Категорії: Цікаве

Чому соняшник настільки популярний в Україні?

Ніщо так не асоціюється з літом, як величезні поля, що вкриті яскравою рослиною – соняшником.  Тут нічого дивного, адже сама назва рослини дуже промовиста – це «сонячна квітка». Ботаніки позначають її латиною Helianthus annuus, часом можна почути таку назву як Геліант чи Геліантус, а ми всі знаємо її як соняшник. Якими б назвами ми не користувалися, мова все рівно йде про сонце. Кажемо сонце, уявляємо собі соняшник, і навпаки. Соняшники – це дуже сонцелюбна рослина (геліотропна), адже вона повертає свої квіти, щоб стежити за рухом Сонця по небу.

Соняшник відомий людству досить давно, це була одна з перших культур, яку люди почали вирощувати в Північній Америці вже приблизно 5000 років тому. В Україні соняшник впевнено зберігає статус «царя українських полів», і залишається однією з найбільш затребуваних культур. Причини популярності досить прості: наша країна є головним світовим експортером олії, а соняшник – це одна з найкращих олійних культур. Україна продовжує поступово нарощувати обсяги виробництва насіння соняшнику, а також збільшує показники врожайності. Тут даються взнаки використання передових сільськогосподарських технологій та використання високоякісного насіння.

На сьогоднішній день Україна, в середньому, має 6200000 гектар посівних площ під соняшник. Для порівняння, в 1990 році таких площ було всього 1620000 гектарів. Позитивна динаміка проглядається неозброєним оком. Соняшник настільки популярний через своє насіння, що має великий попит у переробників олійних культур. Тому соняшникове насіння залишається однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур.

До речі, якщо ви шукаєте якісне насіння соняшнику, рекомендуємо завітати на сторінку https://lnzweb.com/hybrid/sunflower інтернет-магазину агропродукції LNZweb.

 

Основні причини для вирощування соняшника

Запитайте будь-якого фермера, чому вони вирощують соняшник, і дев’ять разів із десяти вони скажуть, що це тому, що соняшник досить прибутковий. Соняшник при врожаї дає чудову віддачу від інвестицій.

Також соняшники допомагають зменшити ризик сівозміни, можуть добре переносити негоду або посуху. Оскільки вони глибоко вкорінені, соняшник може добре рости в більш сухих умовах і з меншими вимогами, ніж інші культури. Однією з переваг вирощування соняшнику є те, що соняшники отримують доступ до вологи глибоко в кореневій зоні, а також використовують поживні речовини, які можуть міститись в ґрунті.

 

 

Інші переваги від вирощування соняшника

  • ROI (return on investment – рентабельність інвестицій) – соняшники мають чудову віддачу від інвестицій
  • Нижчі витрати на догляд – соняшник може діставати поживні речовини нижче в ґрунтовому профілі, ніж менш вкорінені культури
  • Обмежена вологість – в сухих умовах глибокорослі соняшники часто перевершують інші культури
  • Кондиціонери ґрунту – соняшники дуже корисні для ґрунту. Їх коренева система збільшує вміст органічних речовин у ґрунті та його водоутримувальну здатність
  • Більшість видів соняшників надзвичайно міцні і добре вирощуються до тих пір, поки ґрунт не перезволожений

 

 

Поради щодо вирощування соняшника

  • Найкраще сіяти насіння соняшнику на відкритому просторі після того, як мине небезпека весняних морозів. В ідеалі температура ґрунту повинна становити щонайменше від 13 до 16°C.
  • Соняшник найкраще росте в місцях з прямими сонячними променями (від 6 до 8 годин на день); для того, щоб добре цвісти, йому потрібне довге спекотне літо.
  • Соняшники мають довге повзуче або клубнеподібне коріння, якому потрібен простір, тому рослина надає перевагу добре перекопаному, пухкому ґрунту.
  • Соняшник добре росте навіть в дещо лужному ґрунті, у якого кислотність (рН) ґрунту на рівні від 6,0 до 7,5 рН. Оптимальний рівень кислотності ґрунту для соняшника складає від 6,0 до 6,8 рН.
  • Соняшники – це досить «важкі» культури, тому ґрунт повинен бути багатим поживними речовинами. Бажано обробляти землю органічними речовинами та/або гноєм.
  • Якщо можливо, сійте соняшник на місцевості, що захищена від сильних вітрів. Масивніші сорти можуть стати надмірно важкими, а сильний вітер може бути для них руйнівним.

 

 

Ціна питання – вартість насіння

Вартість насіння є важливим компонентом собівартості соняшника. За статистичними даними, частка вартості насіння для соняшника становить 14,1% від загальної вартості, що є досить вагомим показником. Для порівняння, цей показник для пшениці становить 7,3%, а для ріпака – 6,8%.

Українські аграрії активно використовують як насіння іноземної селекції, так і вітчизняне українське насіння. Сьогодні на ринку України можна обрати з-поміж 500 сортів/гібридів насіння соняшнику. Серед основних постачальників насіння можна виділити LNZ Group (сайт – lnzweb.com), що надає перевагу насінню як від великих транснаціональних компаній, так і від українських інститутів.

 

 

Цікаві факти про соняшник

  • Високорослий сорт «Мамонт» – традиційно гігантський соняшник, який іноді виростає до 3,5м у висоту.
  • Найвищий зафіксований соняшник був вирощений у Німеччині в 2014 році. Його висота становила приголомшливі 9,2 метри!
  • Всі, певно, бачили величезні соняшники, які можуть досягати кількох метрів у висоту. Але чи знали ви, що деякі сорти мають скромні 35-40 сантиметрів висотою?
  • В 1987 році картину Вінсента ван Гога «Соняшники» продано за рекордну суму — майже 40 мільйонів доларів.
  • В давнину соняшники використовувались не тільки для приготування їжі, але й для зцілення: соняшникову олію використовували для лікування шкірних недугів.
  • В Америці соняшник часто називають «четвертою сестрою» відносно «трьох сестер»: кукурудзи, бобів та кабачків.

 

 

стаття розміщена на правах реклами

 

Share

Останні пости

Антуан де Сент-Екзюпері

Ніколи не втрачай терпіння — це останній ключ, що відкриває двері Антуан де Сент-Екзюпері   Читати далі

28/03/2024

Сомерсет Моем

Подорослішавши, ви збагнете, що світ стає стерпним за однієї умови: коли розумієш, що людський егоїзм… Читати далі

27/03/2024

Михайло Грушевський

Всі вчаться своєї рідної мови, а наша біда така, що треба вчитися її більше, ніж… Читати далі

26/03/2024

ТОП-5 покерних обмінників

Професійний покер – це численні турніри та великі гроші, що потребує правильного налаштування фінансових інструментів.… Читати далі

25/03/2024

Гай Юлій Цезар

Всі довкола прагнуть винищити ворогів, а не об'єднатися з друзями Гай Юлій Цезар   Читати далі

24/03/2024

Як вибрати оптимальний смартфон для дитини?

Сьогоднішні діти стикаються з технологіями вже в ранньому віці, і смартфон давно перестав бути просто… Читати далі

22/03/2024