозиція бюджетних ноутбуків поступово вичерпується. Схоже, батьків турбує те, що їхні діти знову будуть на карантині через коронавірус, і знову можна спостерігати ажіотаж на дешеві ноутбуки. Похмурі перспективи втрати робочих місць, а також перехід на дистанційну роботу/навчання зберігають високий попит на бюджетні ноутбуки та інше дешеве комп’ютерне обладнання.

Як же розібратися в бюджетних ноутбуках, щоб не помилитися?

Вибір дешевих ноутбуків – це виснажливе заняття, особливо якщо ноутбук вам потрібен прямо зараз, наприклад, для дистанційного навчання. Сподіваємося, що сьогоднішній огляд полегшить вам вибір. В сьогоднішньому огляді ми розглянемо характеристики бюджетних ноутбуків (вартістю до 15000грн), побачимо, що ви можете отримати за ці гроші, на що ви зможете розраховувати, а також дізнаєтеся про те, на чому ви зможете заощадити.

Увага! Якщо ви геймер, і шукаєте для себе ігровий ноутбук, даний огляд вам не допоможе, оскільки ці моделі не відносяться до бюджетної цінової лінійки. Також тут ви не знайдете MacBook або будь-який інший ноутбук Apple, оскільки всі вони обійдуться вам більш ніж в 500 доларів, що вже не вписується в поняття бюджетного ноутбука.

 

 

Розуміння того, чому ноутбук виходить бюджетним

Вибір бюджетного (дешевого) ноутбука зводиться до компромісу в тому чи іншому аспекті:

  • наприклад, можна знайти потужний ноутбук з 15-дюймовим екраном, але який, швидше за все, буде мати слабеньку клавіатуру і тачпад.
  • точно так ви можете купити візуально бездоганний ультрапортативний ноутбук, але який використовує скромний процесор і невеликий дисковий накопичувач, що в підсумку буде пояснювати його низьку ціну.

 

Розуміння цих компромісів і зіставлення сильних та слабких сторін бюджетного ноутбука з тим, що ви будете з ним робити, є ключем до успішної покупки. Ви повинні розуміти, що виробники роблять ноутбук більш доступним, коли обмежують його в деяких аспектах.

Наприклад, багато ноутбуків мають неймовірно низькі ціни, бо вони позначені як FreeDOS (або Linux, або DOS). Це означає, що на них немає встановленої популярної операційної системи, тому вам потрібно буде окремо купувати Windows 10, щоб нормально працювати.

 

 

Основні компоненти та можливості бюджетного ноутбука

Доброю новиною є те, що вам доведеться піти на меншу кількість компромісів з бюджетними ноутбуками сьогодні, ніж ви робили це в минулому. Процесори Intel Celeron і Pentium (які використовуються в більшості ноутбуків вартістю менше 400 доларів) еволюціонували до такого ступеню, що вони можуть підтримувати більшу частину інтернет-серфінгу та базові потреби в продуктивності. Проте, ринок нових ноутбуків в основному представлений системами на основі набагато більш динамічних сімейств процесорів Intel Core i3 і Core i5, і в 2020 році з усе більшою кількістю систем на базі надійних чіпів AMD Ryzen. Вибирайте ці останні лінійки процесорів, якщо вам потрібна номінальна продуктивність.

Всі ці процесори також містять мікросхему, на якій працює графіка ноутбука. Новітні інтегровані графічні рішення можуть використовуватися в браузерних іграх і навіть в деяких онлайн-іграх. Однак більш високі вимоги до ігор як і раніше вимагають дискретного графічного процесора, якого ви не знайдете в цьому ціновому діапазоні.

У минулі роки більшість з самих бюджетних ноутбуків мали всього 2 або 4 ГБ основної системної пам’яті, але в даний час багато пристроїв поставляється з 8 ГБ. Що стосується батарей, ідеальний бюджетний ноутбук має батарею з чотирма або більше ячейками. Час автономної роботи дешевого ноутбука має становити як мінімум сім або вісім годин. Також врахуйте, що екран з більш низькою роздільною здатністю може споживати менше енергії (при інших рівних умовах).

 

 

Обсяг дискового накопичувача в бюджетних ноутбуках

Одна з перших речей, яку ми часто перевіряємо при купівлі дешевих ноутбуків, — це обсяг пропонованого сховища. Як покупці, ми звикли порівнювати ціни і моделі на основі кількості гігабайт поруч з назвою моделі.

Варіанти обсягу дискового накопичувача:

  • Деякі бюджетні ноутбуки більш гідні ваших грошей, ніж інші, а багатьох слід просто уникати. Наприклад, можна легко знайти ноутбук зі встановленим Windows, у якого обсяг диска складає всього 16 або 32 ГБ, але після декількох оновлень і встановлення нового програмного забезпечення, ви швидко виявите, що даного обсягу дуже мало.
  • Сьогодні багато недорогих систем пропонують до 500 ГБ місця на жорсткому диску, але все частіше недорогі машини оснащені твердотільними накопичувачами (SSD) невеликої ємності об’ємом 128 або 256 ГБ. Все таки, SSD набагато краще простого жорсткого диска (HDD).

 

 

 

Інші характеристики бюджетного ноутбука

Що стосується функцій, бюджетні ноутбуки будуть поставлятися (майже завжди) як мінімум з одним портом USB 3.0 і, можливо, одним або двома портами USB 2.0. Ви також можете отримати слот для SD-карти. Можлива також підтримка Wi-Fi, яка використовує швидкісний протокол 802.11ac (також відомий як Wi-Fi 4), хоча більш старий протокол 802.11n все ще можна знайти в декількох машинах в цьому ціновому діапазоні. Більш новий протокол 802.11ax (також відомий як Wi-Fi 6) не влучає у бюджетну лінійку. Недорогі моделі зі старими наборами мікросхем можуть підтримувати тільки Wi-Fi 3 (або 802.11b/g/n). Wi-Fi 3 обмежений каналом 2,4 ГГц, він повільніше, ніж більш пізні чіпсети, у яких доданий канал 5 ГГц.

HDMI інтерфейс і порт USB-C – безперечні плюси, і ви можете знайти їх навіть на деяких найдешевших моделях.

 

 

Який бюджетний ноутбук мені вибрати?

Якщо у вас жорсткий бюджет, не сумуйте. Ви безумовно зможете знайти ноутбук, який буде оснащений достатньою продуктивністю для комфортного рішення ваших повсякденних завдань. Враховуйте всі характеристики і опції – від часу автономної роботи до роздільної здатності екрану, продуктивності центрального процесора і загальної продуктивності ноутбука.

Якщо ви підозрюєте, що деякий час не будете оновлювати свій новий ноутбук, прикиньте, чи зможете ви розширити свій бюджет, щоб купити трохи дорожчий ноутбук, який має в своєму розпорядженні більшу пам’ять або процесор з більшою кількістю ядер, ніж ви хотіли.

Ще краще, якщо це можливо, подумайте про недорогий ноутбук зі змінною батареєю, оновлюваною пам’яттю, відеокартою і SSD, або всім перерахованим вище. Ви завжди зможете додати зовнішній диск або два в якийсь момент в майбутньому. Але якщо ваше внутрішнє сховище являє собою жорсткий диск (HDD), що повільно обертається, який є в багатьох дешевих ноутбуках, навіть швидкий зовнішній диск навряд чи допоможе прискорити завантаження Windows або додатків.

Врахуйте, що для нормальної роботи повної версії операційної системи Windows потрібен швидкий процесор з великою кількістю ядер, великою кількістю оперативної пам’яті – мінімум 8 ГБ. Багато з дешевих ноутбуків мають 4 ГБ пам’яті, що в поєднанні з жорстким диском HDD може призвести до гнітюче повільної роботи операційної системи Windows і програм.

 

зображення ноутбуків взяті з сайту Elmir.ua.

Дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Як вибрати ідеальний ноутбук: Повний гайд

Вибір ноутбука може бути складним завданням у світі, де ринок переповнений варіантами на будь-який смак… Читати далі

22/04/2024

Томас Едісон

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найбільш діючий метод досягти… Читати далі

20/04/2024

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024