Категорії: Технології

Закон України «Про електронну комерцію» – основні моменти

Верховна Рада 3 вересня 2015 прийняла 235 голосами законопроект №0957 про електронну комерцію, який має законодавчо врегулювати сферу онлайн-торгівлі та використання електронних грошей.

«Прийняття закону дозволить систематизувати та вдосконалити чинне законодавство України у сфері електронної комерції, запровадити єдиний підхід до держрегулювання суспільних відносин, що виникають при дистанційному укладанні правочинів із купівлі-продажу товарів та/або постачання товарів, виконання робіт і надання послуг, а також пов’язані з ними юридичні дії із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій», – йдеться у документі.

 

 

Електронна комерція – це суспільні відносини, що виникають при укладенні та/або виконанні угоди з постачання електронних товарів та/або продажу/поставки товарів, виконанні робіт, наданні послуг/електронних послуг та/або здійсненні інших дій, спрямованих на отримання прибутку, створення зобов’язань з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, якщо в результаті зазначених дій в учасників таких відносин виникають зобов’язання майнового характеру.

 

 

Цей закон, зокрема, введе в українське законодавство нові терміни, такі як електронний товар, електронна торгівля, інтернет-магазин, а також електронна угода, яка передбачає можливість дистанційного оформлення угоди за допомогою електронного листа або заповнення електронної форми на сайті.

Регламентується порядок укладання угод у сфері електронної комерції – умови; форма; обов’язкова інформація, яка повинна бути надана споживачам до укладання угоди; платежі; норми про захист персональних даних та про зберігання електронних документів; час і місце відправлення та отримання електронного повідомлення (документа). Встановлюються і правила вирішення спорів, відповідальність у сфері електронної комерції.

Підписати таку електронну угоду можна буде буквено-цифровим кодом, який передається покупцеві на мобільний або на електронну пошту. Електронні документи та електронні повідомлення при такій угоді можуть бути використані як докази в суді.

Прийняття закону спростить життя і покупцям, і інтернет-магазинам. Адже зараз, приміром, коли покупець хоче повернути товар, йому потрібно або відсилати відсканований підписаний паперовий договір або їхати підписувати цей договір в офіс. Також це призведе до збільшення конкурентоспроможності підприємств, розширенню і глобалізації ринків, сприяє залученню уваги іноземних інвесторів до України і поліпшить її інвестиційний клімат.

 

Share

Останні пости

Соломон

Життя нас вчить, що свою пару ми пізнаємо, коли розлучаємося, своїх братів ми пізнаємо, коли… Читати далі

18/04/2024

Чак Поланік

Хто може — той робить. Хто не може — той критикує Чак Поланік   Читати далі

17/04/2024

Річард Бах

Жодне бажання не дається тобі окремо від сили, що дозволяє його здійснити. Хоча, можливо, для… Читати далі

16/04/2024

Стівен Кінг

Життя — це безперервний досвід, і навіть найгірші моменти займають своє місце у пазлі нашого… Читати далі

15/04/2024

невідомий автор

Люди, які люблять самотність, дорого заплатили за дружбу з кимось... (невідомий автор)   Читати далі

14/04/2024

Наполеон Гілл

Що розум людини може осягнути і в що він може повірити, того він здатен досягти… Читати далі

13/04/2024