Категорії: Технології

Які кабелі для інтернету бувають – загальні поняття

Одним з найбільш важливих та ключових компонентів в провідних домашніх (або офісних) інтернет-мережах є дроти. Вірніше, кабелі. Найбільш поширеним типом проводки в мережі є Ethernet кабель (іншими словами, кабель для Інтернету), який активно використовується сьогодні (і, швидше за все, в найближчому майбутньому теж).

Різноманітність технічних характеристик інтернет кабелів, особливо для новачків, може трохи збивати з пантелику. Тип кабелю, мегабіти, бухта, матеріал кабелю – все це потрібно враховувати. Щоб спростити вам завдання, ми підготували сьогоднішню статтю. Ми розглянемо основні терміни, поняття, а також загальні дані по кабелях для інтернету. Отже, давайте дізнаємося найосновніші ази.

 

 

Які є типи інтернет-кабелів

 

Тип кабелю №1: Мережевий кабель (кабель Ethernet)

Мережевий кабель з’єднує комп’ютер, ноутбук або, наприклад, ігрову приставку з маршрутизатором (роутером) або модемом. По ньому проходять сигнали, які дозволяють комп’ютерам зв’язуватися один з одним і передавати дані від одного до іншого. Це один з найпоширеніших інструментів, які комп’ютери використовують для передачі даних через Інтернет. Є, правда, спеціальний вид кабелю, який називається «перехресний кабель» (або крос-кабель), — він з’єднує два комп’ютери один з одним безпосередньо і, таким чином, не вимагає модему або роутера для передачі даних.

Якщо вам потрібно підібрати оптимальний кабель для інтернету, вам з радістю допоможуть фахівці будь-якого спеціалізованого інтернет-магазину.

 

 

 

Тип кабелю №2: Коаксіальний кабель

Іноді такий кабель ще називають «телевізійним», оскільки використовується для підключення антени до телевізійного приймача. Сьогодні коаксіальний кабель, в основному, використовується для підключення кабельної коробки або модему до вхідного з’єднувального порту. Основне призначення коаксіального кабелю – передача високочастотних сигналів (наприклад, у комп’ютерній мережі).

 

 

Тип кабелю №3: Кабель HDMI

Абревіатура HDMI означає «Мультимедійний інтерфейс високої чіткості». А кабель HDMI використовується для передачі цифрових аудіо- та відео високої роздільної здатності і по одному кабелю. Цей тип кабелю використовується для підключення різних пристроїв, включаючи:

  • Blu-Ray програвачі
  • DVD-програвачі
  • HDTV (Телебачення високої чіткості)
  • Ігрові приставки

 

HDMI кабелі забезпечують цифрове з’єднання, яке більш захищене від шуму і перешкод, в порівнянні з аналоговими кабелями. Використання кабелю HDMI забезпечує передачу більш чіткого зображення і якісного звуку.

 

 

Основні терміни і поняття, що характеризують кабелі

  • Різниця між кабелем і дротом (проводом). Провід (дріт) являє собою один провідник (зазвичай мідний), який може бути суцільним або багатожильним. Два або більше ізольованих проводи, згрупованих разом в гільзу або оболонку (зазвичай з пластику), утворюють кабель.
  • Що таке «вита (кручена) пара»? Такі кабелі для Інтернету складаються з восьми мідних ізольованих проводів в пластиковій оболонці. Два дроти скручуються в парі (в цілому чотири пари), а потім чотири пари скручуються разом, утворюючи кабель витої пари. Позначається абревіатурою TP (Twisted Pairs). Вибрати виту пару ви можете на будь-якому спеціалізованому інтернет-магазині в розділі кабелі для інтернету. Детальніше про виту пару читайте в нашій статті.
  • Що таке роз’єм RJ-45? Це прозорий пластиковий роз’єм, який підключається до обох кінців кабелю Ethernet для крученої пари. Роз’єм RJ-45 дуже схожий на телефонний роз’єм (який називається роз’ємом RJ-11).
  • Продуктивність кабелів Ethernet. Існують різні категорії, за якими визначається продуктивність, наприклад, Cat 5, Cat 6, Cat 7. Cat 5 є найстарішим стандартом, а Cat 7 – новітньою категорією мережевих кабелів і з найвищою продуктивністю.
  • Що означає «Cat»? «Cat» просто означає «Категорія» (з англійської Category). Число, яке йде далі, вказує на версію специфікації, підтримувану кабелем. Загальне правило полягає в тому, що більш високі числа представляють вищі швидкості та більш високі частоти, виміряні в мегагерцах (МГц). Відповідно, нові кабелі зазвичай підтримують більш високу пропускну здатність і, отже, підвищену швидкість завантаження і більш швидке з’єднання.
  • Що означає буква e в кабелі Cat 5e? Буква «e» в кабелі для інтернету означає «розширений» (з англійської Enhanced). Cat 5e в даний час є найбільш часто використовуваним кабелем, в основному через свою низьку собівартість і підтримки швидкостей, що перевищують швидкість кабелів менших категорій.
  • Що означає буква a в кабелі Cat 6a? Буква «a» в Cat 6a означає «доповнений» (з англійської Augmented). Кабелі на цьому стандарті є кроком вперед в порівнянні з версіями Cat 6, підтримуючи подвоєну максимальну пропускну здатність. Кабелі Cat 6a завжди екрановані, а їх оболонка досить товста, щоб повністю виключити перехресні перешкоди.
  • Сумісність кабелю. Практично всі кабелі Ethernet взаємозамінні і мають зворотну сумісність (з різними категоріями). Єдина реальна проблема з використанням старого типу кабелю, такого як Cat 5, полягає в тому, що він не зможе підтримувати сучасні високі швидкості передачі даних.

 

 

Цікаве почитати: Що таке DNS (система доменних імен) і як вона працює.

 

 

Додатковий глосарій термінів

UTP (Unshielded Twisted Pairs – неекрановані кручені пари): ці кабелі не мають фольги або плетеного екранування. Це означає, що вони більш гнучкі, а також більш дешеві у виробництві. Неекранована кручена пара використовується як у великих корпоративних мережах, так і в невеликих домашніх мережах.

STP або SSTP (Shielded Twisted Pairs – екрановані кручені пари): в них є екрануюче обплетення, яке захищає кабелі. Зазвичай робляться з міді або іншого провідного полімеру. Екранування кабелю знижує шум і покращує якість зв’язку. Кабелі STP дорожчі та менш гнучкі, ніж UTP кабелі. Цей тип кабелю використовується в промислових умовах та інших шумних середовищах, які схильні до сильних електромагнітних перешкод.

FTP або SFTP (Foiled Twisted Pairs – фольговані кручені пари): тут використовується фольга для захисту кабелю. Це допомагає зменшити шум і покращує якість зв’язку.

 

 

Якого кольору вибрати кабель для інтернету?

Кабелі Ethernet для інтернету бувають різних кольорів. В основному, вибір кольору може ґрунтуватися виключно на ваших індивідуальних смаках та вподобаннях.

Для домашнього використання в домашніх локальних мережах колір кабелю зазвичай не є проблемою.

З іншого боку, в більш складних системах колір кабелю для Інтернету може мати досить важливе значення. Наприклад, коли використовується багато кабелів разом, різні кольори кабелю допоможуть простежити кабелі і переконатися, що правильний кабель підключений в правильному місці: при використанні великого маршрутизатора, комутатора, патч-панелі з великою кількістю підключень. У цьому випадку колір може допомогти при ідентифікації кабелів.

 

 

Ось і все на сьогодні. Дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024