В допомогу айтішнику-початківцю

 

Чи можна чогось навчитися в IT за місяць

Однозначна відповідь – ні!

Якщо ви хочете стати професійним програмістом, вам постійно потрібно буде вчитися, знати відповідні мови і постійно їх вдосконалювати. За місяць такий шлях ніяк не пройти.

Для початку потрібно визначитися з вибором спеціалізації: наприклад, що вам найбільше подобається – адміністрування, веб-розробка або щось інше. Якщо адміністрування – то на якій платформі. Якщо веб-розробка – це FrontEnd чи BackEnd. І так далі, поки не визначите свою мету. І чим більш вузьким буде підбір спеціалізації – тим краще.

Після вибору напрямку вам обов’язково доведеться вчитися, а на це потрібні час і ресурси.

Якщо ви вибрали для себе напрямок веб-розробки, вам потрібно буде знати ази верстки, а це великий фронт робіт: HTML5 + CSS3 + JavaScript (jQuery) + PHP (бажано) + MySQL (бажано). Коли вже ви будете знати ази, зможете вирішити для себе, куди рухатися далі.

Зараз, наприклад, дуже затребувані JavaScript-розробники.

Звідки добувати інформацію: книги, курси (стаціонарні або онлайн), відео-уроки, лекції.

Отримані знання обов’язково потрібно закріплювати практикою. Оптимальний варіант для навчання: влаштуватися на роботу в IT-компанію стажистом-практикантом, щоб постійно підвищувати свої знання і «бачити» весь процес наживо.

Подальший шлях початківця айтішника

Програмування сьогодні – це інструмент для вирішення конкретних бізнес-завдань. Початківець програміст повинен вміти щось робити (хоч щось, але в основному – багато чого), показати роботодавцю, що він дуже хоче вчитися, а потім багато працювати і вчитися.

До серйозних проектів айтішника-початківця не підпустять, але, зважаючи на брак фахівців, багато компаній готові взяти на роботу молодого спеціаліста, який навіть не володіє всіма необхідними навичками, на навчання або стажування. Сьогодні IT-компанії приділяють велику увагу бажанню претендента працювати і його можливості швидкому навчанню.

Головне спочатку – «набити» руку і побачити, як IT-кухня працює зсередини. Також, дуже важливо вміти знаходити потрібну інформацію (хоча-б «гуглити») і читати чужий код.

Не зупиняйтеся на досягнутому і постійно розвивайтеся. Оскільки майстерність приходить з досвідом, достатньо знайти свою справу і просто робити її.

Чи можна працювати дистанційно без досвіду

Дистанційна робота – це привілей тільки досвідчених розробників. Якщо у вас немає достатнього досвіду в програмуванні – дистанційна робота для вас не підходить, оскільки вам елементарно не вистачить практики та обсягу знань.

Масштабні IT-проекти, зі складною бізнес-логікою, з величезною кількістю коду не здатні працювати віддалено, оскільки потрібна постійна координація всіх учасників процесу: переговори тімліда і розробників, тестувальників, маркетолів, та фахівців інших відділів. Дистанційно це все дуже важко організувати. Джуніора дистанційно в серйозну компанію не візьмуть, оскільки в таких компаніях, як правило, починають працювати ще стажерами і тільки стаціонарно.

Початківцям можна порекомендувати наступний алгоритм: спочатку набратися досвіду в окремих проектах, накопичити портфоліо та репутацію. Отримати безцінний досвід командної розробки, а коли з’явиться досвід і знання – спробувати перейти на дистанційку.

Переваги фрілансу над роботою в офісі

  • Можливість працювати тоді, коли це найбільш зручно і ефективно для вас.
  • Мінімальні часові та фізичні витрати на дорогу до роботи.
  • Можливість створити свій власний режим дня. Наприклад, одні краще працюють вранці, а інші – пізно вночі.
  • Відсутність видимого максимального обмеження по заробітку.

Основні недоліки фрілансу:

  • основна маса замовлень – це «допилювання» готових проектів. Платять за таку роботу невеликі гроші, а конкуренція величезна.
  • весь час потрібно шукати замовлення і вкладати в це свої час і сили.
  • відсутність соціальних гарантій (соціальна страховка, відрахування в пенсійний фонд тощо).

Вартість роботи програміста

Зарплата програмістів визначається попитом і пропозицією на ринку праці. А так само тим, наскільки правильно IT-фахівці оцінюють свою компетенцію і, власне, вартість своєї роботи.

Оплата праці може бути наступною:

  • погодинною
  • договірною за весь проект
  • за обсяг роботи
  • місячна оплата праці незалежно від обсягу роботи.

Рівень зарплати залежить і від рівня знань програміста (junior/middle/senior/guru), а також від того, скільки ринок готовий платити. Середні ціни стартують від 5-20$/час і вище.

Де можна заробити програмісту

Початківцю програмісту важко заробити на фрілансі, але все ж можна. Для цього найкраще підходять вітчизняні біржі фрілансу. Більш кращий варіант для початківця – піти в IT-компанію Джуніором і поступово підвищувати свій рівень.

Якщо ви володієте англійською мовою, а також якщо ваш рівень від Middle і вище, сміливо йдіть на західні біржі фрілансу, такі як Upwork (об’єднана біржа колишніх oDesk та Elance) і їй подібні.

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024