Категорії: SEO

7 кроків по оптимізації картинок для свого сайту та Інтернету

Оптимізація зображень є важливою складовою, якщо ви хочете створити успішний сайт, оскільки основна частина даних сайту зазвичай складається саме з картинок. За статистикою зображення складають в середньому більше 20% від загальної ваги веб-сторінки. Результатом оптимізації картинок на сайті буде більш швидке завантаження сторінок, зменшення навантаження на сервер, а також потенційне підвищення SEO рейтингу при ранжуванні сайтів в результатах пошуку. Адже не дарма Google виділив під картинки особливу секцію в розділі «Можливості» інструменту оптимізації сайтів Lighthouse.

В сьогоднішній статті ми розглянемо основні способи оптимізації картинок, які ви зможете виконати досить швидко, просто і самостійно.

 

 

Що означає термін «оптимізація зображень»?

Оптимізація зображень – це комплекс дій вебмайстра, які спрямовані на зменшення розміру файлів зображень в максимально можливій мірі без шкоди для якості, а також які сприятимуть ефективному SEO-просуванню. Грамотний процес оптимізації картинок повинен мати потенційний позитивний ефект на результати ранжування вашого сайту в Google та інших пошукових системах.

Великі файли картинок уповільнюють роботу вашого сайту, а пошукові системи ненавидять повільні сайти. Ось чому варто приділити особливу увагу процесу оптимізації зображень.

Сьогоднішній огляд присвячений більше технічній оптимізації картинок, а про SEO оптимізацію картинок читайте в нашому попередньому огляді.

 

 

Основні способи оптимізації картинок для Інтернету

Нижче представлений список з 7 основних кроків, які ви можете зробити, щоб максимально оптимізувати свої картинки на сайті. Кожен крок буде розписаний більш детально нижче в сьогоднішній інструкції.

  1. Вибір правильного типу файлу для картинок
  2. Правильно підібрані розміри зображення
  3. Зменшення розміру файлу зображення
  4. По можливості використовуйте CSS стилі замість невеликих декоративних зображень
  5. Називайте зображення описовою та простою мовою
  6. Оптимізуйте атрибути alt для всіх картинок на сайті
  7. Використовуйте карту сайту для зображень (файл sitemap)

 

Крок №1: Вибір правильного типу файлу для картинок

Існує три найбільш поширених типи файлів, які використовуються для публікації зображень в Інтернеті: JPEG, PNG і GIF. Давайте розглянемо їх більш детально.

  • Тип файлу JPEG. Зображення в форматі JPEG (.jpg) відносяться до застарілого типу файлів, хоча до цих пір зберігають статус найбільш популярного типу файлу для картинок в Інтернеті. Даний формат дозволяє ефективно стискати зображення, без сильної втрати якості в поєднанні з невеликими розмірами файлів.
  • Тип файлу PNG. Зображення в форматі PNG (.png) також досить популярні, але мають одне істотне обмеження – якісна картинка в форматі PNG матиме значно більший розмір файлу, ніж ідентичний JPG. Правда, файли PNG краще переносять повторні стиснення і збереження, ніж JPEG. Файли PNG мають 2 типи: PNG-8 (підтримує 256 кольорів) і PNG-24 (підтримує 16 мільйонів кольорів). Зображення в форматі PNG-24 буде більш ніж в три рази більше за розміром файлу, ніж PNG-8, оскільки підтримує значно більше кольорів. Картинки PNG підтримують прозорість, тому найкраще їх використовувати для невеликих іконок і мініатюр.
  • Тип файлу GIF. Зображення в форматі GIF (.gif) мають більш низьку якість, ніж зображення у форматі JPEG, і, в основному, використовуються для невеликих і простих зображень (таких як іконки, мініатюри і маленькі декоративні картинки). GIF-файли так само, як і PNG, підтримують прозорість. Популярність цьому формату принесла підтримка анімації, і навіть на сьогоднішній день «гіфки» залишаються досить популярними. Правда, для складних зображень і фотографій GIF-файли не підходять.

 

Існує кілька інших, більш сучасних форматів картинок, наприклад JPEG XR, JPEG 2000 і WebP, які настійно рекомендує використовувати Google. Правда, вони підтримуються не всіма браузерами. Нові формати зображень мають чудові характеристиками стиснення і якості, що забезпечує швидше їх завантаження, і менше споживання даних.

Для оптимізації зображень потрібно правильно підбирати розміри

 

Крок №2: Правильно підібрані розміри зображення

Цілком природно, що ви хочете показувати своїм відвідувачам картинки найкращої якості і в максимально великій роздільній здатності. Це може сподобатися вашим користувачам, але є ризик даремно витратити інтернет-трафік відвідувачів і знизити продуктивність сторінки.

Наприклад, ви сфотографували красиві пейзажі на свій новий телефон (або фотоапарат) і поспішаєте поділитися цими картинками зі своїми читачами. В основному, вебмайстри-аматори негайно завантажують картинки на сервер і не заморочуються навіть елементарною обробкою світлин. У підсумку на сайтах з’являються світлини виду DSC_*****.JPG, кожна з яких має вагу мінімум 3Мб, і роздільною здатністю від 2048×1080 (2К) або 4096×2160 (4К) пікселів. До речі, ви знаєте, що позначає це DSC_*****.JPG? Префікс DSC позначає digital still camera (цифровий фотоапарат), а цифри після нижнього підкреслення – це порядковий номер фото для даного девайса.

Так, ці картинки будуть дуже великими, красивими і деталізованими, але в епоху мобільних телефонів і смартфонів більшості користувачів складно буде насолодитися всіма цими перевагами. До того ж, при стандартному інтернет-підключенні, такі світлини будуть дуже довго завантажуватися.

Приділіть трохи часу хоча б базовій обробці фотографій. Наприклад, якщо зберегти світлину з цифрового фотоапарата (або телефону) в програмі Photoshop (Save for Web) із середнім значенням стиснення (Medium) і збереженням вихідної роздільної здатності, вага фотографії вже буде значно меншою – приблизно в 3-7 разів від оригіналу. При цьому якість картинки не сильно постраждає. Також подумайте про необхідність зменшення роздільної здатності картинки, — оптимальним розміром картинки для веб-сайту є значення 1280×720 пікселів (720p, HD). Крім цього, надайте користувачам можливість переглядати збільшене (оригінальне) зображення у спливаючому вікні або на окремій веб-сторінці.

 

Крок №3: Зменшення розміру файлу зображення

Amazon провів дослідження, в результаті якого виявилося, що якщо сторінки сайту будуть завантажуватися всього на одну секунду довше, вони втратять 1,6 мільярда доларів за 1 рік. Крім цього відомо, що практично 50% споживачів не будуть чекати більше 3 секунд, поки завантажиться сайт.

Як це відноситься до розміру файлу зображення? Чим більше розмір файлу, тим більше часу потрібно браузеру для завантаження всієї веб-сторінки. Якщо ви не зменшите розмір файлів картинок на своєму сайті, швидкість завантаження сторінки зменшиться, і потенційно менше людей зацікавиться вашим сайтом.

Як зменшити розмір файлу зображення?

Один з ефективних і простих способів зменшити розмір файлу зображення – використовувати команду Зберегти для Інтернету (Save for Web) в програмі Adobe Photoshop. Як уже згадувалося вище, даний підхід дозволить вам зменшити «вагу» картинки приблизно в 3-7 разів. Використовуючи дану команду, постарайтеся знайти оптимальний баланс між мінімально можливим розміром файлу і якістю зображення.

використовуйте команду Зберегти для Інтернету в програмі Adobe Photoshop

 

В прикладі на скріншоті, оригінальна картинка мала «вагу» в 611Кб, при збереженні для Веб її розмір зменшився до 171Кб, і з мінімальними втратами вихідної якості. Економія склала більше 72%.

Якщо у вас немає програми Adobe Photoshop, в Інтернеті існує безліч онлайн-інструментів, які ви можете використовувати для безкоштовного редагування зображень.

Яку максимальну «вагу» повинні мати файли зображень? Не розміщуйте на сторінці картинку, розмір файлу якої перевищує 120-150Кб. Цього правила дуже складно дотримуватися, особливо якщо картинка велика і має високу роздільну здатність. В таких випадках надавайте перевагу збереженню якості, а не максимальному стисненню картинки.

 

Крок №4: По можливості використовуйте CSS стилі замість декоративних зображень

На багатьох сайтах досі використовують набір зображень, які виконують декоративну функцію: фонові зображення, кнопки і рамки. Хоча декоративні зображення можуть привнести естетичну привабливість веб-сторінці, їх нагромадження може призвести до збільшення ваги сторінки, а також зменшення швидкості її завантаження.

Особливості використання декоративних зображень:

  • Для зображень, які покликані служити рамками (або обводкою), а також для простих візерунків, використовуйте формат PNG-8 або GIF. Такі невеликі файли можуть важити всього кілька сотень байт. Правда, нескладні малюнки найкраще оформляти за допомогою CSS стилів, а не картинками.
  • Для градієнтів також краще використовувати простий CSS, а не картинки.
  • Давно минули ті часи, коли для оформлення кнопок на сайті використовувалися тільки картинки. Сьогодні за допомогою лише одних CSS стилів можна зробити не тільки красиві кнопки, але і надати їм Вау! анімацію.
  • Розгляньте можливість використання SVG файлів для невеликих декоративних картинок
  • Можливо, є сенс замість картинок для оформлення дизайну використовувати спеціальні іконочні шрифти (наприклад, Font Awesome).

 

По можливості використовуйте CSS стилі замість будь-яких декоративних зображень.

 

Крок №5: Називайте зображення описовою і простою мовою

Для кращого SEO відносно зображень, важливо використовувати в їх назві релевантні ключові слова. Описова, зрозуміла назва файлу зображення, з використанням релевантних ключових слів – це половина успіху в процесі оптимізації зображень для SEO. Врахуйте, що пошукові системи сканують не тільки текст на вашому сайті, вони також сканують назви файлів зображень, і навіть EXIF ​​дані (метадані) картинок.

Для прикладу, візьмемо цю картинку з кішкою.

Рудий кіт з великими білими вусами

 

Ви можете використовувати загальне ім’я, яке було присвоєно автоматично вашою камерою (наприклад, DSC_1245.JPG). Або ж просто image_01.jpg. Однак було б набагато краще назвати цей файл у вигляді ginger-cat-with-a-big-white-mustache.jpg. Якщо використовувати латиницю, тоді файл може називатися rudiy-kit-z-velikymi-bilymi-vusamy.jpg. Ви також можете використовувати в назві файлу зображення кирилицю, але врахуйте, що не всі сервери можуть нормально працювати з таким кодуванням. Також можливі випадки, коли замість нормальної назви файлу ви отримаєте одні «кракозябри». І ще, намагайтеся уникати пробілів у назві файлів.

Постарайтеся в процесі іменування файлу описовими і декількома словами передавати всю суть, яка зображена на даній картинці.

 

Крок №6: Оптимізуйте атрибути alt для всіх картинок на сайті

Атрибут alt – це альтернативне, текстове відображення картинки, коли браузер не може її показати (наприклад, через 404-у помилку). Також даний атрибут використовується для кращої веб-доступності (Web-Accessibility) – для забезпечення доступності Інтернету людям з обмеженими можливостями.

Оптимізовані атрибути alt картинок здатні збільшувати SEO-цінність вашого сайту. Використовуючи релевантні ключові слова в зображеннях, ви зможете позитивно вплинути на рейтинг вашого сайту в пошукових системах. Атрибути alt, поряд з атрибутом title для картинок, — це один кращих способів потрапити вашим картинкам в зображення Google, а також на перші сторінки результатів пошуку.

2 основних правила використання атрибутів alt:

  • Опишіть свої зображення простою і зрозумілою мовою, точно так, як ви це робили для іменування файлів зображень.
  • Не намагайтеся впихнути всі ключові слова в атрибут alt, краще використовуйте якомога більше описовий текст, що передає всю суть картинки.

 

Почитайте більше про способи оптимізації картинок для SEO в нашому практичному огляді.

 

Крок №7: Використовуйте карту сайту для зображень (файл sitemap)

Після виконання всіх кроків, які описані вище, настав час повідомити пошуковим системам про всі картинки, які є на вашому сайті. Кращим способом для цього до цих пір є використання карти сайту спеціально для картинок (файл sitemap.xml). Пошукові боти відмінно сканують зображення, які вказані у вихідному коді веб-сторінки, а також в CSS стилях. Трохи складніше справи йдуть з картинками, які викликаються скриптами JavaScript. Щоб пошукові системи дізналися про всі зображення вашого сайту, ви повинні вказати їх місце розташування в сайтмапі для зображень. До того ж в сайтмап картинок можна додавати caption (підпис) і title (заголовок) до зображень.

Для генерації карти сайту картинок ви можете використовувати будь-який з онлайн-генераторів сайтмапів, яких в мережі Інтернет достатньо багато.

Після розміщення sitemap для картинок на сервері, вкажіть шлях до цього файлу у файлі robots.txt в спеціальній рядку (директиві Sitemap). Наприклад, на нашому сайті використовується наступна директива:

Sitemap: https://sebweo.com/sitemap-image.xml

 

Після цього ви можете надіслати карту сайту для картинок в Google за допомогою інструменту Search Console.

Використання файлів Sitemap не гарантує, що всі ваші зображення будуть проіндексовані Google, але цей крок обов’язково варто виконати в рамках процесу оптимізації зображень.

 

 

Заключна думка

Весь сенс оптимізації ваших зображень зводиться до того, щоб зменшити їх розмір, збільшити швидкість завантаження сторінки, а також зробити позитивний вплив на рейтинг свого сайту в результатах пошукових систем.

В сьогоднішньому огляді ви познайомилися з 7-ма основними і простими кроками, які ви можете зробити, щоб максимально оптимізувати картинки на своєму сайті. Ми торкнулися лише поверхні даної великої теми, оскільки оптимізація зображень є досить складним завданням. Якщо у вас виникають питання (або зауваження) щодо сьогоднішнього уроку, не соромтеся писати їх в розділі коментарів нижче.

Дякуємо, що читаєте нас!

 

Share

Останні пости

Найкрасивіші та найбільш вражаючі мости з усього світу (ТОП-10)

Міст — це щось більше, ніж просто споруда, яка поєднує два береги. Для того, щоб… Читати далі

19/04/2024

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024